hemsidadd

 

 

 

 Dagbok

 

30/8-09 PERROSPECIALEN - favorit i repris fast ännu bättre, TRIZZA BIS mm

Efter fjolårets perrospecial som överträffade alla förväntningar  (Trizza BIS, Zelma BT-2, Enzo BH-2, Ruffa 2 bland öppen klass tikarna, bästa avel- och uppfödargrupp), så tänkte vi väl att det bara kan gå åt ett håll dvs det sämre. Sannolikheten att det ska gå så bra två år i rad är väl inte så stor, men ack vad vi bedrog oss...

 

Vi lägger ut bilder framöver och berättar mer, men här kommer resultaten:

Hanvalp 4-6 mån Fabian kom 3 av 3 valpar. Väldigt vacker och trevlig tycker vi, men måste träna hantering. Domaren fick inte se några bissingar. Kritiken var annars väldigt bra.

Tikvalpar 4-6 mån Berit och Zita var med. Domaren var mkt, mkt förtjust i båda som fick hp. Han placerade Berit först pga av att hon fullkomligt överföll honom. Han blev rejält charmad av henne sätt.

Öppenklasshanar Peppar kommer 2:a. Blir sedan sist bortplockad och hamnar som BH-6.

Championhanar Enzo placeras som nr 2 och blir sedan BH-3.

Unghundstikar Tiza blir oplacerad. Jossan visar henne jättefint. Bra kritik, men Tiza är  för smal. Yrvädret gör väl av med en del energi...

Öppenklasstikar Ruffa vinner.

Championtikar Trizza vinner och Zelma kommer 2:a.

Bästa tik Trizza vinner, Ruffa kommer 2:a och Zelma 3:a!!!

BIS Trizza vinner!!!

Avelsklass Trizza vinner!

Uppfödarklass Vi vinner!

 

Ruffa och Tiza klarade anlagsprovet i vatten. Åh, vad ni är duktiga Johanna och Jossan!

 

Jossan och Sanna deltog i lydnadsklass 1. Kul tycker vi.

 

Vi fick träffa Zelmas valp. Dichio. Jättekul!

 

Kort sagt kan man annat än vara nöjd...

 

23/8-09 Trizza BIR och Zelma BT-2 och valpkursen har startat, GRATTIS JENS 20 ÅR 22/8

Tjugo grattis till Jens! Världens snyggaste, smartaste och trevligaste kille blir stor. Vi önskar dig all lycka framöver. Jens blev firad på en kräftskiva tillsammans med släkten.

 

dsc_0058

Trizza BIR med väldigt bra kritik av Paul Stanton och likaså Zelma som blev BT-2.

Grattis Lena till BIM!

dsc_0013

19/8 startade valpkursen för Carina Bernefjell (Grattis till Lokes BIR i Vallentuna, Carina).

Följande valpar deltar Zita, Casper, Smilla, Berit, Trizza  ( tittade på och var med och lekte efteråt) Zelda, Douglaz, Ozzi och Teddy. Det var jättekul att träffa hela gänget med mattar och hussar. Valparna är pigga, glada och framåt och väldigt söta förstås. Vikten ligger på 10-12 kg och de är 3,5 månad (ja snart fyra månader är ju Dezzis valpar).

 

15/8-09 Trizza BIM och Zelma BT-2 och INTUCH

 

img_1043

Trizza blev BIM. Dömde gjorde Bertil Lundgren som gav båda tikarna jättebra kritik. Grattis Yvonne till BIR!

 

img_1048

Vår "lilla" prinsessa Zelma blev BT-2 och Internationell utställnings champion! 

 

8/8-09 Zelmas valpar "fyller" tre månader och på måndag är det dags att börja jobba igen

Dichos matte Louise med familj träffade på Stina och Kalle med hundar i Söderköping samt två dagar senare även utanför sommarstället i S:t Annas skärgård. Världen är liten. Kusinvalparna blev förstås jätteglada. Louise skickade över några fina foton som kommer här.

 

dicho knappt 3 månader

Dicho på finpromenad på bryggan

dicho och berit

Snälla kusin Berit lek lite mer med mig...

 

Även Dezzidottern Smilla träffade på familjen på Öland. Jan och Jossan och de övriga i familjen var på båtsemester när de sprang på Smilla och då blev Tiza glad. Återigen så är världen liten. Grattis till Jossan och Tiza för BIR och hp och bra kritik.

 

Bosse och Ninni har varit i Bjursås och träffat Bozze med familj som bor där i trakten. Då blev det lek med Bosse och Enzo. Santos håller inte på med sådant.

 

 

 

3/8-09 Valparna växer  (Dezzis valpar är nu tre månader och det är snart Zelmas också)och vi är sjuka

Pga att vi varit sjuka större delen av semestern, så har vi inte hunnit träffa så många valpar som vi hade tänkt.

Tack vare att Douglaz, Zelda och Casper bor så nära så har vi träffat dom. Zelma blir så jätteglad över att träffa sina valpar.

Vi är så glada att ni alla hör av er med jämna mellanrum och berättat hur det går för de små underverken. 

Bilder har vi också fått. Vi lägger ut några av bilderna här. 

 

sita

Sita

 

pike

Pike

 

dicho 8 v

Dicho

celia simmar

Celia som numera heter Berit älskar som de flesta valparna vatten

 

fabian 9 v

Fabian

 

28/7-09 Semester och svin

För ett par veckor sedan köpte Jens och jag varsin flygbiljett till Split i Kroatien. Vi tog flygbussen till hamnen och där började vi prata med en tjej som tog emot folk som skulle ut och segla. Det slutade med att vi också följde med. Vi har bott på en båt för ca 20 pers i en vecka. Fått god frukost och tre rätters lunch. Sovit, solat och badat mycket. På kvällarna har vi lagt till på olika öar. Vi har bl.a. besökt Hvar, Vis, Korcula, Zolta, Brac... Vädret var dunderfint och det var en helt underbar resa. Vill verkligen återvända till Kroatien. När Jens och jag var i Kroatien var Julia på språkresa på Malta. Hon hade det också jättebra, men var väldigt sjuk när hon kom hem. Hon hade fått svininfluensan. Hon har haft 40-41 graders feber i en vecka och varit hemskt sjuk. Nu har det gått drygt en vecka och hon är fortfarande genomförkyld, men febern har äntligen gett sig. Dr från Huddinge sjukhus ringde nyss och berättade att de ska kolla lungorna på henne en gång till.

 

Vi skulle ha åkt i väg på en liten Värmlandssemester i fredags (hade bokat tre nätter på hotell i Karlstad), men det var inte att tänka på.

 

12/7-09 GRATTIS B-kullen 2 år!!

Jättegrattis till Morris, Zia, Wille, Dino, Balder och Nora! 

 

dsc_3858

 

 

6/7-09 Vi hälsar på hos Dezzi , Tack för allt Reidun och Lars-Olof

Reidun och Lars-Olof bjöd ut oss på sitt lantställe i Stafsnäs. Det var så kul att träffa Dezzan igen. Hon är en otroligt härlig perro. Supersocial och framåt. Det var inga som helst problem att ha henne boende hos oss under valptiden. Det var som om hon alltid skulle ha bott här. De vuxna tikarna var goda vänner och när valparna hade blivit lite större började Zelma och Dezzi att leka igen.

 

Tusen tack Reidun och Lars-Olof för att vi fick låna er lilla prinsessa i två månader! Vad jag förstår så har det trots en längtan efter Dezzi gått bra. Tack för att ni har varit så otroligt snälla under fodervärdstiden och för de dagar ni passade Dezzis valpar när jag jobbade. Tusen tack också för den otroligt goda lunchen ni bjöd på ute i Stafsnäs! Hundarna lekte och simmade förstås. Vi hoppas naturligtvis att vi får träffa er och Dezzi framöver också även om vi nu inte har någon avelsrätt kvar på henne.

 

Vi glömde naturligtvis ta med oss kameran, men vi lägger in ett kort på Reidun och Lars-Olof och Dezzi från valpträffen för ett år sedan.

 

dsc_4073

 

 

4/7-09 kl 15.10 nu har även Zelmas alla valpar flyttat, GRATTIS Julia 16 år!

I går och i dag flyttade Zelma valpar. Allt har gått bra! Nu ska vi ordna födelsedagsmiddag och tårta till vår fina Julia.

 

Även ni (Zelmas valpköpare) är förstås alltid välkomna hit och vi blir jätteglada om ni hör av er och berättar hur det går med valparna!

 

 

dsc_9694

 

 

28/6-09 Alla Zelmas valpar simmar

Vi gick ner till sjön Trekanten med Zelmas alla valpar. Alla kan simma! Vi kommer att lägga in bilder under valpfotona.

 

dsc_9508

 

 

 

27/6-09 Trädgårdsfest för 40 personer

Kanske inte så lämpligt tillfälle att ordna fest, men Jimmy och Tiffany är i Sverige så vi ville ordna en fest för deras skull. Det fungerade bra trots alla voffsingar.

 

dsc_9492

 

 

26/6-09 Dezzi och hennes valpar har flyttat, vi har bara nio perros hemma 

I går och i dag flyttade valparna ur kull C och även deras mamma. Foton på ägarna med sina guldklimpar ligger inne under valparnas foton. Dezzis valpar är sällsynt sociala,framåt, livliga och orädda. Helt enkelt jättefina!

Två flyttar utomlands, en till Örebro och de övriga stannar i Stockholm. Valparna väger runt 5 kg. Några väger något mindre och någon lite mer. Jag förstår inte hur perrovalpar kan väga 2-3 för våra är verkligen inte tjocka.

 

Lycka till nu alla ägare till valparna i C-kullen! Ni vet att ni alltid är välkomna att hälsa på och hör av er om ni har några frågor eller bara vill berätta något om valpens bravader.

 

Att ha nio perros hemma jämfört med 16 är ingenting. Zelmas valpar väger mellan 4-4,5 kg. De har kommit ikapp Dezzis valpar viktmässigt och kommer också att väga runt 5 kg när de flyttar.

 

 

 

dsc_9182

 

 

 

20/6-09 Trevlig midsommar! Valparna 7 och 6 veckor och mattarna börjar bli lite slitna

Vi får fortfarande mail dagligen med förfrågningar om valpar trots att det ligger ute att alla valparna är tingade. Vanligtvis brukar jag svara på alla mail, men vår utmail fungerar inte och nu hinner vi inte kontakta alla som hör av sig. Skulle vi få något återbud på någon valp så lägger vi ut det på vår hemsida (väntelistorna sedan tidigare har vi inte kvar). Vi har heller ingen aning om och när nästa kull kommer. Vill ni diskutera perron, så är ni välkomna att höra av er per telefon efter den 5/7 för då räknar vi med att alla valparna är levererade.

 

Dezzis valpar vägde mellan 3 och 3,9 kg när de var 6 veckor. Nu vid 7 veckor väger den bruna långsvansade tiken 3,6 kg och den bruna hanen 4,6 kg. De övriga ligger runt 4 kg. De är inte tjocka, men välkroppade.

Carina B (som har våra valpkurser) kom hit och gjorde valptest på kullen. Kullen är jättejämn. Alla är extremt sociala, orädda för ljud och saker, de är föremåls- och kampintresserade.

 

Zelmas valpar börjar också bli riktigt stora. Vid 5 veckor vägde de mellan 2,5 och 2,9 kg och nu vid 6 veckor väger de mellan 3 och 3,7 kg. Än så länge känns det som Zelmas valpar är lite lugnare än Dezzis. Vi ska göra valptest på dom också.

 

Alla valparna är otroligt söta och de är nu tillsammans när de är utomhus, men Dezzis valpar leker med sina syskon och likadant är det med Zelmas valpar.

 

Dezzi och Zelma börjar släppa på mammaplikterna och leker med varandra.

 

I och med att vi har så många valpar, så har vi naturligtvis också haft många besök av valpköpare. Det har gått i ett, men nu är vi "klara". Vi känner oss jättenöjda med våra valpköpare. Ett del andra har också varit här och beundrat de små sötnosarna. En dag kom NInni R, Ninni H och Ewa som har valpar från A-kullen hit med lunch.

Tack för det och för trevligt sällskap! Tänk att man har sådan tur att få valpköpare som både jobbar mycket med sina hundar och som dessutom är så trevliga och hjälpsamma. Ninni R har sett efter Zelma nga ggr när vi varit bortresta, skjutsar oss, var valpvakt en dag... Ninni H såg efter Trizza när vi var i NY ett par veckor och Ewa går ut med Trizza och Zelma på fredagarna.

 

dsc_8401

 

Kaisi mailade kritiken på Zia från B-kullen när hon blev BIM samt några bilder.

Excellent type. Beautiful head. Good bone structure and angulations. Well developed body for her age. Correct top- and underline. A little too long neck. Moves effortlessly with a healthy, typical for breed, movement. Pleasant temperament.

 

Image0001   Image0002

Fantastiskt vacker!

 

 

 

7/6-09 Enzo BIR i Norrköping och Zia BIM i Finland, valparna växer förstås

Grattis Kaisi, Sanna och Zia i Finland. Zia fick förstås också certet.

