hemsidadd

 

 

Dagbok

 

 

10/9-07

Basilia lämnade vi över till Kaisi, Kennel Caraydan, tidigt i morse. De tog båten till Finland. Usch, vad hemskt det är att skiljas från sina valpar. Jag tror aldrig jag kommer att vänja mig vid det. Vi engagerar oss så mycket i valparna, så det är hemskt när de åker. I helgen när Basilia tassade omkring här med Trizza och Zelma så kände vi verkligen att det var alldeles lagom med tre hundar... Det bör finnas en 8 veckors valp i alla hem. Basilia är en liten Trizza kopia, men mycket tuffare och mer framåt än Trizza var i den åldern. Åh, vad jag önskar att vi skulle kunna behålla även henne.

Samtidigt så inser vi att det är en för mycket. Vi vill jobba med våra hundar och två är max vad vi hinner med. Vi vill vara hundintresserade människor med ett "vanligt socialt liv". Skaffar man fler hundar tror jag att man blir hundmänniska.

 

Vi är jättenöjda mer vår B-kull. Valparna har fantastiskt bra temperament. Supersociala och orädda.

De ser ut som perros dvs rätt proportioner, kraftig benstomme, mycket kropp, vackra huvuden. Det ska bli spännande att följa deras utveckling framöver. Vi är så nöjda med våra valpköpare. Jättekul att ni mailar och ringer och berättar om sötnosarnas bravader.

 

Vi vill tacka alla som har ställt upp under den här mycket turbulenta valptiden. När valparna var nyfödda fick vi reda på att Zelma hade lekt med en labbe som dagen efter fick kennelhosta. Det var bara att åka ut på landet med Zelma. Därefter tog mina föräldrar över och sedan var Arne på landet med Zelma två av sina tre semesterveckor. Inkubaktionstiden för kennelhosta är 4-10 dagar. På 9 dagen blev Zelma sjuk. Tack och lov varhon vaccinerad så hon hostade baratvå dagar. Kennelhosta smittar även när symptomen har försvunnit så även mellanhusse Jimmy var hundvakt och tack Birgitta för att Zelma och jag fick bo hos Dig.

 

När sedan Zelma hade fått komma hem så tog det inte många dagar innan Beatriz blev akut sjuk och opererades för invagination av tunntarmen. Antagligen har hon råkat utför någon olyckshändelse i valplådan och haft maximal otur. Återigen tack till alla på Bagarmossens Djursjukhus för att ni lyckades rädda livet på Beatriz.

 

Tack till Kaisi och Jade på Kennel Caraydan för gott samarbete. Ni är verkligen jättetrevliga. Pappa Bono gillar vi skarpt.

 

Tack Zelma för att Du har varit en sådan bra lektant och att Du stått ut med all turbulens!

 

Sist men inte minst tack Trizza för att Du återigen har fött en sådan fin kull med perrovalpar! Bättre mamma än Dig kan nog ingen perrovalp ha. Du matar, pysslar och tvättar med mycket kärlek och ett stort lugn. Dessutom är Du fenomenal på att charma valpköpare och alla andra också för den delen. Finare perro finns inte...

 

6/9-07

Valparna är nu 8 veckor och Benjamin (Balder) och Bartolomeus (Morris) har flyttat till sina nya familjer.

Beatriz väger 3,5 kg, Basilia 4,3 kg och killarna väger mellan 4,4 och 5,0 kg. I morgon flyttar Bruno, Bernhardino (Dino) och Beatriz. Beatriz ja... Hon är söt som en sockertopp och hur klarar man att lämna bort en valp som man upplevt så mycket tillsammans med och som har sovit bredvid mig på nätterna. Vi bävar...

 

27/8-07

Kaisi och Jade från kennel Caraydan i Helsingfors var här. De äger pappa Bono. De ska köpa en av tikvalparna. De tyckte att kullen var fantastisk fin och jämn. De hade aldrig sett några 6 veckors perrovalpar med så kraftig benstomme och så mycket kropp. Precis som vi har de de också svårt att hitta favoriter då valparna är så otroligt jämna och fina. De tyckte också att valparna var extremt sociala och orädda. Alla slänger sig på besökarna och pussas. Kaisi och Jade hade även turen att träffa Arriba, Ruffa och Zelma från A-kullen. De fick pussar av dem också.

 

I dag är valparna 6 1/2 vecka och Beatriz väger 2,9 kg. Den andra tiken 3,6 kg och hanarna väger mellan 3,9 och 4,3 kg. De är riktig kraftiga och med tanke på Beatriz sjukdom så var det väl tur att hon hade lite hull på kroppen.

 

26/8-07

En av valpköparna ska ev ha sin hund som eftersökshund i ett jaktlag, så de kom hit med en klöv. Valparna var måttligt intresserade av klövern. De luktade och slickade lite på den, men vi såg ingen skillnad mellan de olika valparna. Några andra som blev glada över klöven var Trizza och konstigt nog även Zelma som brukar tycka att klövar är äckliga.

 

23/8-07

I går kväll och även i morse hade Beatriz feber. Jag ringde vår hemveterinär Therese Höijer och hon kom direkt på förmiddagen. Hon kollade tempen och nu var den normal. Såret såg fint ut och Beatriz var inte undervätskad utan fin. Skönt! Usch vad vi blev oroliga.

 

Valparna är nu 6 veckor. Beatriz väger 2,5 kg. Den andra tiken 3,2 kg och hanarna väger mellan 3,2 och 3,7 kg. De är väldigt busiga.

 

22/8-07

Glädjande besked från min mamma: Beatriz har bajsat korvar!

 

Några som tingat en hanvalp redan innan valparna var födda lämnade återbud pga att de inte fick ledigt från jobbet. Det kändes tråkigt.

 

21/8-07

Tidigt, tidigt på morgonen åkte jag ner till Skara för jag skulle ha en två dagarskurs i synergonomi. Den var bestämd sedan länge. Jag var helt slutkörd efter en vecka med minimalt med sömn. Sov som en klubbad säl natten i Skara. Min snälla mamma var valpvakt tillsammans med Julia när jag var bortrest. Tack för det!

 

19/8-07

Diareerna fortsätter och viktuppgången är dålig, men Beatriz är pigg och har matlust. Beatriz är med sina syskon ibland, men inte på nätterna. Beatriz får alltid tutta ett tag på Trizza innan vi släpper ut de övriga.

 

16/8-07

Beatriz är jättepigg berättade dom på fm. När de ringde senare på dagen tyckte de att vi skulle tömma alla våra spargrisar och komma och hämta Beatriz. Fortfarande hade hon diaree, men de tyckte att hon behövde sin mamma. Det var helt underbart att få hämta hem vår lilla sötnos. Även på Bagarmossen tyckte de att hon var en riktig liten sötnos. Tusen tack till alla duktiga veterinärer, kirurgen samt alla andra som skött om, gosat med och burit runt på Beatriz! Trots att vi hade kunnat köpa flera perrovalpar för kostnaden att rädda Beatriz så är vi så otroligt nöjda . Vi  hade mått så dåligtom vi inte hade gjort allt vi kunnat för att rädda henne.