 

Grattis Enzo, Bosse och Ninni till BIRet i Norrköping! De stannade inte till gruppfinalen.

 

apriljuni09-20090606-743-

 

apriljuni09-20090606-724-

Vilken snygg perrokille!

 

Valparna är nu drygt fyra och drygt fem veckor. Dezzis valpar väger ca 3-3,5 kg och Zelmas väger 2,2-2,5 kg. De är jättesöta, jättesociala och jätteroliga att titta på. Tänderna är gäddvassa, de brottas och morrar. Just nu är det en som ena sekunden morrande attackerar mitt byxben och nästa sekund biter mig i foten. Julia har nu lagt in nya bilder. Dezzis valpar har nu kommittill rymningsstadiet. De vill hela tiden ut och se annat. Zelmas valpar håller sig fortfarande i valplådan (den kanten är högre).

 

Vi har börjat låta valpköparna komma på besök och det tycker både valparna och Dezzi, Zelma och Trizza är roligt. Säkert valpköparna också. Vi har startat upp med de som ska köpa valp från Dezzi. Ni som ska ha valp efter Zelma kan väl ringa 08-188890, så kommer vi överens om någon tid framöver. OBS! Maila inte för min mail fungerar inte.

 

2/6-09 Grattis Jossan och Tiza BIG-3, Valparna växer

Jossan och Tiza var på en inofficiell utställning i söndags och det gick jättebra. Tiza blev BIG-3 och Jossan vann Barn med hund! Sedan kom de förbi och fikade hos oss och tog kort på valparna (och Julia). Dezzis valpar har varit ute några dagar i den härliga värmen och det var full fart på dom. I dag är det dock slut på värmen, så nu får de hålla sig inne igen.

 

Trizza blir mer och mer delaktig i valparnas skötsel. Det skulle inte förvåna mig om hon har fått mjölk också.

I alla fall så tuttar valparna även på henne och hon ser så belåten ut. Hon är så extremt lekfull. Slänger sig ner på rygg och så får valparna klättra på henne och bitas. Valpar är nog det bästa Trizza vet. Både Dezzi och Zelma är nyfikna på varandras valpar. Zelma tycker dock inte om när Dezzis valpar försöker tutta på henne. Där går gränsen. Det är väldigt roligt att tikarna kommer så bra överens.

 

Zelmas valpar vägde mellan 1,2 och 1,4 kg när de var tre veckor. De är väldigt jämnstora och är ungefär så stora som de i Dezzis kull som väger minst.

 

tiza big3

 

moa 3 v dsc_8235

    Julia med Zelmas tikvalp "Moa"                                      Julia med Dezzis två bruna döttrar Celia och Canela

 

 

28/5-09  Dezzis valpar 4 veckor, Zelmas valpar 3 veckor i morgon

Valparna blir förstås piggare och sötare för varje dag som går. I dag har det varit avmaskning  och vägning av Dezzis valpar igen. Hane 1 väger 2,4 kg, den bruna tiken med lång svans 1,9 kg och de övriga mellan 2,0-2,3. Alla är tämligen mulliga. När man stoppar ner huvudet i valplådan och säger puss, så pussas valparna... Den vita tiken var den som först klarade av att klättra över kanten på valplådan. Det hände alldeles nyss. Nu får vi fundera på hur vi ska ordna det framöver. Valparna är nu inne i en intensiv brottningsfas. De biter varandra också, men har inte börjat bita oss ännu. Man känner dock små tänder.

 

Zelmas valpar är också jättepigga och söta.

 

Min kära fotograf, webmaster och kennelkompanjon Julia är i Barcelona på skolresa, Arne jobbar i USA och Jimmy och Jens är ju som vanligt i NY och Brigton. Jag är alltså ensam hemma med 16 hundar. Det är helt ok.

Ni får vänta på bilder till Julia kommer hem.

 

 

24/5-09  Grattis Arribba BIM i Österbybruk

I går var det utställning i Österbybruk. Ewa kom med Arriba tidigt på morgonen och vi tyckte att Arriba såg fantastiskt fin ut och tänk det tyckte domare Göran Bodegård också. Han konstaterade att hon inte hade något perrotemperament utan var mycket mer social. Följande kritik fick hon: Mkt tilltalande helhet och vackert fem. huvud. Typisk halsansättning. Utmärkt överlinje. Fin bredd i fronten. Fina vinklar bak. Vällagd skuldra. Vackra rörelser. En tik av hög kvalitet. Utmärkt färg och päls. CERT CACIB BIM

Vi tog nga bilder på Arriba som vi har lagt på hennes egen sida.

Sedan hade han spanat in Trizza utanför ringen och ville ha in henne i ringen, men hon var inte anmäld. Enzo blev BH-2! Peppar blev 1 i ökk, men tyvärr inget ck (domaren tyckte allt på honom var jättefint utan svansen). BIR blev Vår C-kulls pappa dvs Hurråsens Micke Modig! Grattis Stina och Kalle (och Rickard och Sanna)!

Tack Bosse och Ninni för att Julia fick åka mer er!

 

vår -- bir 107

 

Valparna blir förstås sötare och sötare och roligare och roligare... Nu börjar det bli riktigt livat i båda valplådorna. I dag tog vi ståbilder på C-kullen (3 veckor plus 3 dgr). Valparna ser väldigt fina ut. På Zelmas valplåda är det en kant som är lite lägre och i dag hade en av valparna tagit sig över... Båda kullarna fick klorna klippta samt avmaskades när de var 2 veckor. Dezzis valpar har börjat äta torrfoder och det gillar dom mkt.

 

 

 

21/5-09 Dezzis valpar 3 veckor, Zelmas valpar 2 veckor i morgon, Grattis Peppar

Grattis Peppar och Sanna till första priset i öppen klass viltspår!

 

Dezzis valpar är ljuvliga. De är som små ursöta minihundar. De går, klättrar, är sociala, leker, hör, ser, går upp i vikt, kissar och bajsar själva. De ser ut som en perro från Perro Rizados ska se ut. De flesta väger ca 1,5 kg nu. Man kan sitta och titta på dom i valplådan hur länge som helst. Dezzi är en lugn och trygg mamma och valparna verkar också vara väldigt trygga. Vi lägger in foton, fast valparna är mycket sötare i verkligheten. Om ett par veckor får ni komma och titta på de små underverken.

 

Zelmas valpar är naturligtvis också ljuvliga. Den första i kullen (den ljusbruna/beiga hanen) öppnade ögonen redan på dag 10. Apropå ögon, så verkar även de ljusa valparna ha mörka ögon. Valparna börjar nu gå i upprätt fyrfota ställning. Vikten kommer i morgon att ligga på ca 1 kg.

 

dsc_7027

 

 

 

15/5-09 Zelmas valpar "fyller" en vecka

Även Zelmas valpar växer, mår bra och ser jättefina ut. Vi tycker att de ser jättesmå ut när vi jämför med Dezzis valpar. Hundar växer och utvecklas ju så otroligt snabbt. Zelmas valpar väger mellan 505-640 gram. Zelma är en jätteduktig mamma och även hon mår bra. Bilder på valparna finns under Valpar, D-kullen.

 

 

 

14/5-09 Grattis Trizza 5 år! Dezzis valpar "fyller" 2 veckor.

Trizza har nu fullt upp med att spana in alla 13 barnbarnen. Helst av allt skulle hon nog vilja ta över skötseln av valparna helt och hållet. Henns sug efter småttingar är stort.

dsc_6734

Zelma, Trizza och Dezzi väntar på pannkakstårtan. Tre perroflickor i sommarklippning. Nog kan man ana att de är släkt.

 

Dezzis valpar väger nu mellan 840 och 1180 gram. De flesta väger drygt kilot. På dag 11 började de öppna ögonen. Nu har alla helt öppna ögon. Öronen håller på att "vecklas ut". De är nu uppe och går på alla fyra.

Se bilder under valpar, C-kullen. De ser väldigt bra ut exteriört. Dezzi är oförskämt pigg.

 

 

 

10/5-09 KM Skarpnäcks HU

Grattis Julia och Trizza som vann juniorhandlingen! På agilityn kom de trea med ett nollat lopp.

Julia kom som vanligt hem från KMet fullastad med vinster. Klubben måste ha suveräna sponsorjagare.

Vinsterna är alltid så otroligt fina.

 

 

 

8/5-09 Zelmas valpar föds

dsc_6705

 

4/5-09  Dezzis valpar 5 dygn

dsc_6599

 

dsc_6605

 

dsc_6610

Ojoj vad valparna växer. De vägde mellan 270-330 g när de föddes och nu på femte dygnet är de uppe på 475-595 g. De ser ut som små runda grisar. De rör sig snabbt i valplådan. Dezzi är en jätteduktig mamma. Hon är dessutom otroligt pigg. Inte kan man tro att hon nyligen har fått valpar. Kroppen är också jättefin.

 

Nu väntar vi på Zelmas valpar (dag 59 i dag). Zelma beter sig som en otroligt dräktig hund. Hon vankar fram.

För inte så länge sedan såg man knappt att hon var dräktig. Nu ser hon ut som en bred tunna över ryggen. Zelma är så otroligt välmusklad, så det är inte mycket häng. Hon har i alla fall gått upp nästan 5 kg. Om det bara är 4 valpar (som ultraljudet visade) så måste valparna vara gigantiska.

 

30/4-09 Dezzis valpar föds

dsc_6373

 

 

 

24/4-09 Utställning i Västerås. Trizza BIR.

Trizza blev BIR. Julia stannade inte kvartill gruppen. I stället åkte hon hem och klippte av Trizza pälsen. Skönt både för Trizza och för oss. De skulle ha tävlat i agility på söndagen, men det blev inte så. 

.

april 09 625

 

april 09 622

 

april 09 616 april 09 607

Tiza  (tyckte domaren inte alls om) och Peppar (med otroliga rörelser). Peppar blev bästa hane, men fick inget ck. Stackars Sanna. Sanna har tagit bilderna (inte den som hon själv är med på förstås).

 

17/4-09 Grattis A-kullen tre år!

dsc_0231

valpkurs 3,5 mån gamla

 

16/4-09 Dezzi hälsar på

Både Dezzi och Zelma är nu klippta. De väger i dag 20 kg (brukar väga ca 18 kg). Dezzi är på dag 45 och Zelma på dag 39.

 

dsc_6256 dsc_6280

 

 

12/4-09 SKKs utställning i Kista

Det var en spansk domare och 37 anmälda perros. Trizza blev BT-3, Enzo BH-4, Trizza blev bästa avelsgrupp, vi blev bästa uppfödargrupp, Arriba blev  fjärde bästa tik i öppen klass och Ruffa 5:e bästa tik i öppen klass. Wille, Nora och Tiza var också med och de fick blåa band. Det var nog ungefär hälften av de anmälda hundarna som fick det.

Trizza fick jättebra kritik. Bl.a så stod det extremt bra temperament. Det känns kul eftersom vissa domare och uppfödare har synpunkter på perrons temperament.

Trizzas avelsgrupps kritik var så här: En utmärkt grupp från två olika kombinationer. Mycket typiska hundar väl överensstämmande med rasstandarden. Ser ut som working dogs. De flesta av avkommorna är ej så baktrånga som modern vilket är ett tecken på god utveckling (avel). Att han kommenterade baktrångheten var lite kul då jag valt två hanar till Trizzas som inte har varit baktrånga.

Nu höll jag på att glömma att Julia var med på juniorhandling på lördagen. Hon och Trizza var jätteduktiga. De kom till final i Stora Ringen och blev 6-7.

dsc_6230  dsc_6229

Bruno - en mycket trevlig och snygg ung perro                  Julia och Trizza i finalringen på juniorhandling

 

 

 

11/4-09 Grattis Tiza ett år

På bilden är hon lite yngre. Det är så kul Jossan att du tränar så mycket med Tiza.

 

 

dsc_4399

 

 

9/4-09 GLAD PÅSK , GRATTIS mamma/mormor

GLAD PÅSK vi alla våra vänner och alla våra voffsingar! Långa hälsningar skickar vi till Jens i Brighton och till Jimmy och Tiffany med släkt i NY.

 

Extra mycket glad påsk önskar vi Lilla Ulla-Kajsa "te år i apill" som har blivit stor. Vi önskar dig ett JÄTTEGRATTIS på födelsedagen den 10/4 (den dagen då flest personer är födda). Puss och kram från Åsa, Arne, Jimmy, Tiffany, Jens, Julia, Trizza och Zelma.

 

dsc_5658

 

 

 

8/4-09 Zelma är dräktig, London

I dag var Zelma på ultraljud och hon är också dräktig!

 

Arne och jag var i London i to-sö. Vi hälsade på Jens som pluggar i Brighton denna termin. Vi hade också tänkt att hälsa på Pat i Birmingham. Pat äger Trizzas pappa. Nu lyckades vi boka en London helg när Pat var nere i Spanien och tittade på Monografican, så det blev ingen träff denna gång heller. Julia var hemma hos hundarna.

Vi missade också Trizzas mamma Connie med matte Tanja som var i Sverige för parning.

 

 

 

1/4-09 Trizza årets utställningsperro, Dezzi är dräktig

Vi har glömt att skriva i dagboken (men det står ju på första sidan) att Trizza blev 2008 års utställnings perro!

Jättegrattis till vackra och duktiga Trizza och duktiga (och vackra) Julia som har handlat Trizza så fint på alla utställningarna! Ett stort grattis till de som blev årets perro i de övriga kategorierna dvs Helene och Mezzi i agility, Maria och Muffin i viltspår, Monica och Bella i bruks och Hund's Attwa-Teddie med matte i lydnad.

 

I går var Dezzi på ultraljud och hon är dräktig!

 

Nu i kväll är Julia på Skarpnäcks HU. Hon är hjälpledare på en agilitykurs som går på onsdagarna.

 

 

 

28/3-09 Avelskonferens, Dezzi och Zelma parade, uppletandedag,  Malmöutst, inofficiell utst mm

2-3/3 blev Dezzi parad och knappt en vecka senare var det Zelmas tur. Hanarna är presenterade under valpar.

Jag hade semester den veckan för att få till allt. Tack till Gunilla, Stina, Marie-Anne och Jenny för allt. Nu hoppas vi på valpar. Kommande vecka är det dags för ultraljud.

 

Egentligen skulle vi ha gjort något helt annat denna vecka, Julia, Trizza och jag. Vi skulle ha åkt till Crufts för att delta på hundutställningen. 2009 var det första året som perron ställdes där. Men allt blir inte som man har tänkt sig. Här ser ni deltagarkortet och katalogen som Trizzas pappas matte, Pat, var snäll och skickade till oss.

Vi hade sett fram emot att få träffa Trizzas pappa och hans ägare. Nu får vi åka dit en annan gång. Jättegrattis till Jenny och Joakim som vi skulle ha åkt med! Här kan ni läsa hur det gick för deras fantastiska hund.

 

Helgen innan parningsveckan mötte jag Ki på Centralen på fredagen. Hon sov över här och på lördagen och söndagen var det dags för SKKs Avelskonferens. Den var jättebra och allt var väldigt välordnat!

 

14/3 var vi på uppletarkurs här i Stockholm. Det var kul och det var också roligt att träffa ett gäng Perro Rizados hundar och Tiza förstås. Här är alla förevigade. Dagen efter var det årsmöte med föreläsning om perrons mentalitet. Det var intressant, men vi hann inte höra allt för vi skulle på födelsedagsfest.

 

Förra fredagen åkte Julia till Malmö med en kompis som också heter Julia.  Den sistnämnda har en mamma som föder upp lagotto. De åkte tåg, bodde på hotell själva och hade kul. De hade två voffsingar med sig också. Trizza blev BT-3 och Dezzi vann öppen klassen för tikar. Fick ck. I bästa tikklassen så placerade domaren inte Dezzi, men däremot tiken som kom två i öppen klassen. Dezzi var i alla fall jätteduktig och det var Trizza också förstås (men det är hon ju alltid). Stort tack till Julia P som visade Dezzi så bra och som hjälpte till med hundarna under resan.Jag och Arne var hemma och röjde i huset och trädgården. Det känns så skönt att åka till återvinningscentralen med bilen fullastad.

 

I dag har vi varit på en inofficiell hundutställning i Sollentuna. Fyra perros deltog och BIR blev vår Tiza. Hon skötte sig utmärkt. Morris från vår B-kull deltog också. Han är jättebra exteriört, men behöver lite mer ringträning. Varför ska man springa runt i en ring för när alla mattarna-hussarna är utanför ringen och när det dessutom finns hur många snygga hundtjejer som helst utanför ringen? Kontakten med domaren klarade han bra. Julia och jag åkte hem direkt, men Jossan stannade med sina föräldrar och skulle visa Tiza i BIG. Vi håller tummarna. 

 

dsc_6181 dsc_6185

Tiza och Morris

 

dsc_6149

 

 

18/2-09 Löp, alla valparna i B-kullen röntgade, hälsoresultat, uppfödarsem mm

Dezzi löper nu, Zelma är på gång och Trizza startade sitt löp tidigare. Blir det några valpar så är de leveransklara i slutet av juni. Vi får hålla tummarna för att tycke uppstår samt att alla de inblandade är fertila.

 

Höftledsresultaten från vår B-kull är nu komplett. Den felande länken Zia i Finland hade A. Resultatet är alltså A, A, A, A, A, B. Det är fantastiskt bra! Nu är alla våra valpar röntgade och det var något Lars Audell (se nedan) ansåg vara väldigt viktigt för att kunna göra en riktig utvärdering. Ett stort tack till alla våra valpköparare (ni är bäst) som har sett det som självklart att röntga valparna.

 

Även Zias armbågar är ua. Peppar har normal sköldkörtelfunktion.

 

Vad har hänt sedan sist? Jo, i helgen var det SPDAEK uppfödarseminarium på Såstaholm. Vi var ett 20-tal intresserade uppfödare och andra som samlades för att diskutera perroavel. Vi lyssnade också på vad Lena Abrahamsson hade att säga om avel, genetik, mentalitet mm och Lars Audell hade att berätta om leder och HD. Det var jätteintressant. Vi utbytte erfarenheter. Vi hade kul och smaskade i oss mängder av god mat. Brunchen var fantastisk! Ett stort tack till er som kom! Det var också några voffsingar som var med och lyssnade bl.a Trizza och Zelma. Såstaholm kan verkligen rekommenderas. Det är så trevligt med ställen som tar emot hundar. Dessutom ligger det vacket, är vackert och har bra service och jättegod mat. Vad mer kan man begära? Jo, att priset är bra förstås och det var det. Det finns en fotomapp med lite bilder därifrån.

 

Nina och Balder var här för några veckor sedan och hälsade på. Balder visade lite av vad han hade lärt sig bl.a. så stängde han skåp och lådor och drog av Ninas strumpor. Han är en riktig snyggning. Tyvärr så tyckte han inte så mycket om att stå på vårt köksbord, men det är kanske inte så konstigt. Se nedan. Nina såg också till att vi fick gå på genrepet till Buddy Holly. Den var jättebra!

 

Jossan och Tiza har börjat på en tävlingslydnadskurs för Anne Dahlin.

 

Enzos valpar växer. Bosse och Ninni är nu i Finland för att beskåde de små underverken.

 

 

 

ENZOS VALPAR

 

dsc_5882

BALDER

 

 

 

8/2-09 Utmaning m.m.

Vi har blivit utmanade från två olika håll. La Sirenitas samt från Susanne och Ella. Vi har därför plockat fram två foton. Vi utmanar Tiza (vår svarta valp) & Jossan, Ki & Zolo & Fozzie, Tuula & Trullsa & Diza på Lindvattnets, Pia på Minnepy's samt Gabrielle & Aika. Leta fram den 5:e bilden ur den 5:e fotomappen och lägg ut på hemsidan/bloggen. 

 

 

dsc_1091

Zelmas första klippning okt-06. Vet ej varför vi väntade så länge med att klippa henne.

Antagligen var det väl några hundutställningar... Härlig färg hade hon.

 

050807 askersund (37)

Utställningen i Askersund 7/8-05. Trizza blev BIM och Buzo BIR. Det regnade jättemycket på morgonen, men sedan tittade solen fram och det blev en härlig dag. Trizza var bara 14 månader, men hade redan hunnit bli både BIM och BIR och fått ett antal cert. Julia hade nyligen fyllt 12 år. Vi var jätteglada för det här var första gången Trizza slog Chezzie (Buzos mamma). Visst ser hon fin ut vår prinsessa. Domaren heter Annika Ultveit Moe och vi tycker hon  är en bra perrodomare. Om jag inte minns fel så blev dessutom Buzo placerad i gruppen.

Anders Fasth fotograferade.

Kritik: Trevligt tikhuvud, fint utryck, mkt bra proportioner, tilltalande siluett, mkt bra bakställ, fronten stabil för åldern, utm päls, rör sig flexibelt.

 

Vi har fått in lite fler hälsoresultat från våra valpköpare. Peppar är ögonlyst ua och så även Zia.

 

Förra helgen hade vi fyra valpintressenter här. Två på lördagen och två på söndagen. Hiundarna tycker det är väldigt roligt med besök som ägnar sig åt dom hela tiden. Men på söndags em var den ganska trötta... Ruffa med matte Ninni kom också och hälsade på under söndagen.

 

Helgen därför innan var Arne och jag på 50 års fest. Tack Kicki! Tidigt på söndagsmorgonen åkte vi i väg till ett ridhus utanför Södertälje för där var det lydnadstävling. Julia hade varit på födelsedagsfest hos en klasskompis och kom hem väldigt sent, så varken hon eller Zelma var kanske i toppform. Läggandet under gång blev nollat. Zelma lade sig, men Julia tog ett dubbelkommando. Det blev ett 2 pris. Vi hade hoppats att det skulle vara slut på sådana nu. Trizza och jag var inte anmälda till tävlingen.

 

 

 

18/1-09 Grattis B-kullen!

GRATTIS till B-kullen som blev 1,5 år den 12/1!

 

dsc_0827

 

 

 

10/1-09 Datakrasch igen, Enzo har fått valpar, vi hoppas på valpar

Image0001

Mitt i ivägskickandet av alla julkort så fick vi ett par timmars strömavbrott och efter det fungerade inte datorn, så har ni inte fått något julkort så beror det på det... Det är otroligt vad beroende man blir av datorn och hur sårbart det är. Nu äntligen är datorn i gång och vi har lyckats komma in i det programmet som Julia gör hemsidan i.

 

I dag gratulerar vi vår holländska fröken Tiza. Hon fyller 9 månader. I går var Jan och Jossan här, så vi klippte Tiza. Före och efterbild finns i hennes fotoalbum.

 

Vi har haft en lugn jul och nyår. Vi var hos mina föräldrar i Nynäshamn på julafton och juldagen. Tiza var också där. Vi tog lite foton som vi  lägger ut under övriga foton. Vi hade planerat att åka utomlands, men

fick inte tag i någon resa som vi tyckte kändes lockande. Det slutade med att vi åkte upp till Hassela och bodde på hotellet där några nätter och åkte skidor. Innan vi gav oss i väg dit upp så skjutsade jag Jens till Skavsta. Han är nu i Brighton och pluggar engelska.

 

Den 3/1 föddes Enzos och Höpis valpar. De ser jättefina ut. Tre tjejer och en kille. Tre av valparna ser ut som Enzo vad gäller teckning och stubbsvans och en valp är lik sin mor. Här är en länk till mer bilder. Grattis till Enzo och Höpis och till Trizza som nu har blivit farmor för första gången.

 

Vi väntar och väntar och väntar på att våra tikar ska börja löpa, så att vi kan para dom. Hanarna har varit jätteintresserade sedan i början av december och våra tikar är också alldeles till sig.

 

 

 

22/12-08 Julen närmar sig och VALPAR

I dag är det årets kortaste dag. Sedan augusti måste  det ha slagits något slags regnrekord i Stockholmsområdet. Det känns som om det har regnet de flesta dagarna och jag läste att i december har solen bara visat sig 7 timmar mot normalt 33. Det är inte konstigt att man är trött. I dag skiner dock solen. Nu ska det bli så skönt med lite julledigt. Julia har haft jättemycket i skolan och jag började på nytt jobb i september så jag har också haft mycket. Grattis till bra betyg Julia (9 MVG)! Grattis till Jens som har pluggat färdigt på Visingsö och som i början på januari åker till Brighton för fortsatta engelska studier. Det är så kul att ha dig hemma nu. Jimmy firar jul i San Fransisco. Valpar får vi förhoppningsvis under våren med leverans till försommaren-sommaren. Exakt när är omöjligt att säga innan vi vet när tikarna löper. Trizza verkar vara på gång att börja löpa redan nu, så vi får se om hon drar med sig Zelma. Dezzi och Zelma är nu testade enligt konstens alla regler och allt är ok. Vi har ett antal hanar som vi väljer mellan, men vi har inte bestämt oss för någon ännu. Det är så svårt. Naturligtvis så är kravet att hanarna har utmärkt temperament, har bra hälsa samt är rastypiska. Har du någon hane som du tror skulle passa våra tikar så får du gärna höra av dig! Sedan lång tid tillbaka har vi haft en väntelista på dessa kullar. Nu när vi vet att tikarna är ok att para så har vi hört av oss till dom på listan och försökt aktualisera listan för att se vilka som fortfarande är intresserade av en valp. Sedan de första hörde av sig så har vi haft två datakrascher, så har vi inte mailat er nu under hösten så beror det på att ert mail har försvunnit och  inte att vi har dumpat er. Om ni är intresserade så hör av er. Vi kommer att lägga ut mer information om kullarna framöver.