 

Både Beatriz och Trizza blev jätteglada när de sågs igen. Beatriz började genast tutta. Trizza, Beatriz och jag tillbringade natten tillsammans. Beatriz fick tutta på Trizza emellanåt och dessutom skulle hon ha lite tarmfoder också. Diareerna måste man hålla koll på.

 

15/8-07

Vi var jätteoroliga och vågade knappt svara i telefon. När de ringde berättade de att Beatriz inte var något bättre. Hon fick inte behålla någon föda. Vi ville komma och hälsa på och det var ok. När vi kom dit var kontraströntgen gjord och de såg att tarmarna var mycket tjockare än de borde vara. Läget kändes helt hopplöst. Beatriz fick naturligtvis dropp, men en sådan liten valp behöver få mat i magen. Vi sa att de fick göra vad som helst för att rädda livet på henne. De funderade på om det skulle vara möjligt att operera henne. Möjligheten fanns ju att det var ett stopp i tarmen pga att Beatriz fått något i sig. Det kunde också vara en stor samling mask eller en inflammation i tarmen. Vi funderade också på om det var någon form av missbildning som inte gav symptom förrän nu.. Nåväl vi samtyckte till operation och peppade Beatriz till att hon skulle klara operationen innan vi lämnade henne och det bar iväg till operation.  Hon fick också lukta på en fäll som mamma Trizza hade legat på och när hon kände det började hon slicka på fällen. Det är ju inte helt lätt att operera en 4 veckorsvalp. Klarar de operationen? Vaknar de upp ur narkosen? Levern är outvecklad och tål inte alla mediciner. De ville skicka hem oss,men vi stannade kvaroch väntade. Efter en hemsk tid i vårt lilla rum och kanske 1 1/2 timme senare kom veterinären tillbaka. Honsa att det var tur attde öppnade Beatriz förtunntarmen hade hamnat i kläm i ett hå i en bukhinna. De funderade på om de skulle knipsa bort den delen av tarmen som legat i kläm i två dygn, men de valde att chansa på att den skulle återhämta sig.

De tyckte återigen att vi skulle åka hem, men vi ville stanna kvar för att veta om Beatriz skulle vakna ur narkosen. Efter ett tag kom de och berättade att hon hade vaknat och var efter omständigheterna väldigt pigg. Vi fick gå in och titta på henne när hon låg i en kuvös på IVA. Sedan var det bara att åka hem och vänta på telefonsamtal.

 

14/8-07

Jag var vaken hela natten för att hålla koll på Beatriz. Jag försökte få henne och tutta, men det gick inte.

Vi sprutade i henne mjölkersättning och vatten, men hon kräktes upp och dessutom stod det som en fontän ur rumpan. Vi åkte in akut till Bagarmossen igen. Denna gång trodde de att det var parvo! Vi såg framför oss hur hela kullen skulle dö. Turligt nog så var det inte parvo. Efter att det hade konstaterats lade de in Beatriz på IVA. Vi ville stanna kvar hos henne, men det fick vi inte. Det var bara att åka hem och vänta på att telefonen skulle ringa nästa dag.

 

13/8-07

Valp nr 6 blev akut sjuk på kvällen. Åt inte, låg och hade väldigt spänd mage som hon hade ont i. Trizza var på henne för att få fart på henne. Vi åkte in akut till Bagarmossens Djursjukhus. De såg ingenting på röntgen. Vilket de ofta inte gör på så små valpar. Vet bedömde det som en maginfluensa.

 

10/8-07

Nu är valparna fyra veckor och en dag. Vi har tagit ståbilder och huvudbilder och de ligger inne under valpar. I dag vägde valparna 2215 och 2460 gram. Den 6/8 varierade vikten mellan 1915 och 2180 gram. Tänderna växer för fullt och det känns när de får grepp om exv. stortån. Valparna började klättra ur valplådan för ett par dagar sedan, så i dag har de fått ett eget litet rum att vara i. Nu vill de ha sällskap av oss och inte sitta för sig själva längre. För att vi inte ska missa det så låter de som fiskmåsar. De är väldigt sociala. De äter lite torrfoder ett par gånger per dag nu.

Det var riktigt varmt och soligt tidigare i veckan och då var de ute en liten stund. Det tyckte de var spännande. I går fick de besök för första gången. Jättekul med nya människor och det tyckte även Trizza. Zelma kom hem i början på veckan. I början tyckte hon valparna var läskiga och  hon var väl också osäker på om Trizza tillät henne att komma nära valparna. Nu är hon förtjust i dem och vill leka.

I går så var det dags för Trizza och Zelma att ta ett perro race igen. Det var länge sedan sist. 

 

Zorrazo Quijote (Bono) har blivit agility champion! Grattis från oss alla!

 

Zelma gick ett öppen klass spår (tävling) i veckan. Hon blev ej godkänd. Hon spårar jättebra när hon spårar, men kan inte riktigt förstå varför hon ska behöva spåra så länge. Ibland blir hon mattig och ibland händer det annat som är intressantare än att spåra. Vi gör ett upphåll till våren med viltspårandet, så får vi se om hon tycker det är roligare då.

 

2/8-07

Det är helt otroligt vad snabbt tiden går. I dag är valparna tre veckor. De har under veckan blivit avmaskade tillsammans med Trizza. De har också ätit lite köttfärs. Det var smaskens. När man tittar ner i valplådan möts man av sex söta små nyfikna vovvar. De vill verkligen ha kontakt. De brottas och tuggar på varandra. Sitter stadigt och går bättre och bättre. De låter mer. Valparnas vikt ligger mellan 1585 och 1720 gram. De kan kissa och baksa själva även om Trizza fortfarande sköter deras hygien. De verkar höra och se bra. Min fantastiska fotograf och webmaster Julia är på en kort semester, så tre veckors bilderna blir inte inlagda förrän i mogon eller i helgen. I dag fick valparna komma ut på köksgolvet en liten stund. Det var halt...

Zelma är på landet med husse, så hon har ännu inte bekantat sig med valparna.

 

26/7-07

I dag har vi två veckors kalas! Det är nu full fart i valplådan. Valparna går med varierande stil och framgång. De kan sitta. För ett par dagar sedan såg vi de första sitta och bajsa precis som stora hundar. Några små skall har vi också hört. De första öppnade ögonen dag 12. Vikten varierar mellan 1125-1260 gram.