 

julkort08-09

 

 

 

13/12-08 Stora Stockholm mm

7/12 ställde vi sex av våra valpar på Stora Stockholm och Trizza också naturligtvis. Det gick jättebra! Amancio (Enzo) blev BH-2 och Peppar BH-4. Domaren valde länge mellan Enzo och den finska hanen som till slut blev BIR. Den hanen är son till Quijote som är pappa till vår B-kull och sonen är alltså halvbror till Nora. För våra tikar gick det också bra Trizza BT-3, Advina (Dezzi) BT-4 och Anselma (Zelma) BT-5. Alondra (Arriba) blev andra bästa tik i öppenklasss. Hon fick ck, men blev inte placerad. Nora fick en 2:a i ukl. Vi tycker det är helt fantastiskt bra att fem av sju valpar i A-kullen deltog och att alla fick ck! Alla har ju fått minst ck tidigare, men när man ställer så många hundar samtidigt så är det inte lätt att få ck på alla. 26 perros var anmälda och 22 kom till start. Alla våra voffsingar fick bra kritik. Det enda var att domaren tyckte Nora var lite liten. Vi var med i avelsgrupp med Trizza. Hon fick 1:a och hp och detsamma blev resultatet i uppfödargrupp. Där var Enzo, Peppar, Zelma och Dezzi med. Vi blev jätteglada och förvånade över vinsten i uppfödargrupp då den andra uppfödaren hade både BIR och BIM hundarna. Jag var tvungen att fråga domaren varför hon valde oss och hon tyckte att vår uppfödning var jämnare. Vi brukar inte vara med i gruppfinalerna så ofta, men nu stannade vi, men blev oplacerade. Konkurrensen från övriga grupper var ju inte liten om man säger så... Tack för all hjälp vi fick under dagen! Vi fick hjälp av våra valpköpare, våra blivande valpköpare, andra perroägare, Carina som visade Arriba i bästa tikklass och handlerproffsen Gabrielle och Viktoria. Gabrielle visade Zelma under hela dagens tävlingar och Viktoria visade Peppar i grupperna i stora ringen. Utan er hade det inte fungerat. 

 

avelsgrupp stockholm

Foto: Bosse Rehn

ulrikasavel

Foto: Ulrika Calmegård

 

Enzo har blivit svårt biten av en bullterrier. Enzo brydde sig inte ett dugg om bullterriern och gick kopplad på  behörigt avstånd. Bullterriern var också kopplad, men hade ett flexikoppel. Plötsligt gör han ett utfall och eftersom han har flexikoppel så lyckas han och försöker bita Enzo i strupen. Enzo parerar attacken occh det slutar med att bullterriern får tag i Enzos öra. Han släpper inte det utan släpar iväg med Enzo och Ninni som har ramlat omkull och slår sig i ansiktet. Det slutar med att bullterriern biter av en bit av Enzos öra. Usch, vad jag är trött på sådana hundar och för att inte tala om dera hussar och mattar. Zingha har blivit svårt biten i ansiktet av en 60 kg mastiff, som både hussen och matten försökte hålla men de klarade inte av det. Balder har råkat ut för en amstaff. Trizza och Zelma har blivit påflugna av hundar ett antal gg, men tack och lov inte svårt bitna. Hundar som beter sig sådär är ju inte ok och nästa gång är det kanske ett barn som råkar illa ut. Polisanmäl direkt. Slående är ju också hussarnas/mattarnas beteende. Ofta handlar det om smitning, falska telnr, ej betala veterinärkostnaden. Det minsta man kan begära är väl att de kollar hur det går för hunden, betalar vetkostnaden och hör av sig senare för att höra hur hunden mår. Samt om de ska ha kvar sin hund, så gäller det ju att de skyddar omgivningen för den. Vanligt koppel och munkorg.

 

30/11-08 Trevlig advent och redovisning av vår allra första kull

dsc_5623

I dag har jag varit och hälsat på Reidun, Lars-Olov och Dezzi. Dezzi ska ju bo hemma hos oss när hon får valpar, så vi försöker träffa henne med jämna mellanrum. Hon gillar oss och vi har haft  regelbunden kontakt sedan hon föddes. Jag fick intygen på ögonlysningen och testen av sköldkörteln och allt var bra. Tack för gott fika och trevligt sällskap! Zelma var med, så hon och Dezzi sprang runt och lekte.

 

Här kommer en bild på vår allra första kull, Jimmy 24 år, Jens 19 år och Julia 15 år. Jag måste erkänna att jag inte gjorde någon djupare analys innan vi startade aveln. Arne är väldigt allergisk och jag är lite allergisk, så man borde väl ha dragit öronen åt sig. Resultatet är i alla fall bra för inget av barnen lider av allergi. Båda Arne och jag är lite närsynta och ett av barnen är också lite närsynt, men det är så vanligt och det kan man kompensera med glasögon. Varken Arne eller jag har några höftproblem i släkten och barnen har inga som helst besvär, men jag måste erkänna att vi inte har röntgat deras höfter. Ingen av dem lider av någon sköldkörtelrubbning och inte heller vi föräldrar och vi har inget känt i släkten. Vi hade kanske väntat oss lite mer krulligt hår på barnen med tanke på Arnes fina lockar, men alla barnen har fint hår. Från början hade vi tre lintottar, men på människobarn mörknar ju tyvärr håret och på perros ljusnar pälsen. Alla tre barnen har fina saxbett. Både Arne och jag har ju ganska spenslig kroppsbyggnad, så vi kunde inte förvänta oss några kraftiga barn och det har vi inte heller fått. De har jättebra kroppar. Jag är övertygad om att alla tre skulle klara ett MH med utmärkta resultat och de är oberörda vid skott. Vi har inte varit intresserade av att ställa ut dem, men jag är övertygade om att alla tre skulle ha fått exellent. Inavelsgrad 0 %. Kort sagt vi är väldigt nöjda med vår första kull. En sådan bra kull kommer vi nog aldrig mer att få.

jimmy&tiffany_285

 

 

 

23/11-08 Zelma har fått 1-pris lkl1, Genrepet i Skogås och klubbtävling i Skarpnäck

dsc_5618

Förra lördagen ordnade Skarpnäcks HU en inofficiell hundutställning i Skogås. Julia ställde Tiza. Hon fick hp och blev BIR. De hade också juniorhandling. Julia och Trizza var jätteduktiga - de kom 2:a av alla duktiga handlers.

På söndagen var det tre olika HU klubbar i Stockholms området som tävlade i agility, lydnad och bruks light. Julia och Zelma var med och bl.a. kom de 3:a i lydnad. Den söndagen var Trizza och jag iväg på en lydnadstävling, men vi satte bara foten på planen och bröt sedan. Det var totalt meningslöst att tävla i regnoväder och lervälling. Jag fattar inte varför jag åkte dit överhuvudtaget.

I tisdags var vi på Nynäshamns BK på tävlingslydnadskursen. Samma eländiga väder, men regnet slutade faktiskt när vi kom dit. Vi var leriga från topp till tå. Julia lyckades dessutom ramla två gånger i leran, mendsc_5619 vad gör det när man har så roligt. Hundarna var på semester i Nynäshamn i förra veckan, så vi åkte ner och lämnade lergummorna efter träningen. 

I dag har vi tävlat i ett ridhus. Julia och Zelma fick 1 pris på 164 poäng. Äntligen! Grattis Julia och Zelma! Zelma har gått bättre i flera andra tävlingar, men skillnaden mot tidigare var att hon fick poäng i alla momenten. Stackars Trizza kräktes under linförigheten. Hon gick riktigt bra och var väldigt pigg, men började hosta och kräktes och då var det bara att gå av planen. Mycket ska man vara med om. Att tävla i ridhus var en ny erfarenhet för oss. Det var en himla tur att tävlingen gick inomhus i dag. Det har varit ett riktigt snöoväder.

¨

 

 

 

 

 

 

 

11/11-08 Kärt besök från Finland, parning och perropromenad

dsc_5597

I onsdags kväll kom Kaisi och Ann till Sverige. Kaisi köpte en av våra valpar från B-kullen och det bästa av allt var att hon hade valpen Zia med sig. Det var första gången vi träffade Zia sedan hon flyttade hemifrån. Zia är en jättefin perro. Superglad och snygg. Anledningen till Sverigebesöket var att Kaisi skulle para en av sina andra tikar med Enzo. Det var kärlek vid första ögonkastet mellan Höpis och Enzo. Efter 20 minuter satt de där.

Bra tyckte vi för då hann vi träffa Kaisi och Ann och hundarna på onsdagskvällen. De sov över här. På torsdagen var det parning igen och det gick lika bra.

 

I lördags var det perropromenad på Ålstens ängar. 16 perros och 1 annan hund deltog med sina hussar och mattar. Det var en trevlig träff som några av oss avslutade på Gateau i Ålsten.

 

3/11-08 Hälsoresultat och utställning

dsc_5358

I dag har jag och Ewa gått en promenad med våra voffsingar. För någon vecka sedan var Reidun och Lars-Olof här med Dezzi.

Så här ser Dezzi ut nu------------------->

 

På eftermiddagen var Zelma och jag i väg på ögonlysning. Zelmas ögon är jättefina. Enzo är tyroideatestad ua.

Enzo fick BC på sina höfter. Övre kanten på den ena höftledsskålen är 2 mm för vid, så han ligger precis på gränsen. För 1 1/2 år sedan sa Håkan Kasström att vi skulle kolla om Enzo och om han inte hade fått några pålagringar så kunde det kanske bli B. Som tur är har Enzo inte fått några pålagringar, men det blev BC ändå. Som vanligt fick vi höra att han inte kommer att få några besvär och det är naturligtvis det allra viktigaste. Audell sa att enligt det gamla avläsningssystemet så hade Enzos höfter varit ua.

dsc_5526

 

I lördags åkte Julia, Trizza, Zelma och jag till Växjö. Vi bodde på Evendals Vandrarhem igen. På söndagen var det utställningsdags. Hundarna fick nu normal (dvs väldigt bra) kritik även om domaren föredrog lite mer högbenta perros. Enzo blev BH-2, Trizza BT-4 och Zelma fick ck men placerades som 6:a. Domaren blev förtjust i Zelma, men tyvärr var det inte ömsedigt... Zelma fick som muntlig kritik att hon har sexig mun. Det var något nytt. Nu har vår sötnos både fladdriga öron och sexig mun. Det är det nog inte alla perros som har.

Det var kul för det var många perros på utställningen.

 

I onsdags träffade vi Tiza. Hon börjar nu bli en riktigt stor flicka (6 1/2 månad) och väger 16 kg och är ungefär lika hög som Trizza. Hon är en vild och trevlig ung dam. Julia lägger ut foton på henne framöver. 

 

Uppdatering: Nu har också Dezzi blivit ögonlyst UA

 

 

26/10-08 Lydnadstävlingar

Förra söndagen tävlade vi på Lidingö BK. De hade jättegod trattkantarellsoppa och det var en trevlig tävling.

Zelma var fantastisk duktig på det mesta. Tyvärr så satte hon sig upp på platsliggningen, men satt kvar och alldeles stilla. Det resulterade i en 5:a. Hon nollade också läggandet under gång (måste försöka med dubbelkommando för att få poäng). De övriga momenten gick jättebra. Hon låg på 8-10 i alla moment och helhetsintrycket var 9,5! Det var bara Zelma och en hund till som fick så bra helhetsintryck. De fick bättre helhetsintryck än hon som vann! De såg fantastiskt bra ut! Hade hon legat på platsliggningen, så hade det blivit ett förstapris, men tydligen så har vi drabbats av någon slags förbannelse. För Trizza och mig var det ett riktigt bottennapp. Trizza gick in på planen och och brydde sig mycket lite om mig. Usch, vad hopplöst det kändes. Jag trodde att den tiden var över. Hade det inte varit så att jag hade anmält till två tävlingar till så hade det nog inte blivit någon mer tävling...  Benny som vi tränar med kom fram och sa att hon var i alla fall klart bäst på tandvisningen... Jag får väl skriva en motion till SBK och föreslå att de ska öka svårighetsgraden på tandvisningen till 5, så att min hund ska ha möjlighet att få ett första pris. 18 hundar var anmälda och Trizza och jag kom 10:a. Julia och Trizza kom 6:a med 148,5 poäng. Behållningen var att Zelma och Julia såg fantastiska ut på planen. Tre ekipage fick första pris.

 

I går tävlade vi på Mälaröarnas BK. Oturligt nog så var det en domare som höll extremt hårt i poängen. Han var säkert rättvis men mycket hård. Julia och Zelma klarade denna gång platsliggningen, men fick 0,5 poängs avdrag för att Zelma hade flyttat tyngdpunkten på kroppen på något sätt. Sedan kom katastrofen. Tandvisningen. Julia förbereder alltid Zelma med sitt, stanna och visa och tandvisningen brukar gå bra. Denna gång hann hon inte detta utan den storväxta, kraftiga domaren "slängde sig över" Zelma och det gick inte alls. 0 poäng. Inne på planen var Zelma återigen som en dröm. Hon skötte sig helt fantastiskt bra. För mig var linförigheten så nära en 10:a man kan komma, men denna åtehållsamma domare gav en 8:a. Oturligt så nollade hon återigen läggande under gång. Hade hon fått minst en 5:a där eller klarat tandvisningen eller hade det varit en "vanlig lite generösare domare" så hade det blivit ett första pris. Jag såg ju inte alls fram emot denna tävling utan hade bara minnet av hopplösa Trizza. Men jag förstår mig inte på min hund. Hon kom in på planen och var helt fantastisk! Hon var otroligt pigg och glad. Att gå linförighet som brukar vara den svaga länken var en fröjd. Hon har nästan aldrig gått så bra som i går. Hon fick en 8:a, men med tanke på den återhållsamma domaren så var det superbra. Allt gick riktigt bra, men vi fick ändå inget första pris. Varför då? Jo, vi nollade ställandet. Trizza ställde sig jättebra som vanligt, men domaren tyckte jag sa kommandot för snabbt! Hade hon fått sin 9:a som hon brukar få så hade hon fått ett jättebra första pris och för en sådan återhållsam domare dessutom. Denna domare gillar inget flams på planen utan man ska inte belöna hunden mellan momenten så det syns. Det var 20 anmälda hundar och en fick första pris! Zelma kom på 4:e plats och Trizza på 5:e, Zelma fick 150 poäng och Trizza 147, så vi var faktiskt mycket nöjda med våra hundar. Hunds Attwa-Teddie skulle tävla i eliten. Vi såg inte henne, men hoppas det gick bra. Vi åkte i stället till Ninni och Ruffa och fikade.