 

23/7-07

Valparna är i dag 11 dagar och väger mellan 935-1045 g. Det är stadiga bitar. Vi har hört små morrliknande läten. Motoriken utvecklas snabbt. De tränar att komma upp och gå på riktigt. Det kan fungera några steg och ibland kommer de upp på frambenen och ibland på bakbenen. Ingen har ännu öppnat ögonen, men det syns att det är på gång. Likaså håller öronen på att öppna sig. De söker mer kontakt med varandra. Tiden mellan tuttningarna har ökat. Trizza får lite mer paus. För ett par dagar sedan klippte Julia klorna på dem för första gången.

 

I lördags var Julia och Dezzi på utställningen i Västerås. Dezzi blev 2 i ukk och fick hp. Kritiken läggs in under resultat Dezzi. Grattis Dezzi, Reidun och Lars-Olof!

 

19/7-07

I dag blir valparna 1 vecka. Vikten varierar mellan 700-825 gram. De har fördubblat sin vikt på denna vecka. Motoriken utvecklas också mycket. De kan nu böja sina bakben och nästan komma upp i stående på dem.

Farten de förflyttar sig med har ökat betydligt. Julia har tagit 1 veckas bilder och lagt ut under valpar. Valparna är jättesöta. Trizza fortsätter att vara en duktig mamma. Det är ett ständigt tuttande och tvättande. Hon passar ibland på att lägga sig och sova utanför valplådan när valparna sover. Det blir väldigt varmt i valplådan.

 

15/7-07

Valparna är nu tre dygn. Utvecklingen går så snabbt. De kravlar snabbare och längre sträckor. De har bättre huvud- och bålstabilitet. De använder svansen mer aktivt. De gäspar. De växer. Dagens vikt ligger mellan 465 och 525 gram. De första dagarna fick vi knappt ut Trizza. Nu kan hon själv resa på sig och gå ut för att snabbt kissa. Zelma har lite svårt att förstå varför mamma är så annorlunda. Hon verkar lite som en vilsen fjolårskalv, men finner sig väldigt bra i situationen. Julia har lagt in bilder under valpar.

 

I dag var Ruffa på utställning i Alfta. Hon fick 1jkl, 1jkk och hp. Grattis till Ruffa och Ninni!

 

14/7-07

Trizza och valparna mår bra! Valparna väger nu mellan 410-470 g. De äter, sover och kravlar omkring.

De är jättesöta! Vi har fullt sjå med att få ut Trizza ur valplådan på kiss-bajspauser. Zelma förstår att hon inte är välkommen i valplådan och sköter sig över förväntan.

 

I går blev Zingha från A-kullen BIM (och fick naturligtvis cert) i Tvååker. Det var 23 perros med. I dag fick hon ck och blev BT-reserv. Jättegrattis till Zingha och Annica! 

 

13/7-07

Vår veterinär var här i dag och kontrollerade stubbsvansarna.

 

12/7-07

I natt mellan 02.00 och 05.00 födde Trizza sex fina valpar. Allt gick bra och både mor och barn mår bra. Trizza är en jätteduktig mamma som sköter om valparna på bästa sätt. Valparna ser jättefina ut! Fyra av dem väger strax under 400 g och de övriga väger omkring 350 g. Bilder finns under Valpar, bilder på valpar.

 

Vi har en lång väntelista på tikvalpar, men nu blev det ju bara två tikar så de flesta blir tyvärr utan... Tråkigt, men inte mycket att göra åt. Beroende på om några på tiklistan kan tänka sig en hanhund i stället eller bli fodervärd åt en tikvalp, så vet vi inte om vi har någon valp som inte är tingad. Är det någon som är intresserad av en hanvalp eller att vara fodervärd åt en tik, så får ni gärna höra av er så får vi se hur det blir när vi har fått kontakt med alla inblandade. Vi följer naturligtvis SKKs regler. Vi är otroligt engagerade i våra valpar och tar för givet att ni som köper valp också vill hålla kontakt med oss. Vi föväntar oss att valparna blir mycket bra vad gäller exteriör, temperament och arbetslust. Därför tycker vi det är roligt om köparna är intresserade av att träna sina hundar och/eller ställa ut. Det viktigaste är dock att vovven blir en älskad familjemedlem.

 

Bono pappan till valparna jagar fortfarande sista certet för att bli agility champion. Han kom tvåa på två tävlingar första helgen i juli, men bara den som vinner får certet. Marginalen till segraren på ena tävlingen var 0,06 sekunder. Vi håller tummarna för att han ska lyckas framöver.

 

9/7-07

Vi vägde Trizza i går (dag 57). Hon vägde 22,5 kg. 1 1/2 kg mer än när hon fick den förra kullen. Julia har lagt in bilder under foton Trizza. I dag är det dag 58, så nu går vi verkligen i väntans tider.

 

6/7-07

Julia fyllde 14 år den 4/7. Grattis! Julia är på ridläger denna vecka på Hagens Connemara stuteri.

 

Veckan har varit lugn. Vi har haft besök av några olika valpköpare som är intresserade av valp efter Trizza samt av Susanne (Aberlours) med döttrar och Pia (Minnepy´s), så det har varit en riktig perrovecka.

 

Jag har spårat med Zelma en gång. Hon har nu riktigt bra tempo och är säker på att spåra. Hon blir lite vilsen vid bloduppehållet. Annars så blir det minipromenader med Trizza och lite längre promenade med Zelma. Vi brukar gå ner till sjön och simma lite varje dag, dvs hundarna simmar och jag står på land.

Vi tog fram valplådan innan Julia åkte på ridläger.  Trizza fortsätter naturligtvis att bli tjockare och tjockare. Jag har dock inte vägt henne något mer. Nu är det bara 8 dagar kvar till beräknad valpning.

 

Enzo knep certet och blev BH-2 även på söndagen i Visby. Grattis! Zingha fick 1 jkl, 2jkk. Domaren tyckte hon var jättefin, men lite för blyg. Grattis! Det är bara att träna på.

 

30/6-07

Trizza väger nu 21 kg och det är har gått 49 dygn. Trizza vilar mycket. Zelma är inte trött utan full av energi. Vi motionerar henne mycket, så att Trizza ska få lite ro. Trizza är så otroligt snäll, men nu har vi hört henne säga ifrån några gånger när Zelma är vild. Vi ska lägga in foton under foton Trizza.

 

Enzo blev i dag BH-2 och fick cert i Visby! Det var nära att pappa Santos fick på pälsen, men han blev BIM. Grattis till Ninni och Bosse och vovvarna! Grattis också till Susanne och Bella som blev BIR i Visby! Valparna i A-kullen är jättebra exteriört (och annars också)! Två har cert, två ck och två hp och de är bara 14 månader och lite ställda. Zingha debuterar på en officiell utställning i Borås i morgon.