 

Och så till dagens tävling på Nynäshamns BK. Då kom katastrofen snabbt. Nynäshamns BK har ju mer och mer blivit vår hemmaklubb och vi går tävlingslagility kurs där. Därför kändes det kul att åka dit. Det var dock väldigt blött, halv storm och periodvis regn, så det kändes ju inte jättemysigt. Vi hamnade i samma platsliggningsgrupp med två hundar mellan våra voffsingar och så har det varit tidigare utan problem. Nu blev det dock problem. Efter ett tag ställde sig Zelma upp. Hon tog några steg mot Julia och såg helt förvirrad ut. Plötslig såg det ut som om hon kom på att så får man ju inte göra. När Trizza fick syn på det. Tog hon ett glädjeskutt och slängde sig i väg till Zelma och sedan racade de i väg på planen. Momentet fick avbrytas och vi fick gå av planen. Övriga hundar fick göra om momentet. Usch, så pinsamt. Så var den dagen förstörd. Zelma som har varit helt fantastisk de senaste tävlingarna var helt förvirrad och okoncentrerad. Trizza var ok. Hade hon inte rusat upp på platsliggningen hade det blivit ett första pris. Tycker inte ni att vi är väldigt uthålliga och snart är värda ett LP1 på Trizza och Zelma? De är faktiskt duktiga på lydnad även om det inte märks i resultatlistorna. Vi åkte hem direkt när vi tävlat färdigt, så vi vet inget om placeringar. Men missar man platsliggningen så hamnar man inte så högt. Nu har vi inte anmält till några fler tävlingar, men tro inte att vi kommer att ge upp.

 

 

 

 

16/10-08 A, A, A, A, B = B-kullens höftledsresultat!

dsc_5276

Vi har varit i väg och höftledsröntgat B-kullen samt Peppar och Enzo. Naturligtvis så åkte vi till Audell på Gudby Djurklinik. Det är så trevligt, intressant och lärorikt att vara där, så snart tror jag att jag söker jobb...

Resultaten som kommit från SKKs avläsningsavdelning visar följande Bruno B (han röntgades tidigare), Dino A, Nora A, Morris A, Balder A, Peppar B. Enzo har vi ännu inte fått svar på. Han har i alla fall inga pålagringar.  Vi håller tummarna för honom och Zia som ska röntgas i januari. Vi är jätteglada över att resultatet var så bra och vi är så stolta över att valparna skötte sig så bra vid undersökningstillfället. Naturligtvis så vill vi att alla våra valpar ska ha bästa möjliga höfter, men Trizza har lämnat betydligt bättre valpar vad gäller HD än perrosnittet, så vi måste ändå var nöjda med det. Men målet är förstås

att alla ska ha bra höfter. dsc_5278

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11/10-08 En riktigt bedrövlig utställning

Julia och jag och tre voffsingar (Trizza, Zelma och Nora) tog tåget till Sundsvall i går. Vi blev hämtade av Ninni och Ruffa vid stationen. Hundarna var som vanligt jätteduktiga på tåget. Vi hamnade i samma kupe som ett sällskap från Sri Lanka som skulle av vid Arlanda. Flertalet i gruppen var egentligen hundrädda (hundhållningen är lite annorlunda där), men de föll totalt för våra hundar. De tyckte att de såg ut som gosedjur och aldrig har väl hundarna blivit fotograferade så mycket. På frågan om hundarna bets så fattade jag fel och trodde att de frågade om hundarna brukade skälla, så jag svarade bara när det kommer någon till vårt hus... Detta missförstånd klarades dock upp. De var fascinerade över att det är så många i Sverige som har hundar och av vårt sätt att behandla våra hundar.

I Sundsvall delade vi hotellrum med Ninni och Ruffa. Vi tillbringade natten tillsammans med fyra hundar i sängen.

Ruffa ville ligga bredvid de övriga hundarna. De är helt otroligt hur bra det går att ha många perros tillsammans.

Domaren var en ny bekantskap och hade en helt annan syn på perros än alla andra domare vi har träffat under årens lopp. För första gången tror jag träffade vi på en domare som absolut ej tyckte om våra hundar (och sådana måste ju också finnas) och den perrotyp vi avlar på. Vi kom dit med tre kortklippta hundar, men pälsen var minst 3 cm. Vilket står i rasstandarden att den ska vara. Domaren tyckte dock att vi borde förstå att man visar inte hundar i den pälslängden. I Spanien skulle man aldrig göra det. Konstigt för jag har hört att man ofta visar väldigt kortklippta hundar i Spanien, men jag har ju aldrig sett någon perroutställning därnere...  Vi fick också höra att för lång pälslängd inte heller vad bra utan pälsen skulle vara mittemellan lång. Hur fixar man det då? Genom att klippa hundarna med jämna mellanrum eller? Kanske frisyrklippa så att de ser riktigt tjusiga ut. För mig ska en perro vara naturlig. Man rakar av håret och pälsen växer tills man rakar av den nästa gång. Punkt slut. Personligen tycker jag att hundar med lite kortare pälslängd är jättefina. Då syns ju kroppen tydligt och perros har vackra kroppar. Något annat som var på tapeten var svansarna. Krullsvansar var jättefula och det var kanske stubbsvansar också? Några av de olika synpunkterna som stod i våra hundars kritik: runda ögon, felaktigt uttryck, ängsliga ögon, felaktiga kors, för stort huvud, för kraftig, ej tillräckligt torra läppar, dåliga bakställ, baktrånghet, dåliga rörelser, korta steg, för korta pälsar, päls ej i utställningsskick, dålig överlinje mm. Om jag lägger ihop de negativa synpunkterna som Trizza har fått under fyra års ställande så är det inte hälften av vad som stod på dagens kritik lapp.

Grattis till Tjabo som blev BIR och SUCH! Hoppas det gick bra i gruppen. Ingen av tikarna fick ck. Den tik domaren gillade bäst var vår Nora. Hon vann juniorklassen och fick hp. Skulle ha fått ck om hon vore lite mer tillgänglig. Hon hade dock inga problem med att visa upp sig för domaren, men visst kan hon se betydligt gladare ut i "klämsituationen". Tur är det väl att inte alla domare tycker lika om alla hundar i så fall skulle det ju inte vara något spännande alls. Våra övriga hundar som var med fick i alla fall bra temperament och det var ju kul. 

Tack Ninni och Ruffa för trevligt sällskap och för bilresan hem! Tack Bosse och Ninni för att ni kom. Hoppas ni får det skönt i Jämtland.

 

 

4/10-08 Utställning i Kongsvinger BIR och två NUCH

zelma o enzo nuchbest

Vi tog tåget till Kongsvinger på lördagen tillsammans med Trizza, Zelma och Nora. Bodde på Hotell Vingen. Där bodde också alla domarna. Julia och jag åt en god middag på hotellet på kvällen. På em var vi och tittade på gruppfinalerna på utställningen.

På söndagen var det utställningsdags. Vi var först in i ringen. Av 13 anmälda perros fick endast sex stycken första pris. Enzo blev BIR och också NUCH, Nora blev 1 jkk med hp. Hon hade fått ck om hon varit mer tillgänglig. Skyggade dock inte för domaren utan var jätteduktig som vanligt. Zelma fick cert, blev NUCH och BT-2. BIM blev Gunda. Den här domaren krävde att hundarna skulle stå fritt när han kände på dem. Man fick alltså inte hålla i halsbandet eller någon ananstans. Han var väldigt trevlig och tog sig god tid med hundarna och gullade mycket med dem. Tack Bosse och Ninni för lunchen. På kvällskvisten bar det av till Stockholm igen by train.

 

 

 

 

 

 

 

28/9-08 Dala-Husby och Tiza har varit på valputställning

dsc_5225

Arne och jag har varit i väg och nyttjat en av våra 100 års presenter. Vi hade en jätteskön helg i Dala-Husby. På kvällen var det gourmetmiddag, avsmakningsmeny- 6 rätter samt 2 starters. Helt fantastiskt gott!

Jag hade planerat att åka förbi Smedjebacken på uppvägen för att spana in en hane samt besöka Annelie, Nanna mfl i blomsteraffären, men det bidde inte så för Annelie var på utställning och hanhundsägaren fick vi inte tag på. Arne och jag var på Carl Larsson gården.

 

Julia var med Tiza, Jossan och Jan i Rimbo på valputställning i går. Tiza blev BIG-5.

 

Så här ser hon ut nu. 5 1/2 månad ca 14 kg och ca 41 cm hög.

 

Arne och jag fick åka hem ganska tidigt från Dalarna för vi hade biljetter till Sisela Kyles föreställning på Rival. Förutom vi var mormor, morfar, Julia och hennes kompis Clara med. Oberoende av ålder så hade vi alla lika roligt. Det är en fantastiskt bra föreställning. Jag känner fortfarande att mungiporna är riktade uppåt. Se den om ni har möjlighet.

 

 

22/9-08 KM Nynäshamns BK mm

 I går var det också tävling i lydnad. Denna gång på Nynäshamns BK. Det var bara fem hundar med i lkl 1 och 2 i lydnadsklass 2. Lilla KM är dessa klasser sammanräknade. Denna gång fick Trizza och Zelma ligga bredvid varandra på platsliggningen och det gick bra. Tandvisningen gick också bra. Zelma var väldigt okoncentrerad på de övriga momenten. Hon såg ut som om hon funderade på om hon skulle följa med Julia eller springa till Trizza och mig. Stackars Julia vågade inte bryta igen, så hon härdade ut. Julia och Zelma kom på fjärde plats. Trizza kändes mer okoncentrerad i dag, så jag tyckte inte det kändes så bra. Efter apporteringen sprang Trizza i väg till en del på ringen och började lukta och det slutade med att hon satte sig och kissade! Fy sjutton vad jag skämdes, men det gjorde inte Trizza. Hon såg så nöjd ut. Antagligen hade en löptik varit där kvällen innan.

Jag smög ut ur ringen och var måttligt glad... En åskådare berätade att man får 40 minuspoäng om hunden kissar i ringen. Jag vet ju inte så mycket om sådant där.. På prisutdelningen fick vi höra att vi kom trea på 160 poäng (=1 pris). Jag sa direkt att det måste vara fel, men då sa domaren att jag skulle kolla på nedersta raden och det var helhetsintrycket. Där fick vi 0. Annars så var det ungefär samma poäng som den vi i fick i Nacka. 

Julia tävlade med Trizza i agility också. Bortsett från att Trizza drog i väg en repa till oss så var hon duktig.

 

Kl 15.00 var det lydnadsträning med Ann Dahlini Skarpnäck för Zelma och Julia. Dens kulle egentligen hålla på i fem timmar,men de var bara två deltagare och kom inte in i någon lokal för teori så som tur var höll de bara på två timmar. Vi åkte ju hemifrån 7.45 på morgonen. Julia berättade för Ann om Zelmas sätt på tävling och Ann lärde Julia att säga i från på skarpen. Vi är nog alldeles för snälla och daltiga med våra hundar. När Trizza och jag kom i slutet på träningspasset släppte inte Zelma Julia med blicken även om Trizza och jag lekte alldeles bredvid.

 

Nu i kväll har vi tränat med Anna och Knut här i Gröndal. Gissa om vi har störningar... Vi är på en fotbollsplan och det är en strid ström  av människor som passerar. Vissa går och andra springer. Ganska många har hundar. Just i kväll var det dessutom en pappa med en pojke som hade en radiostyrd manick som de höll på med. Zelma gjorde inteen antydan att släppa Julia med blickentrots att detkomenhel flock hundar springande runt omkring henne när hon gick fot med Julia. Så vi hoppasatt det fortsätter så här. 

 

På onsdag är det agility i Nynäshamn.

 

I Gröndal finns det så många duktiga och snygga hundar. I dag säger vi grattis till tollaren Daisy som inte bara är lydnadschampion utan även har blivit agilitychampion och det är väl en tidsfråga innan hon också är bruks champion

 

Vissa är så fascinerade över att vi berättar allt dvs. inte bara när vi vinner. För oss känns det självklart. Det skulle kännas jättekonstigt att smussla undan "misslyckandena". I början trodde jag att vissa alltid lyckades på alla tävlingar de var med på, men nu vet jag att det oftast är lite censur inblandat i sådana fall. 