 

26/6-07

Vi har varit på Visingsö med hundarna. Julia och Åsa har gått en engelskakurs på Visingsö Folkhögskola (1 vecka). Visingsö är jättefint och kursen var toppenbra. Kan verkligen rekommenderas. Därefter åkte vi till Lisö och firade midsommar.

 

På dygn 42 vägde Trizza 20 kg. Hon är rejält tjock och trött. I går blev hon i alla fall av med pälsen. 6 mm återstår. Foton finns under övriga foton.

 

Nu i kväll ordnade Sanna (Peppars matte) vattenträning för valparna. Hon är van med retriverträning sedan tidigare. Hundarna (Peppar, Ruffa och Zelma) hade jättekul! Tack för det Sanna, även vi mattar tyckte det var roligt. Hoppas det blir fler tillfällen. Foton finns under 26/6.

 

I morgon ska Åsa och Zelma hälsa på Ewa, Arriba och hennes "storasyster" Trissa på  ön Kungshatt. Trizza får vara hemma med Julia och ta det lugnt.

 

14/6-07

Idag var Trizza på ultraljud. Hon är dräktig.

 

30/5-07

I lördags gick Julia och Zelma en klickerkurs hos Carina B. Ruffa, Peppar och Arriba deltog också. Julia var jättenöjd med kursen.

I måndags började Julia och Zelma på en nybörjarkurs i agility. Zelma tycker det är lika roligt med agility som Trizza tycker.

I går blev Zelma av med sin jättetjocka päls. Nu är kroppen täckt av bara några mm päls. Stackars Zelma var alldeles tagen efteråt och frös. Ni kan se bilder på henne under Foton, foton på Zelma, 2007. Härligt med kort päls i sommar tycker vi och säkert Zelma också när hon har vant sig...

Trizza går med på våra promenader, men annars får hon vara hemma och ta det lugnt. Vi tror att hon är dräktig.

 

20/5-07

Vi har varit på en två dagars utställning i Hässleholm. Vi fick bo hos Camilla på Cockanas kennel. Ett stort tack för det och för den trevliga grillfesten på fredagskvällen! Det var jättekul att prata med de olika hunduppfödarna. Tack också till Susanne för att vi fick tränga oss in i Ditt tält när regnet öste ner på lördagen.

Det här var en annorlunda utställningshelg. På fredagen när Julia skulle visa upp Trizza så var hon halt!!!

Vi märkte ingenting förrän inne i ringen. Trizza som aldrig tidigare varit halt. Hon haltade rejält så det var verkligen ingenting domaren kunde missa att se. Hon fick därför KEP. Typiskt när hon skulle ha blivit BIR (domaren sa att hon skulle ha blivit det om hon inte hade haltat.) Då hände något fantastiskt roligt. Trizzas dotter Zelma precis fyllda 13 månader blev BIR! Dessutom fick hon sitt första cert. Domaren var väldigt förtjust i både Trizza och Zelma.

På lördagen hade vi samma tur. Återigen en domare som föll för både Zelma och Trizza. Denna gång haltade inte Trizza så hon blev BIR och Zelma blev BT-2 med cert! Tyvärr så blev ingen av damerna placerade i gruppen. Julia stannade kvar på lördagen för att delta i gruppfinalen, men Zelma och jag tog tåget hem. Tack till Lena-Maria och Gabrielle för att Julia och Trizza fick åka med er till Stockholm! Tack också till den perrointresserade som vi fick lifta med på fredagen när Trizza var halt.

Det bästa av allt var att Zelma inte tramsade med domarna någon av dagarna.

 

Zingha vår Boråsvalp är den enda av valparna som inte är utställd officiellt, men hon har varit på några inofficiella utställningar. Bl.a. förra helgen då hon blev BIG-2 med följande kritik: Vacker. Välskapt huvud. Bra hals och resning. Tillräckligt förbröst för sin ålder. Välvinklad runt om. Sjunker lite i ryggen vid ståendet.

Bra päls. Välvisad. Grattis till Annica och Zingha!

 

16/5-07

Vi kontrollerade sex av valparnas höfter direkt när de var 12 månader för vi ville få resultatet innan vi ev. skulle para Trizza igen. Hade resultatet varit sämre än snittet för perros så hade vi inte parat Trizza. Resultatet är: Ruffa A, Arriba, Dezzi och Zelma B. Peppar och Enzo C. Vi blev lite förvånade när vi fick de sista resultaten för veterinärerna som utförde röntgen undersökningen sa att de tyckte höfterna såg bra ut. De får de egentligen inte säga, men är man riktigt envis så...  Därför så beställde vi (Sanna, Ninni och jag) tid med Håkan Kasström på SKK för ett telefonmöte. Han var som vanligt väldigt trevlig och informativ. Detta fick vi reda på: Peppar har en B höft och en C höft. Han är glapp i C höften, så han bör röntgas om vid 18 månaders ålder och ägna sommaren åt att bygga upp mycket muskler. Efter det får man se om det kan bli en B höft till och det lät inte alls otroligt. Enzo har inte alls slappa höfter. Hans ledskålar är parantesformade. Honom är det ingen mening att rönta om nu, men vid tre års ålder. Har han inte fått några pålagringar då, så kan man ev. ändra bedömningen. Tikarna med B höfter har jättefina höfter. Anledningen till att de inte har fått A är att de också har något parantes formade ledskålar. De är dock lämpliga att avla på. Det mest intressanta är att ingen av valparna har ärvt det felet som Trizza har på sin höft och som lett till att hon har fått bedömningen C (hennes ledskål är lite för grund). Alla valparna har djupa, fina ledskålar bortsett från parantesformen men Trizza har ingen parantesformad ledskål.

 

12/5-07

Utställning i Österbybruk. Vi har ju ställt Trizza mycket, så vi är ganska härdade men denna utställning tog nog rekordet.

Det kan inte vara lätt för en 86-årig domare att orka att dömma över 80 hundar. Tre av våra valpar var med och alla fick 2or. Peppar fick bra kritik förutom vad gäller svansen. Sådana svansar får perros inte ha. Alltid lär man sig något nytt! Konstigt bara att hans pappa som har likadan svans är champion. Varför Arriba fick 2 vet jag inte. Zelma fick 2 för att hon drog sig undan domaren, så hennes 2 är väl inte mycket att klaga på. Domaren tyckte väldigt mycket om henne annars. Trizza blev som vanligt BT2. Vi som tycker hon är så fantastisk tycker att hon borde vinna för det mesta. Kul ändå att den som vann var syster Trullsa.

 

Julia var med på juniorhandling med Trizza. De gick inte vidare. Säkert mycket beroende på att Trizza höglöpte. Hon hade andra intressen en att stå still i evigheter och se vacker ut bl.a. att spana in snygga hundkillar, kolla igenom ringens alla dofter och med jämna mellanrum slicka sig i rumpan. Det gäller ju att hålla sig ren.