 

 

 

20/9-08 Trizza kom 3:a i Nacka BKs KM lydnadsklass 1

zia001

För första gången ställde Julia och jag upp i samma tävling med voffsingarna. De hamnade i samma platsliggningsgrupp men hade tre hundar emellan sig. Det fungerade bra. Båda hundarna fick 10. Det blev 10 för båda på tandvisningen också. Linförigheten var helt ok för Zelma, men på läggande under gång lade  hon sig inte utan ställde sig och sedan blev det en liten tur. Plötsligt hör jag Julia säga "Nej, nu bryter jag" till domaren. Vi som har pratat så många ggr om att vi inte ska bryta. Nåväl hon bröt, men ångrade sig efteråt.

Trizza fick 7 på linförighet (släpade står det, men hon gick riktigt bra), läggande 7 (dåligt framförande och dubbelkommando). Trizza segade sig framåt och jag är ju livrädd att hon inte ska lägga sig så jag körde nog alla dubbelkommandon jag kunde komma på. Vi får verkligen vara nöjda med en 7. Inkallaning 9 (kunde väl varit en 10), ställande 9 (det är vi nöjda med), apportering 5 (släpper apportbocken för tidigt) Jag är i alla fall nöjd med att hon tog apportbocken det brukar hon ju inte göra dsc_5201på tävlingar. Hopp över hinder 9 (kunde varit en 10), helhetsintryck 8,5. Gissa vad det blev 167,5 poäng=1:a pris. Jättekul, men tråkigt att det inte var en officiell tävling, men allt var ju som på en "riktig" tävling och domaren gav inga glädjepoäng. Vi är nöjda över poängen och placeringen. 3:a. Vi fick en jättestor buckla. 14 voffsingar tävlade i klassen.  Visst ser vi båda två väldigt nöjda och glada ut. Nu hoppas vi att Zelma kan få till det på tävling också. Hon är helt fantastiskt duktig när vi tränar. Zelma gör nästan varje moment bättre än Trizza på träning så bara hon visar sitt bästa på tävling. I torsdags tränade vi med Benny och Anna här i Gröndal.

 

Vi har fått bilder från Kaisi i Finland. Visst är hon fin Perro Rizados Basilia (Zia)14 månader?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17/9-08 Hälsoresultat, agility mm

Wille har B-höfter!

Enzo är ögonlyst ua.

 

I går blev Trizza och Zelma agilitymätta och båda får tävla i mediumklassen! Trizza ligger verkligen på gränsen. Hon har ngn mm tillgodo. Ibland ska man ha tur också. Vi var på vår tävlingslydnadskurs i går. Vi har problem i agilityn. Ett problem är jag i och med att jag aldrig har gått någon kurs tidigare och aldrig har hållt på med agility. Dessutom är ju Trizza van att bli handlad av Julia och inte av taffliga mig. Men Trizza är bra. Jag förstår på en gång när jag gör något konstigt så att hon blir förvirrad. Då stannar Trizza och skäller. I går gjorde jag två fel som Trizza reagerade på. Jag kom konstigt till på ett framförbyte så att Trizza bara såg ryggen på mig och vägrade på ett vanligt hinder. Den andra gången var vid tunneln. I stället för att springa in i tunneln stannade hon upp och skällde. Det berodde på att jag skulle göra ett bakombyte och låg för långt fram och när jag stannade så stannade förstås Trizza också. Agility är inte så lätt som det kanske ser ut.

Vårt andra agilityproblem är Zelma. Julia och Zelma har gått ett par kurser och Zelma har varit väldigt duktig.

Nu har hon problem med koncentrationen och är väldigt ofokuserad. Det finns annat som drar tex. stormatte och mamma Trizza.

 

Vi har hunnit träffa Ninni med Enzo och Santos. Det var några veckor sedan och då var våra tikar väldigt påverkade efter löpet, så Enzo undrade nog varför de inte var lika lekfulla sim vanligt. Zelma och jag har också hunnit med viltspår. För säkerhets skull ville jag köra ett öppenklass spår innan vi tävlar. Senast vi gick ett sådant spår var i juni och då gick det jättebra. Vi fick höra att vi hade fått en 1 i ökl om det varit tävling. Denna gång var Zelma jättekonstig. Helt ointresserad. Nu lägger vi ner planerna på att tävla i viltspår i höst. Få se om vi plockar fram det nästa år eller om det får vara. Zelmas ointresse ledde till att Trizza fick spåra istället och hon är minsann inte ointresserad. Hon var duktig som vanligt...

 

Vi har också varit på invigning av en presentaffär på Kungsholmen . Den heter Camemoro (betyder tydligen hjortron på spanska och italienska). Om vi får någon valpkull till sommaren, så ska någon av valparna få heta Camemoro. Affären Camemoro ägs av en kompis till oss och den ligger på Bergsg. 30-32.

 

 

 

15/9-08 Lite av varje

Zelma, Jens och jag åkte ner till Gränna träffen. Julia var sjuk. Det är inte så att Jens plötsligt har fått ett stort perrointresse utan han följde med för att han ska börja plugga på Visingsö folkhögskola. Vi åkte ner redan på fredagen pga styrelsemöte. Denna gång fick vi bo i Susannes, Lindas, Annies och Alicias stuga. Det var lite bättre standard på den än när vi bodde i Träslövsläge. Efter middagen var det styrelsemöte och den yngre delen av familjerna stannade hemma och var hundvakt. Zelma är en väldigt påhittig hund så hon kom på att man kunde öppna dörren och springa ut. Naturligtvis så följde de andra voffsingarna med, men Jens och tjejerna var duktiga och fick in dom.. Dagen därpå var själva perroträffen. Jag var med halva dagen och resten av tiden ägnade jag mig åt Jens. Vädret var helt underbart. Vi satt vid lagunen i hamnen och åt lunch och det kändes som om man var i Grekland. Sedan skjutsade jag Jens till Huskvarna där han skulle bo hos några kompisar. Då var perroträffen nästan slut så jag åkte direkt hem till Stockholm. På perroträffen körde Zelma och jag lite agility och lydnad. Dessutom var Zelma med i tävlingen "snabbaste perron". Vi träffade naturligtvis mängder av trevliga perroägare och perros också. Grattis Peppar och Sanna som klarade SOR-provet! Tack Susanne och tjejer för trevligt sällskap!

 

Jag började på nytt jobb den 1/9. Spännande. Vi har som vanligt haft lite bekymmer med promenad mattar.

En tjej från Djurgymnasiet hade träffat voffsingarna och skulle komma och gå en promenad med dom. Trizza och Zelma vägrade följa med när hon kom för att hämta. Hade hon träffat dom lite fler gånger hade det säkert gått bra, men så blev det inte. I stället så har de en dagmatte vid Fridhemsplan som de är hos hela dagarna. Det verkar gå bra. Balder från B-kullen bor i samma hus, så honom har vi naturligtvis träffat. Han är lika trevlig och vacker som vanligt. Han har en snäll matte också. I förra vecka fick vi biljetter till My fair lady. Den är jättebra. Se den!

 

Vi går en tävlingsagilitykurs på Nynäshamns BK. Kursen är två ggr/månad och dessutom är det träning en gång/vecka. Vi försöker åka en gång/vecka. Två ggr orkar vi inte med. Våra tikar löpte i juli-augusti och nu är i alla fall Trizza skendräktig. Det innebär att de har varit väldigt sega tom på agilityn. Lydnaden har legat nere i många månader nu, men de senaste veckorna har vi börjat lite igen och hundarna är faktiskt riktigt duktiga konstigt nog. På torsdagarna träffar vi Benny och Mitzy (aussie) och Anna och Knut (toypudel) här i Vinterviken och tränar lydnad. Mitzy tävlar i klass 3 och Knut i klass 2. Det är så kul och det är underbart skönt att slippa åka i väg. Jag är så trött på detta ständiga bilkörande. Något annat som jag är trött på är regn. Vi kom hem från USA den 6/8 och fram till för någon dag sedan var det bara fyra dagar som det inte hade regnat sedan vi kom hem. Hur ska man orka till kommande sommar? Jag vill ha sol och värme.

 

För ett par helger sedan var vi på 50 års fest och dagen efter på middag hos mina föräldrar. Då träffade vi Tiza också och hon är lika pigg och glad som vanligt. Vi var en sväng på landet också. Jag var på väg ut i skogen med hundarna för att plocka svamp då jag ser något komma plöjande i vattnet med världens fart. Först trodde jag det var en katt och sedan en otroligt stor råtta. Hundarna såg också djuret och när jag skulle hämta dom ser jag att Trizza hade något hängande ur munnen - en lång svans. Ett ben och lite päls sticker också ut. Hon ser inte så otroligt söt och vacker ut när hon äter upp en råtta kan jag lova. Sedan förstod vi att råttan var en jättestor vattensork. Det blev några dagar utan hundpussar...

 

Den här perioden så känns det som om vi inte alls har gjort något med hundarna, men när man börjar skriva så blir det lite ändå.

 

Vi har haft ett antal blivande valpköpare (?) på besök också.

 

 

 

24/8-08 Tizas första valputställning

Vår holländska import TurboTiza har varit på sin första valputställning. Perron var största ras med 11 anmälda (jättefina) valpar! Vår lilla sötnos vann klassen tikar 4-6 månader. Enligt domaren är hon mycket lovande. Tiza skötte sig jättebra i ringen så länge det bara var hon och Julia. Inga problem med hanteringen, ställande eller travandet, men att bara trava när det är andra hundar framför det förstod inte Tiza. Då lade hon in turbon och då var det inte så lätt för domaren att se några rörelser, så Tiza fick nöja sig med ett BIM.

 

När vi kom hem klippte vi henne. Treans skär medhårs. Hon blev så fin och hon har en jättefin kropp. Ni kan se bilder under Tizas foton.

 

 

 

16-17/8-08 Trizza BIM och BIR

dsc_5040

Vi åkte på en utställningshelg tillsammans med Ninni och Ruffa. Ninni vill inte ställa Ruffa själv, så Julia hjälpte till med handlingen. I Nyköping hjälpte dock inte det utan Ruffa åkte ut. Trizza skötte sig som vanligt utmärkt och blev BIM. Vi träffade många trevliga människor runt perroringen bland annat Johan och Gunilla med Tizas kullsyster Chica. Hon är lika framåt och trevlig som Tiza. Som vanligt började regna, så vi våldgästade våra lagottovänner i deras tält och åkte sedan vidare till

Lövstads slott där vi åt lunch. Det har blivit en liten favorit för oss. Det var tredje gången denna sommar vi stannade till där. Det är så otroligt mycket trevligare än att stanna vid en vägkrog. På restaurangen har den en veranda med fin sjöutsikt och där får man ha hundarna. Maten är jättegod.

På kvällen pratade vi perro med Nanna och Anneli från Smedjebacken. Vi hyrde stuga på samma camping. Ett jättefint ställe utanför Nyköping som jag glömt namnet på. Dubbelt så stor stuga som i Träslövsläge och med helt fantastisk sjöutsikt. Det var Ninni som hade ordnat boendet. Ninni bjöd på ost och vin på kvällen. Vi träffade också Helena med mamma och hundarna Milda och Molly på samma camping. Världen är liten.

 

Efter en natt god sömn och frukost bar det i väg till Nyköping. Regnet började redan på morgon och sedan höll det i sig hela dagen. Vad trött man blir.... Om inte Nanna och Anneli med män varit så gästvänliga och inhyst oss i sitt tält så hade vi väl inte torkat ännu... Våra tikar är nylöpta och Trizza och Pablo har alltid varit  kära i varandra. De satt och pep på varsitt håll. Vi håller verkligen tummarna för att Pablo blir återställd efter operationen. Domare på denna utställning var en helt underbar hollänsk domare. Hon älskade perros och hade ett jättetrevligt sätt både mot oss som höll i kopplet och våra hundar. Trizza blev BIR och Ruffa blev BT-3. Arriba kom med sin husse och matte. Hon höglöpte och var mattesjuk och fick en slät 1:a. Domaren  var jätteförtjust i Trizza  och skrev i hennes kritik att hon var 100 % perro från nos till svans.

 

 

 

9/8-08 Vi träffade Tiza på Lisö

Vi träffade Tiza på Lisö och passade på att ta lite foton (se Tizas fotosida). Hon är full av energi och såg verkligen fin ut!

 

 

 

23/7-6/8-08 New York

Vi åkte till New York med anledning av vår äldste son Jimmys (och Tiffanys) wedding reception. Den var fantastiskt fin och ägde rum den 27/7 på Tavern in the Green i Central Park. Vi hade det fantastiskt bra i USA och blev omhändertagna på ett helt otroligt bra sätt av Victor och Fanny (Tiffanys föräldrar) och av Jimmy och Tiffany. Under dessa två veckor hann vi med mycket annat också. Vi gör ett fotoalbum med kommentarer framöver.

 

Tack Ninni och Ruffa för att Trizza fick bo hos er och tack Ola och Pernilla för att ni tog hand om Zelma större delen av tiden och tack mormor och morfar för att ni passade Zelma de sista dagarna. Vi var och tittade på olika hundpensionat som verkade bra och där hundarna säkert hade trivts, men den lösningen som det till slut blev känns jättebra.

 

 

 

20/7-08 Trizza BIM i Köping

Vi hade lovat att ställa Arriba och tog Trizza med oss också när vi ändå skulle till Köping. Trizza blev BIM och Arriba fick en slät 1:a i öppen klass.

 

 

 

17/7-08 Fina resultat i Tvååker, Trizza BIS-1, Zelma BT-2 o Enzo BH-2 på specialen

dsc_4775

I torsdags åkte vi ner till Västkusten, till Träslövsläge närmare bestämt. Vi hade hyrt en stuga bredvid Tobbe och Annica och såg verkligen fram emot att få träffa dom och vår valp Zingha förstås. Våra hundar och Ztella och Zingha sprang och lekte på stranden och badade förstås. På kvällen pratade vi med Tobbe och Annica, lagade middag och la oss och sov tidigt. Jag hade förväntat mig att stugan skulle vara större,så jag hade lovat sovplats till tre personer och fyra hundar till. Det var nog lite väl optimistiskt... Det var en liten campingstuga med två våningssängar och det "fullutrustade" köket bestod av en micro och två kokplattor och ett kylskåp.

 

På fredagen bar det iväg tidigt till utställningen. Italiensk domare som  snabbt slängde ut de flesta voffsingarna med tvåor. Enzo och Trizza fann dock nåd. Trizza blev BT-2 och Enzo BIM. Vi var så glada för att det gick bra för Zingha i ringen, men döm om vår förvåning när hon liksom många andra fick en tvåa. Vi lämnade utställningen ganska snabbt och åkte tillsammans med Susanne och Annie till vår stuga. Åt lunch på badrestaurangen och gick ner på stranden. Det var dags för hundarna att bada, rulla sig i sanden och den ruttna tången igen. Det är en härlig syn med ett antal lekande perros på strandängen och i vattnet. Dessutom är det ju inte alla raser som kan leva ett sådant liv och bli BIR dagen efter... På kvällen bjöd vi Bosse och Ninni på middag. Susanne och Annie var förstås också där. Det gick utmärktatt sova fyra personer och fem perros i en campingstuga. Hundarna sov som stockar hela natten och det gjorde vi också. Tack för trevligt sällskap!

 

På lördagens utställning blev Trizza BIR och Enzo BH-2. Zingha och Annica skötte sig utmärkt i ringen igen. Denna gång blev det i alla fall en etta samt tredje placering i öppenklass. Julia och jag åkte till vår stuga. Jag fortsatte till Varberg och handlade till perrospecialen. Sedan var det dags för gruppfinalerna. Strax innan grupp 8 skulle förhandsgranskas bröt ovädret ut. Kraftig åska, hällregn och hagel stora som snöbollar. Vi sprang till bilen och avstod från gruppfinalen. Senare fick vi höra att man hade gjort ett uppehåll i bedömningen. I stället åkte vi till Falkenberg för att hjälpa till inför morgondagens utställning. Dit kom även Ninni och Ruffa som skulle sova i vår stuga. När vi kom till stugan drack vi lite vi och åt ost och sedan var det dags för en promenad ner mot stranden. Denna gång blev det inget bad. Även denna natt sov vi utmärkt. Tack för trevligt sällskap!

 

Förmiddagen därpå bar det i väg till perrospecialen i Falkenberg. Vi var där Falkebergs BK och Hallands KK håller till. Jättefint var det. Närmare 50 perros var anmälda. Det var så trevligt runt ringen. Ann-Chaterine Edoff var en jättebra domare som hela tiden gav öppen kritik och förklarade varför hundarnas placering blev som de blev. Vi gick och gick och gick med våra hundar. Jag inbillar mig att jag är ganska vältrimmad, men jag kände mig helt slut efter att ha visat en hund och då var det direkt dags att gå in med nästa. Det gick fantastiskt bra för våra voffsingar. Trizza BIS-1, Zelma BT-2, Enzo BH-2, Ruffa blev placerad som tvåa av 11 öppenklass tikar. Hon fick hp. Annica var jätteduktig i ringen med Zingha, men Zingha ville inte bli detaljgranskad av domaren så då hamnade hon tillsammans med andra voffsingar med liknande beteende bland de sista. Domaren sa att hon hade hamnat högre upp annars. Det är bara att träna på Annica och Zingha. Vad jag förstår så var utställningarna i Tvååker i alla fall ett steg framåt. Zingha har två cert sedan tidigare, men blev först skrämd av en väldigt otrevlig domare och sedan blev hon påflugen av en mastiff och ihopsydd och det innebar mycket hantering på djursjukhuset. Efter det gillar hon inte att bli detaljgranskad av domare. Vi är så stolta och glada över våra resultat. Skillnaden på Perrospecialen och vanliga utställningar är att den sistnämnda är mycket trevligare och dessutom vinner man priser. Vi vann mängder av fina priser. Tack för det! Direkt efter tävlingen rakade Hanna av Zelmas päls. Zelma har nu ca 1 cm pälslängd. Tack Hanna för att du hade möjlighet att ställa upp! Efter utställningen åt vi också en fantastiskt god laxtallrik. Styrelsemöte var det också. Vi kände oss ganska möra när vi återvände till vår kära stuga på kvällen. Denna natt sov vi själva i stugan. Innan vi gick till sängs gick vi ner till stranden så att hundarna fick bada. Vi var förresten med i avels- och uppfödargrupp också och fick hp. Vi var den enda uppfödaren som hade grupper, så naturligtvis blev vi bästa grupp. Tack Bosse och Ninni, Tobbe och Annica och Ninni för att ni kom till Perrospecialen med era fina vovvar! Det var ganska skönt att komma hem på måndagen.

 

I dag har vi varit ute på ön Kungshatt och hälsat på Ewa, Lennart, Arriba och LagottoTrissa. Ninni och Ruffa var också med. Tack för jättegod lunch!

 

 

 

9/7-08 Grattis till B-kullen i förskott och tack

dsc_4459

I måndags var hundarna alldeles däckade. De är väldigt bra på att vakta huset i vanliga fall (lite väl bra kanske), men i måndags så muttrade  bara Trizza lite när hon tyckte hon hörde något misstänkt och Zelma orkade inte reagera alls. Stackars Julia hade träningsvärk i hela kroppen.

 

I går var vi på Sthlms Södra BK och tränade lite. Lydnaden gick bedrövligt dåligt. Agilityn var ok. Nu har vi väntat tre månader på att voffsingarna ska börja löpa, men nu borde det väl vara dags... Dezzi började löpa dagen före Världsutställningen.

 

Tack för alla gratulationer (blommor, telsamtal, mail och inlägg i gästboken). Vi känner oss jätteglada för alla vänliga ord.

 

Den 12/7 fyller vår fantastiska B-kull ett år! Grattis i massor till Balder, Dino, Morris, Nora, Wille och Zia!

Ni är fantastiskt vackra och temperamentet är vi så nöjda med. Hoppas era hussar/mattar bjuder er på riktigt smaskiga pannkakstårtor.

 

 

 

 

6/7-08 World Dog Show 2008 - Trizza WW-08

dsc_4467

Det blev en tidig morgon trots att vi har förmånen att bo 10 minuters bilväg från Älvsjö Mässan. Wille hade sovit över oss, så han var den enda hunden i bilen när vi blev skjutsade och avsläppta av Arne. Detta var Willes första utställning!!! Det låter ju inte riktigt klokt egentligen, men vi hade ju tänkt träna i Avesta... Wille är en extremt stabil och lugn perrokille på 11 månader så vi bedömde att han skulle klara detta. Det gjorde han också. Han klarade hanteringen jättebra och fick bra kritik, men domaren tyckte han var lite för lågställd så Wille fick därför ett första pris. Vi är jättenöjda med honom. Han var lugn som en filbunke i utställningsmiljön. Han är en dröm att ha med sig. Husse och övriga familjen har varit jätteduktiga.

Näst in i ringen var Enzo och Peppar. Enzo blev uttagen och placerad som tredje hane i öppenklass  med exellent (14 anmälda). Peppar fick ett första pris.

Lilla Nora var med i juniorklassen. Hon skötte sig också utmärkt, men domaren föredrog som sagt hundar med längre ben. Nora fick ett första pris.

I öppen klass för tikarna var Dezzi och Zelma med och båda fick exellent. 20 tikar var anmälda, så våra voffsingar blev inte placerade denna gång.

Och det bästa till sist. Trizza vann championklassen, fick CACIB och blev bästa tik med WW-titeln!!! Hon är fantastisk vår fina hund (och det är handlern också). GRATTIS till er båda två! Äntligen en titel till. Trizza har varit så nära att vinna ett antal titlar, men har oftast kommit tvåa. Nu var det verkligen hennes tur. Det var så roligt att det var flera svenskägda hundar som fick titlar. Grattis till er övriga!

Som grädde på moset vann också Julia parklassen med Trizza och Enzo. Det var jättekul för de andra hade också jättefina hundar och var dessutom vana att tävla i parklass. Vilket vi aldrig hade gjort tidigare.

Vi var med i uppfödarklass också. Kom trea. Dezzi, Enzo, Peppar och Zelma deltog.

 

Det var häftigt att se så många fina perros samlade (94 anmälda). Jag hade tänkt sitta och titta på alla fina voffsingar, fotografera mm Så blev det inte och så kan det inte bli när man har en hel drös anmälda hundar.

Tack till Bosse och Ninni, Sanna, Reidun och Lars-Olof, Kajsa och Patrik för att vi fick ställa era hundar och för att ni hjälpte till. Tack också till övriga valpköpare och ni andra som var hejarklack och hjälpte till att hålla hundar mellan varven. Utan er hade det blivit riktigt svettigt. Tack Arne för att du skjutsade oss och kom över senare med Trizza och Zelma.

 

Efter parfinalen i Stora Ringen, så skjutsade Bosse och Ninni hem oss. Vi var så trötta och hungriga. Efter några minuter kom Julia på att vi glömt hämta priser. Vi ringde Jenny L och frågade om det var ok att hämta priser fortfarande och det var det. Så vi slängde oss i bilen och åkte tillbaka till Älvsjö. Hämtade priser och sedan tittade vi in vid Stora Ringen och där var det full aktivitet. Det var en fantastisk stämning och det var så roligt att få se slutet på denna härliga utställning. Vi kom hem 20.45 och då var det dags att laga middag och njuta av det som hänt under dagen.

 

 

1/7-08 Lite av varje...

dsc_4399

Grattis Peppar och Sanna som har klarat anlagsprovet i viltspår!

 

Grattis Trizza som nu har fått godkänt SoR-prov! Vi hade aldrig tränat varken livräddning eller simning 50 m, men det gick ju bra ändå. Det svåraste var att simma utmed stranden. Det är nog lättare att simma ut och sedan tillbaka till land. Flera av voffsingarna ville simma i den riktningen. Peppar som är jätteduktig i vattnet kunde inte alls förstå varför man skulle simma längs med stranden.

 

Helgen tillbringade vi södra Sverige och i Köpenhamn. Regnet började i Gränna på nervägen och sedan höll det på nästan till vi var tillbaka i Stockholm. Dagen efter hade regnet nått Stockholm. Jag tror jag hamnade i en tromb när jag skulle tanka bilen. Har aldrig varit med om något liknande oväder. Julia skulle egentligen ha tävlat i agility med Zelma på måndagskvällen, men hon avstod pga att vi inte hade någon bil (varför ligger alla brukshundsklubbar så dåligt till?) och vädret. Senare fick vi höra att ovädret hade varit väldigt lokalt. I Farsta där tävlingen skulle vara hade det tydligen nästan inte regnat något alls. Vi åkte till södra Sverige pga att perron skulle dömmas av en spansk domare på Köpenhamnsvinnar utställningen. Vi tycker det är kul med domare från rasens hemland, men nu har vi insett att det inte alltid är kul. Domaren trodde att Trizza var en junior!!! Hon fick bra kritik och ck, men han skrev att hon behövde växa på sig och han spådde henne en ljus framtid!!! När Julia förklarade att Trizza tävlade i championklass och att hon är 4 år, så sa han att hon ser väldigt ung ut för sin ålder. Det var väl kul för dig att höra Trizza. Pinsamt när varken ringsekreterare eller domare håller reda på klasser och pinsamt när en domare skriver att Trizza behöver växa på sig. Hon är ju så extremt välkroppad och kraftig. Det låter som om han hade några färdiga haranger som han klämde till med i juniorklass utan att klämma på hundarna. För detta åker man till Köpenhamn. Det roligaste som hände på vår lilla resa var att vi blev hembjudna till Helen med Ceasar och Cocos. Båda två är otroligt fina perros. Tack för gott fika och trevligt sällskap Helen och Roberto!

 

I dag har vi varit valpvakt till lilla Tiza. Man har glömt bort hur det var att ha en liten. Vår lilla holländska är väldigt livlig och hon förstår nog inte att hon är en perro. Hon slänger sig på alla hon träffar. Trizza och Zelma var väldigt avvaktande även denna gång, men efter ett tag började de leka lite med Tiza. Julia har lagt in lite nya bilder i Tizas mapp. Tiza är nu 11 1/2 vecka och väger ca 7 kg. Hon är inte lik våra voffsingar, men vi känner oss mycket nöjda med henne.