 

Efter utställningen så åkte vi till Grisslehamn och tog båten till Eckerö. 23.30 var vi framme på hotellet i Mariehamn och Trizza fick för första gången träffa sin nye kille, Bono (Zorrazo Quijote). Det var kärlek vid första ögonkastet från båda håll. De parade sig vid midnatt. På söndagen tittade vi på när Bono deltog i en agilitytävling. Han är jätteduktig. Tydligen är det så att det måste gå minst ett år mellan första och tredje certet för att de ska bli agility champions. Det hade precis gått ett år så nu jagar de certet. Tyvärr vann han inte tävlingen som vi såg, men han är otroligt duktig. Direkt efter tävlingen gick vi iväg en bit och då parade de sig för andra gången. Jätteskönt för då slapp vi åkte till Helsingfors där Bono bor. Bono är en jättetrevlig hund. Lugn som Trizza i vardagen, men han ger järnet på träning/tävling. Hans avkommor har extremt bra hälsa och exteriört är han också jättebra även om han är lite liten för att vara hane. Vi hoppas dock att Trizza nedärver sin kraftiga kropp även till denna valpkull. A-kullen är jättekraftiga och även deras pappa är en liten hane. Vi hoppas på valpar med strålande temperament, god hälsa, bra exteriör och som är jättebra tävlingshundar. Nu hoppas vi bara att vi får några valpköpare som är intresserade av att tävla. Vill ni se bilder på Bono så kan ni gå in under valpar.

 

5/5-07

I dag skulle Trizzas ha tävlat i lydnad, men som vanligt när det handlar om lydnad så börjar hon löpa...

 

3/5-07

Zelma gick sitt tredje öppenklass spår. Hon klarar som tidigare hela spåret, men är inte så fokuserad som jag skulle vilja ha henne. Hon är ung och har precis löpt för första gången, så kanske är det bäst att ta en paus och vänta lite med tävlandet.

 

29/4-07

Julia kom 4:a på Ungdoms-DM (Östra Svealand) i juniorhandling!

 

28/4-07

Zelma gick säsongens andra öppenklass spår (träning). Sedan körde vi lydnad med båda hundarna. Den aktiviten har legat nere den senaste månaden.

 

22/7-07

SKKs utställning i Västerås. 23 perros var anmälda. Endast fyra stycken fick ck. En av dem var Trizza som blev BT-2.

2orna duggade tätt så vi får vara nöjda med valparnas resultat. Peppar 1 jkk samt hp. Zelma 1jkk med hp. Dezzi 2 jkk utan hp. Alla fick jättefin kritik.

 

20/4-07

Åsa gick säsongens första öppenklass spår  (ej tävling) med Trizza och Zelma.

 

17/4-07

I dag fyller vår A-kull 1 år. GRATTIS till Arriba, Dezzi, Enzo, Peppar, Ruffa, Zelma och Zingha! Vi är så stolta över er.

Zelma började löpa den 9/4.

Trizza var på ögonspegling i går. Enligt ögonvet. såg ögonen ut att vara tagna ur en lärobok dvs allt såg jättebra ut.

 

8/4-07

Idag ställde vi ut Trizza och sex av hennes valpar på Lilla Stockholm. Det gick jättebra för valparna (11 månader) på deras första officiella utställning. Alla fick 1 i juniorklass. Av hanarna blev Enzo 1 jkk samt hp. Peppar blev 2 jkk. Ruffa fick 1 jkk samt ck och blev även BT3! Dezzi blev 2 i jkk och fick ck. Zelma blev 3 jkk och fick hp. Arriba blev 4 jkk med hp.

Valparna fick väldigt bra kritik. Kullen är väldigt jämn och valparna är extremt kraftiga. Unga hundar får ju ofta i kritken att de behöver få kraftigare bröstkorg. Alla dessa valpar fick exellent bröstkorg. Enzo fick i kritiken att han var väl kraftig för sin ålder! Trizza skötte sig som vanligt utmärkt och blev BT2! 22 perros var med på utställningen.

Vi var med i avelsgrupp och uppfödargrupp och fick HP och blev bästa perrogrupp.

 

Vi träffade en journalist och en fotograf på utställningen. I dag när vi var inne på DNs hemsida hittade vi denna text: "Trizza, en spansk svanslös vattenhund, satt tåligt och lät matte från Australien prova ut ett nytt nithalsband för promenaden. På utställningen gick det inte så bra".

Tala om att förvanska sanningen. De frågade varken vilket land vi kom ifrån eller hur det hade gått på utställningen. Varför skulle man tro att vi kommer ifrån Australien?

 

7/4-07

Julia debuterade i juniorhandling på Lilla Stockholm. Det var 36 st med. Julia gick till semifinal! Jätteduktigt tycker en stolt mamma!

 

24/3-07

Vi hade valpträff här i Vinterviken. Valparna är nu 11 månader. Valparna och Trizza lekte, lekte och lekte... När de var utmattade tränade vi handling och sedan gick vi in i värmen och åt smörgåstårta och bakelser. Sofia hade med sig presenter till hundarna. Tack för det och tack för en trevlig dag! Fartiga bilder från träffen ligger under övriga bilder.

 

22/3-07

I dag klarade pappa Santos samt Enzo anlagsprovet i viltspår. Båda fick maxpoäng! GRATTIS!

I fredags, lördags och söndags gick jag (Åsa) och Trizza tävlingslydnadskurs. Vi gick hos Anne Dahlin (Nordisk mästare i lydnad-06) och Lotta Linusson. Båda tycker att vårt mål LP 1 är för lågt. Anne sa att med en sådan hund som Trizza bör man ha högre mål. Det gjorde mig väldigt glad.  

 

8/3-07

Vi är inte bara perrotokiga utan också restokiga. Vi har varit 2,5 vecka i Malaysia. Större delen av tiden tillbringade vi på olika öar på Malaysias ostkust. Vi simmade bl.a. med havssköldpaddor och småhajar (ofarliga) i det kristallklara vattnet. Åk dit!

Vovvarna var på semester hos Julias mormor och morfar. 

 

19/2-07

Sedan senast så har vi haft influensa och vinterkräksjuka. Inte kul. Hundarna har haft vinterkräksjuka, varit förkylda och stackars Zelma har skruit upp trampdynan. Inte heller kul... Vi hade i alla fall anmält Zelma till en grundläggande kurs i tävlingslydnad, men pga alla sjukdomar och skador blev det lite hipp som happ. Vi har också varit på en inofficiell utställning. Dezzi placerade sig först av tikarna och Zelma som tvåa och Dezzi blev dessutom BIR, så det gick bra. 23/1 (vinterns kallaste dag) blev Trizza av med pälsen. Ca 4 mm återstod.

 

13/1-07

Vi var på SNKs stora valputställning i Nyköping. BIR bland perrosarna blev Arriba, 2:a Zelma, 3:a Ruffa och 4:a Dezzi.

Roligast av allt var att vår första lilla uppfödargrupp (syskongrupp) blev BIS-4 av ett mycket stort antal grupper! Med i gruppen var Arriba, Zelma och Ruffa. Ett stort tack till Ruffas och Arribas familjer som stannade kvar.

 

10/1-07

Jag (Åsa) har träffat några träningskompisar här i Gröndal. I dag var Trizza och jag på första lydnadsträningen.

Vi ska träffas och träna en gång/vecka.

 

9/1-07

Vi på börjar en grundläggande tävlingslydnadskurs med Zelma. Lotta Linusson är instruktör.

 

7/1-07

Vi tog hundarna med oss och åkte till Åkers Styckebruk och hälsade på Gunsan som har mängder av får och 6 border collies. Julia fick rida, hundarna fick leka med varandra och Trizza och Zelma fick prova på att valla. Vi kommer att lägga in bilder framöver... Det skulle vara kul att lära en perro att valla, men där går nog gränsen för vad jag hinner och orkar med. Har dessutom inga får...

 

5/1-07

På fredagens utställning bev Trizza 4:a i tikklassen och tack och lov visade Zelma tänderna för domaren.

Även tågresan hem gick jättebra! Hundarna skötte sig utmärkt och vi hade trevligt sällskap.

 

4/1-07

På torsdagen fick vi äntligen träffa Trizza valpen Zingha som bor i Borås. En helt ljuvlig liten (synd att säga utan väldigt kraftig) Trizzakopia. Tyvärr så ville Zingha inte visa sina rörelser för domaren  och Zelma vägrade att visa tänderna.

Mamma Trizza och Julia skötte sig som vanligt utmärkt och kom 2:a i tikklassen.

På kvällen var det ytterligare ett SPA besök samt en god middag på en grekisk restaurang.

 

3/1-07

Vi tog tåget till Göteborg. Det var inte riktigt vad vi hade tänkt oss för vi hade bokat en resa till Kambodja, men den blev inställd. Göteborg blev då vår lilla reservplan. Vi var lite spända över hur det skulle gå med Zelma på tåget, men det var inga som helst problem. Hon var jätteduktig. Vi bodde på Hotell Opalen. Det var bara fem minuters gångväg till Mässan.

Hotellet var nyrenoverat med en jättefin SPA anläggning, så Julia och jag lyxade till oss. Personalen var jättetrevlig. Detta hotell kan verkligen rekommenderas.

 

31/12-06

Gott Nytt År! Våra hundar klarade smällandet utan problem och här är det så mycket smällande så man kan tro att tredje världskriget har brutit ut.

 

14/12-06

I dag har jag avverkat veckans fjärde julbord (tre vanliga och en italiensk buffe). Avverkat förresten det är väl fel ord. Det är ju mysigt att bli bjuden på julbord. I går var jag på Nacka BKs julbord tillsammans med Julia och Trizza. De var tärnor. Hundungdom har varje år ett luciatåg på Nacka BK. Det är inte bara ett vackert luciatåg med skönsång utan också väldigt humoristiskt. Tack för det fina luciatåget!

 

5/12-06

Vi spårade utanför Trosa. Trizza fick sitt tredje 1:a pris och är nu Svensk viltspårs champion! Trizza tänk att Du är så duktig på att spåra! Grattis!

 

29/11-06

Även i dag var vi utanför Nyköping och spårade. Trizza spårade jättebra och fick 1:a i öppen klass på maxpoäng.

 

27/11-06

Viltspår igen. Även här  (utanför Nyköping) fanns det gott om vildsvin, men nu gick det bra ändå. 1:a öppen klass!

 

25/11-06

KM Nacka BK. Julia och Trizza bröt tävlingen. Det har gått troll i vårt lydnadstävlandet.

 

21/11-06

Trizza går sitt första öppenklasspår i viltspår. Domaren som dömde anlagsprovet tyckte att Trizza var så suverän på att spåra, så att hon skulle klara öppnklass utan att träna. Det var helt omöjligt att få tag på någon domare i Stockholmsområdet med omnejd, så vi fick åka en bra bit norrut. När Trizza satte ner nosen så hände något som aldrig hade hänt tidigare. Hon blev jätteorolig och anade fara på färde. Senare fick jag höra att det fanns ett 100 tal vildsvin i spårområdet samt lodjur, så det var ju sunt av Trizza att  vara försiktig. Trizza gick hela spåret, men fick ej någon 1:a pga att det tog för lång tid. En mer erfaren förare hade säkert kunna klara denna situation bättre, men jag blev helt ställd då Trizza alltid tidigare hade klarat spåren väldigt snabbt och varit oerhört spårsäker.

 

19/11-06

Nordisk vinnar utställning i Hamar. Trizza blir BIM, får norskt CACIB och blir därmed INT utställningschampion och blir Nordisk vinnare-06! Grattis Trizza, vår fantastiska hund!

Julia och jag har en trevlig helg i Norge.

 

12/11-06

Lydnadsklass 1 tävling Haninge BK. Det var en riktigt dålig tävling. 18 hundar kom till start. Ingen fick 1 pris. Majoriteten fick inte ens 3:e pris och Trizza och Åsa kom sist. Men i just den här tävlingen var det bra att komma sist när det ändå gick åt pipan för jumbon fick en hel kasse med hundprylar.

Trizza ville varken ligga eller sitta i blötan. Hon var som förbytt mot förra helgen.  Hon brydde sig inte om någonting borsett från att visa tänderna och hoppa. Vi fick vänta tre timmar på att komma in på planen efter platsliggningen (den gick bra), så kanske var hon trött.  På träningarna i veckan har hon varit superduktig, så vi förstod ingenting. Det var som om de deltagande hundarna hade gjort en överenskommelse  om att vara riktigt olydiga.


9/11-06

Anlagsprov med Trizza och Zelma. Åsa var förare. Båda hundarna blev godkända! Trizza fick maxpoäng. Hon spårar otroligt bra. Zelma som bara är 6 månader spårar också bra, men är förstås inte lika koncentrerad och trygg i skogen.


5/11-06

Träningstävling lydnadsklass 1. Trizza och Åsa vinner tävlingen på 171,5 poäng och får en liten buckla!


28/10-06

Lydnadsklass 1 Nynäshamns BK. På platsliggningen var det en hund som sprang omkring och drog upp ett antal hundar som hade race. Värstingen fick lämna planen och de övriga fick gör om platsliggningen. Då tyckte Trizza att det var nog. Två platsliggningar i stället för en! Hon reste på sig och lunkade sakta till gammelmatte Åsa som var åskådare. Julia valde att bryta tävlingen.