 

 

 

23/6-08 Vår älskade Kalle är död

dsc_6620

Vår kanin Kalle, en hermelin fuchs, föddes den 19/5-00. Han har bott i vår trädgård och sprungit lös på tomten emellanåt. Kalle har blivit gammal och sjuk, så i dag ringde vi vår hemveterinär Therese. Hon skickade Karin som jobbar extra nu i sommar. Karin gav Kalle en överdos av narkosmedel så att han somnade in i min famn och Julia och jag klappade honom och grät floder. Usch, vad hemskt det är när människor eller djur dör. På kvällen grävde Jens en grav åt honom i vår trädgård. Nu ligger han bredvid vår andra kanin Hoppe. Kalle var så fantastiskt snäll och jättesöt. Den bästa kanin man kan tänka sig. Han blev åtta år och det är en aktningsvärd ålder för en kanin. Han börjader ramla omkull och blev liggande på rygg och hade jättesvårt att komma upp. Så kan inte en kanin ha det. Dessutom hade han problem med tänder, tårkanaler och bakpartiet. Du kommer alltid att finnas i våra hjärtan Kalle. Puss och kram.

 

 

19/6-08 Trevlig midsommar!

I går var vi och hämtade upp Tiza och Jossan och de följde med oss till Nynäshamns BK. Tiza är pigg och söt förstås. Vi körde lite lydnad och agility med Trizza och Zelma. Kvällens instruktör fejkade en tävling för att försöka hjälpa oss med vad som går snett. Hon konstaterade att hundarna kan momenten bra och att det inte borde vara några som helst problem att få en 1:a på tävling. Vi fick tips om lite knep som kan få oss att bli tydligare och säkrare på planen. Det är bara att träna oss själva och det har vi väl förstått att vi är det största problemet. Det var inte så lyckat med vattenträning när man är jätteförkyld, men nu börjar jag faktiskt känna mig ganska skaplig.

 

 

15/5-08 Vattenkurs

Heldags vattenkurs i Lida. Bengt Ericsson från Newfoundlandsklubben berättade för oss och visade hur vi på bästa sätt skulle träna våra hundar i vatten. Vi var 10 deltagande ekipage och dessutom var det en del andra som kom och tittade. Det var en jättegivande och rolig dag. Tack Sanna och Susanne för att ni ordnar så många bra perroaktiviteter för oss i Stockholm. Hundarna simmade, apporterade i vattnet, livräddade, hoppade från bryggan och plockade upp saker från botten. Trizza klarade det inofficiella SoR provet. Grattis! Vi får se om det blir godkänt av Newfoundlandsklubben. Grattis till Ella och Chanto som också klarade provet. Det var en jättemysig dag även om det kanske inte var så bra för förkylningen...

 

 

14/5-08 Vilken dag! Punktering och BIR, BIM och BT-2 i Avesta!

namnlös

Vi hade hundpensionat i natt, så sömnen har inte riktigt varit vad den borde vara. Dessutom var det ett himla liv utanför vår tomt någongång mitt i natten. Förutom våra egna hundar sov Dezzi, Nora och Wille över. För Wille var det första gången. Han är en helt underbar kille! Så lugn och fin och färgen och pälsen är de bästa som vi har fött upp. Vi såg verkligen fram emot att få visa honom på en utställning. I och med att han ska vara med på Världsutställningen ville vi träna en gång innan, så blev det inte... Vi skuttade upp ur sängen vid femtiden på morgonen. Fixade hundarna och all packning. Packade in allt i bilen och åkte vid sextiden. Bilen lät jättekonstigt och kändes konstig. Jag åkte en liten bit innan jag hoppade ur och kollade. Mycket riktigt punktering!!! Vi hade dessutom lovat att ta med Gabrielle och Aika till Avesta och de stod och väntade. Vi ringde dom samt leasingföretaget och berättade hur det var. Punktering och inget reservdäck. Kom så snabbt som möjligt. Efter många om och men kom en bärningsbil som varken hade däck eller moja att spruta in i däcket. Varför kom han över huvudtaget? Det slutade med att han skulle bärga oss till en mack. Det gjorde han och konstaterade att hålet i däcket var så stort att det inte gick att laga. Det är klart för det var ju någon som hade skurit sönder det.

Då säger Lena-Maria (Gabrielles mamma) att hon kör och att hon kan ta med sig Julia och någon hund också. Det slutar med att hon tar med sig Julia och våra fyra tikar. Jag stannar hemma med Wille för det känns otroligt att de ska hinna upp till juniorhanarna ska in i ringen. Klockan är vid det här laget alldeles för mycket. Det kändes tveksamt om de skulle hinna fram till bedömningen överhuvudtaget, men bilen hade nog ganska bra fart för de komfram strax efter 9.00, men pga köer så var utställningen framskjuten 15 minuter.

 

Julia hade lovat Ninni att visa Enzo och hon hinner göra det och det går strålande. Han blir bästa hane! Sedan är det dags för söta Nora i juniorklassen. Domaren tycker att hon är lovande även om hon förstås behöver mogna på sig lite i kroppen. Hon får 1jkl, 2jkk och hp. Som tredje vovve kliver Dezzi in. Hon får 1ökl samt 3ökk. Inget ck. Hon fick också bra kritik, men domaren tyckte hon var för vild och okoncentrerad i ringen och det stämmer. Våra egna damer skulle in i championklassen. Trizza vann den och Zelma kom tvåa. Båda fick ck och jättebra kritik. Trizza blev bästa tik och Zelma BT-2. BIR blev Enzo! Grattis Bosse och Ninni och Julia som visade honom. Tack också till Gabrielle som visade Zelma så fint och som också hjälpte till med avels- och uppfödargrupperna (Du får gärna ställa Dezzi och Zelma på Världsutställningen om Du har tid). Tack till Pia som gjorde detsamma. Tack Bosse och Ninni för att ni hjälpte till att se efter våra voffsingar. Sist men inte minst ett dundertack till Eva-Maria. Du är en ängel som körde upp tjejerna och hundarna. Tänk att ni hann upp. Helt fantastiskt. Helt oförberedd på detta var Du och med pyamasen under kläderna. Tack för all hjälp med hundarna under dagen. Hör av Dig om jag kan köra Gabrielle - om ni vågar efter detta - eller om vi kan hjälpa till med något annat. Grattis till Julia som var så duktig att visa hundarna!

 

Det blev Bästa uppfödargrupp och avelsgrupp med hp. Kul för kritiken var så bra!

Uppfödargruppen: "Grupp med individer ur två kombinationer. Alla med bra prop och härlig perrotyp. Bra benstomme. Utmärkta pälsar. En grupp uppfödaren kan vara stolt över". Den domaren gillar vi ;P.  Vi ställde inte upp i några gruppfinaler för Eva-Maria skulle på en stor fest och Bosse och Ninni ville nog hem till fotbollen om jag känner dom rätt.

 

När Julia slet i Avesta var Wille och jag hemma och tog det lugnt. Förutom på Julia så tänkte jag mest på Blossom och en del av dagen ägnade jag åt att efterlysa Blossom på hemsidorna till alla SBKs klubbar i Skåne (35 stycken). Otroligt härligt att Blossom blev återfunnen och att hon mår bra. Jag försökte kurera min förkylning också.

 

 

11/6-08 Hälsade på hos Tiza i Nynäshamn

Jag hade glömt mina verifikationer (kvitton) på landet. Tog med dom ut i helgen och sorterade , men glömde naturligtvis att ta med de tillbaka till stan igen. Jag gillar inte administration, så därför begär jag uppskov med mitt företags deklaration varje år. Jättedumt för då får man ha det hängande över sig ännu längre. På slutampen samlar jag ihop alla kvitton och bokför och sedan när det är gjort så är det dags att deklarera. Jag vet att det är mycket bättre att bokföra direkt. Mitt mål är att göra det varje år, men det har aldrig blivit så... Därför var jag tvungen att åka ut på landet. Passade på att lägga ett personspår till Trizza. Hon har nog inte gått något sådant på ett halvår, men hon plockade upp pinnarna med glans. Jag är född utan lokalsinne, så jag har problem med spåren själv ibland. Nu trodde jag att hon gick fel på ett ställe, men så stod hon där med en pinne i munnen, så naturligtvis var det mitt minne som sviktade (som vanligt).

 

Sedan åkte vi och hälsade på Tiza i Nynäshamn. Det hade gått fem dagar sedan vi såg henne senast, men det syntes skillnad. Benen hade blivit längre... Hon är nu knappt 9 veckor och väger 4 kg. Jämfört med våra egna valpar så känns hon smal, men antagligen har våra valpar varit lite väl mulliga. Tiza blev överlycklig över att träffa Trizza och Zelma. Hon visade hela sitt register och gjorde sig till för att få igång hundarna . Hon passade också på att bita dom i öronen och stubbsvansarna. Trizza och Zelma satte sig för säkerhets skull för att skydda sina svansar. Dom tittade med förundran på Tiza. De verkar inte förstå att hon är en hund. De är snälla så de säger inte ifrån. När det blir för jobbigt flyttar dom på sig. Hon har otroligt mycket energi och är väldigt orädd och framåt. Jättesöt!

 

Därefter åkte jag till Nynäshamns BK och körde agility med Trizza och Zelma. Julia vari stan. Hon var sjuk.

 

I går tränade Julia Enzo i utställningsringen och i samband med detpassade Ninni på att bjuda pål unch på trädgårdscafeet. Tack för det!

 

 

 

5/6-08 Jag hämtade Leticia i Amsterdam

dsc_4181

Vaknade 3.30 och pallrade mig upp. T-bana och flygbuss till Arlanda. Där träffade jag Johan L. Köerna för incheckning var hur långa som helst. Vi försökte checka in själva via dator, men det gick inte. Personalen kunde inte heller ordna fram några boardingkort så vi fick handskrivna. Systemet hade blivit konstigt pga att vi skulle ha med oss varsin valp från Amsterdam. Nåväl vi fick gräddfil, så vi hann med vårt plan. Personalen var alldeles till sig över våra valpar och var så ledsna över att vi inte skulle åka tillbaka med "deras" plan hem igen. Vi landade i Amsterdam ca kl 10.00. Efter att ha traskat omkring lite på flygplatsen gick vi en promenad utomhus, åt lunch, gick en promenad till utomhus och sedan väntade vi på valparna... Kl 15.00 dök Lotte, Gelt och Gelts son Dennis upp med Shira (mamman till valparna), Chulo (en import från kennel Ubrique) och förstås våra små sötnosar Leticia och Lucia.  Leticia är så otroligt söt och så pigg och framåt. Hon älskar att bära saker i munnen. Alla hundarna kändes jättefina och det var kul att träffa uppfödarna. De har varit väldigt trevliga att ha och göra med. Hemresan gick jättebra! När vi kom till tullen i Sverige och skulle visa papper smet båda valparna ur sina väskor och kissade och bajsade på golvet. På planet höll de sig. Tack Johan för trevlig sällskap. Hämtningsresan flöt på otroligt bra.

Jag och Leticia blev hämtade av min bror Jan och hans dotter Jossan. Julia var förstås också med. Jossan och Leticia sov över hos oss.

 

 

 

2/6-08 Lydnadstävling Skarpnäcks HU

Julia hade också bestämt sig för att inte vara med på någon mer lydnadstävling för Zelmas löp, men hon ångrade sig. Tyvärr blev det inget första pris denna gång heller. Julia lyckades kommendera hopp innan tävlingsledaren hade sagt till, så det blev 0 poäng på hoppet, där det i vanliga fall brukar bli en 10. Vi tar nya tag till hösten.

 

 

1/6-08 Valpträff på Lisö

gruppfoto

Även i dag var det strålande sol och varmt. Vi hade bjudit in alla våra valpköpare med vovvar samt Lennart och Susanne Nordlander. De sistnämnda pratade viltspår och la viltspår till alla hundarna på träffen (=13). Trizza, Zelma, Peppar, Santos och Enzo gick öppen klass spår och hade enligt Lennart blivit godkända om det hade varit tävling. Arriba, Dezzi, Ruffa, Balder, Dino, Morris, Nora och LagottoTrissa gick enklare spår för de hade aldrig spårat viltspår tidigare. De var jätteduktiga! Det var svåra spårförhållanden för det var så varmt och torrt och terrängen är väldigt kuperad. Efter spår och lek var det dags för lunch och därefter gick vi till havet. Lennart och Susanne visade med sina retrivers hur vattenapportering ska gå till och sedan slängde sig alla våra perros i och simmade och apporterade. Efter fikat hade Ninni H och Ewa förberett rallylydnad. Men då var klockan ganska mycket och både hussar/mattar och hundar var trötta, så vi får köra rallylydnad på nästa träff. Tack för allt jobb ni hade lagt ner Ninni och Ewa! Tack också till alla ni som kom. Det är så kul för oss att träffa valparna och er. Tack också Lennart och