Valparna  (Arriba,  Enzo, Ruffa , Zelma) börjar på en fortsättningskurs.


15/10-06

Utställning i Örebro. Trizza BIR. Zelma BIR valp. Dezzi fick hp.


5/10-06

Trizza börjar löpa. Det innebär att hon inte kan vara med på ett antal lydnadstävlingar som vi har anmält till i oktober.


26/9-06

Åsa börjar lära sig viltspår tillsammans med Trizza och Zelma. Vi fick inte ihop någon kurs bland perroägare, så nu kör vi privatlektioner. Hundarna tycker det är jättekul med viltspår!


23-24/9-06

Vi var på den internationella utställningen på Eckerö på Åland. Sommarväder och en väldigt trevlig helg. Trizza fick certet och är nu också finsk utställnings champion! Kritiken är inlagd. Denna helg var Enzo och Ruffa på valputställning. Enzo blev Bir och Ruffa fick hp, så nu är alla valparna utställda med hp.


20/9-06

I dag var det avslutning på valpkursen. Alla valparna utan Zingha i Borås har deltagit. Vi har lärt oss jättemycket av Carina (vår instruktör). I dag var det inkallningsträning med en väldigt smal tunnel och det var inga som helst problem. 


10/9-06

I dag var det valputställning på Vallentuna flygfält. Zelma blev BIR och Dezzi fick hp. Vi har varit på några andra valputställningar också. Även Zingha i Borås har blivit BIR på valputställning i sina hemtrakter.I går var det en riktigt lyckad dag. Då fick Trizza och Julia 1:a i lydnadsklass 1 (tyvärr inofficiell tävling). Julia vann juniorhandlingen och Peppar blev BIG-1! Fem av valparna var med och alla fick hp. Arriba blev BIM. Alla valparna fick hp och domaren tyckte att det var en otroligt jämn kull; fina kroppar, vackra huvuden och bra rörelser.


31/7-06

I dag har vi varit hos Liselotte på Årsta hundtrim och fått Trizzas päls rakad. Om ni tittar i Trizzas fotoalbum så ser ni hur hon ser ut nu. Inte en sommar till med lång päls. Nu blir det en paus i utställandet och förhoppningsvis kommer vi igång med tävlandet i lydnad och agility i stället. Vi planerar också att delta i en viltspårskurs till hösten. Det gäller bara att få tiden att räcka till. Nästa vecka börjar valpkursen för Trizzas valpar.

 


26-30/7-06

Danmarkssemester och fyradagars utställningen i Bröndby (Köpenhamn). De två första dagarna gick det inget vidare. Det började med en slät 1:a pga pälskvaliten (det ligger något i det...). Dagen efter var det riktigt illa då åkte Trizza ut med en 2:a! Detta var ingen domarfavorit. Han började med att snärta till Trizza på nosen. Detta var säkert inte meningen, men det ledde till att Trizza inte ville  ha närmare kontakt med domaren och han gjorde ingenting för att reparera skadan. I stället rekommenderade han ringträning. För första gången under sin utställningskarriär fick också Trizza kritken kort rygg. Nåväl det var två mycket deppiga mattar som anlände till utställningen tredje dagen. Då vände det dock och Trizza blev Bästa tik 2 och fick sitt cert. Sista utställningsdagen blev hon också näst bästa tik. Hon blev slagen av Gunda båda dagarna. Grattis Gunda! GRATTIS TRIZZA till danskt- och nordiskt championat!


14/7-16/7-06

Vi bodde i Ockelbo och var på tre dagars utställningen i Högbo. Trizzas resultat och domarkritik finns inlagd. Efter utställningen var vi på landet. Hundarna älskar att vara där. Stora ytor att springa på och vatten...


12/7-06

I dag hälsade vi på Arriba och det innebär att vi har träffat alla valparna utom Zingha (i Borås). Valparna blir jätteglada över att träffa sin mamma och syster. Några har även uppskattat att få träffa sina gamla mattar. Denna vecka har vi haft semester, men varit hemma i stan och gjort diverse utflykter. Det går jättebra att ta med sig hundarna. I morgon är det dags att packa, för tidigt på fredag morgon bär det i väg till tre dagars utställningen i Högbo.


5/7-06

Zelma blev vaccinerad. Hon är 11 veckor och väger 6,2 kg.


30/6-06

Kvällsbåten till Gotland. Utställningarna på lördagen och söndagen gick bra. Trizza blev BIR båda dagarna. På lördagen fick dessutom Trizza det behövliga två års certet och blev svensk utställnings champion. Hon blev dessutom norsk utställnings champion. Kritiken från utställningarna står under "utställning".  GRATTIS TRIZZA!

Tack Susanne för att Du bjöd hem oss. Det var en jättetrevlig kväll och jättegod mat. Kul att umgås lite mer med Dig, döttrarna och hundflickorna.


27/6-06

Dezzis husse och matte hämtar henne. Sorgligt att skiljas från henne, men samtidigt skönt att börja livet med två hundar.


23/6-06

Vi firade midsommar på vårt lantställe på Lisö. Trizza, Zelma och Dezzi uppskattade mycket att vara på landet.


17/6-06

Julia, jag, Trizza, Zelma och Dezzi var på perroträffen i Rejmyre. Zingha hämtades av Annica, Tobbe och Ztella och kommer att bo i Borås.

Trizza gick sitt första blodspår. Det gick bra.


15/6-06

Vi var nere vid Trekanten med Trizza, Zelma, Dezzi och Zingha. Zelma hoppade i efter Trizza och simmade, Zingha dök i och Dezzi plaskade runt.


12/6-06

Nu är det dags för valparna att flytta hemifrån. Usch vad det är sorgligt. Julia och jag gråter i kapp. Samtidigt så inser vi att det inte går att behålla sju valpar. Tack och lov, så har vi hittat bra hem till valparna. Valparna väger nu mellan 3670 och 4860 gram. 


7/6-06

Valparna veterinärbesiktigas, chipmärks och vaccineras. Alla mår bra.


6/6-06

Nu har Julia lagt in bilder på valparna när dom är 7 veckor gamla. Både stå och porträtt.

Vi har även skrivit in namnen på valparna.

I går avmaskade vi valparna. Valparna var ute på sin första "promenad" med halsband och koppel. 

7 veckors vikten varierar mellan 3100 och 4200 gram.

Som tur är har det varit lite varmare och soligare ute den senaste tiden, så att valparna har kunnat vara ute.


30/5-06

Nu har Julia lagt in filmer på valparna. Ni kan hitta dom där bilderna finns på valparna.


29/5-06

Valparna är nu sex veckor. Vikten varierar mellan 2700 och 3520 gram. Julia har lagt in sex veckors bilder.

Det är minst sagt livat i valprummet. Nu hoppas vi att det blir varmt och skönt framöver,

så att valparna kan vara ute lite längre stunder.


23/5-06

I förrgår var valparna ute för första gången.

De tyckte det var jätteroligt att skutta omkring i gräset och springa runt bland trädgårdsmöbler och blomkrukor. 

Vi tog några kort. De ligger under valpbilder fem veckor. I går blev valparna fem veckor. Tiden rinner i väg.

Valparna är väldigt sociala, orädda och nyfikna.

Valparna och Trizza gratulerar Santos (pappan till valparna) som fick CACIB och BIM på SKKs utställning i Hässleholm i söndags.

Fem veckors vikten varierar mellan 2320 och 2870 gram.


20/5-06

I dag har vi avmaskat valparna för andra gången. I går tog vi 4 1/2 veckors vikt. Nya bilder är inlagda.

Valparna vägde mellan 2120 och 2650 gram. I förrgår badade vi valparna lite försiktigt. Alla gillade vatten.


15/5-06

I dag fyller valparna fyra veckor. De väger nu mellan 1850 och 2190 gram. Vi har tagit stående helbilder på dem.

Inte helt lätt, men vill ni titta så finns de under valpbilder.


14/5-06

I dag fyller Trizza två år. Vi firade med pannkakstårta (Trizza älskar pannkakor). Trizza fick två paket med tuggsmaskens i .

Innehållet i det första åt hon snabbt upp. Det andra paketet gick hon och lade i valplådan...

Vi tog några två års kort. Dom kan ni hitta på första sidan.


12/5-06

Valparna började hänga över kanten på valplådan, så i dag har valparna fått ett eget litet rum att vara i.

Trots det så vill de ändå smita ut. De börjar bli riktigt busiga nu.

I dag har valparna fått  uppblött torrfoder två gånger samt lite köttfärs en gång.

Det har aldrig varit något problem att få dem att äta "riktig" mat.

De har börjat göra små utfall och skutt och slänger sig på varandra och vill bitas och brottas.


11/5-06

Valparna är 3 1/2 vecka. Dags för vägning igen. De vägde i dag mellan 1770 och 1535 gram.

Julia har lagt in nya bilder på valparna. klorna klipps för tredje gången.


8/5-06

Valparna "fyller" 3 veckor. De mår bra. Fick uppblött torrfoder för första gången. Mums!


6/5-06

Valparna har blivit avmaskade för första gången.


5/5-06

I dag fick valparna en liten smakportion med köttfärs utblandat med mjölkersättning. Det gick i.

Valparna väger nu mellan 1195 och 1350 gram.


4/5-06

I dag såg vi för första gången hur valparna kissade och bajsade själva.

De är oerhört sociala. Kommer "springande" när man stoppar ner en hand i valplådan.

De är nyfikna och vill ut ur valplådan. De sitter upp, leker med varandra och tar sig fram på alla fyra. hör, morrar och skäller.


2/5-06

I dag har även den brun-vita hanen öppnat ögonen. De motoriska övningarna fortsätter i valplådan och valparna blir bara

sötare och sötare...

Tänk om vi behåller alla själv!

Trizza var hos veterinär för att kolla att allt var ok med anledning av att hon fortfarande har förhöjd temp.

Allt var bra. Hon väger nu 17, 2 kg. dvs 1 1/2 kg mer än innan hon blev dräktig.

Mjölkproduktionen är enorm, så det är inte konstigt att valparna är runda och att Trizza blir varm och flåsig.


1/5-06

 I dag "fyller" valparna två veckor. Den brunvita hanen har ännu inte öppnat ögonen.

I dag var det fotografering. Julia har lagt in två veckors porträtt. De ligger under valpar. 

Fyra av valparna väger nu över ett kg och de övriga väger strax under.


30/6-06

Nu har alla valparna utom den brun-vita hanen öppnat ögonen.

De börjar också bli  riktigt duktiga på att komma upp på alla fyra och gå några steg.


28/4-06

I dag har Julia lagt in ny bilder på valparna (11 dagars bilder). Se under valpar.

De  två tikar som föddes sist vägde i dag 775 gram. De övriga valparna väger mellan 825-850 gram.

I går klippte Julia klorna på dem för första gången. Trizza är en god mor.


24/4-06

Valparna växer så det knakar om det.  I dag har de hunnit bli en vecka. De väger nu mellan 560 och 625 gram.

De har mer än fördubblat sin födelsevikt. Julia mätte dem i går och de var 23 cm långa.

Pälsen växer på dem och den har nu blivit vågig. De har blivit än mer mobila och kravlar runt i en rasande fart i valplådan.

Trizza är duktig på att ta hand om sina valpar, men det märks att hon längtar bort emellanåt. Hon börjar nu vilja ta

lite promenader och inte bara gå ut och kissa och bajsa på tomten. Hon är väldigt  badsugen, men det är säkert inte

så nyttigt för en nyförlöst hundmamma att slänga sig i det iskalla vattnet. Trizza har fortfarande förhöjd temp,

men verkar ändå pigg. Kroppen ser ut som innan hon blev dräktig bortsett från tuttarna som är rejält stora.


17/4-06

I dag var det en trött trio (Trizza, Julia och Åsa) efter vaknatten. Trizza fortsatte att flåsa.

Någongång på förmiddagen började hon skrika till några gånger.

Då blev vi oroliga och ringde Bagarmossens Djursjukhus. De bad oss komma in och det blev röntgen och diverse provtagning.

De såg minst sju valpar i magen, men det kunde också vara åtta eller nio!

Allt var bra så vi åkte hem igen ungerfär 4.000:- fattigare. Tänk om man ändå kände en veterinär...

Nåväl det var värt pengarna för vi kände oss tryggare och det var också bra att veta att det var minst sju valpar i magen.

12.30 kom det några krystvärkar och några riktiga avgrundsvrål från Trizza och ut kom den första lilla valpen i Julias säng.

Det var fantastiskt och Trizza fixade allt själv. Sedan kom i snabb följd ytterligare fyra valpar. Detta skedde inom loppet av 55 minuter.

Efter en lugn timme kom ytterligare två valpar i snabb takt. Efter det så lägrade sig lugnet. Modern låg bland sina tuttande små valpar.

Valparna vägde mellan drygt 200 och drygt 300 gram. Detta med viss reservation för vågen var helknasig.


16/4-06

Trizza har gått upp drygt 5 kg och är rejält tjock och trött. Vi går nu bara väldigt korta promenader. När vi kollade tempen

nu i kväll, så hade den sjunkit en grad. Samtidigt så började Trizza få värkar. Trizza och jag satt uppe hela natten.

Hon flåsade och jag tittade på. Skönt att vi har förberett allt till valpningen. 


 
 

Copyright © Julia Kriström 2006-2009 | 1280x1024 | Css | IFrame | Unika besökare sen 24/5-06: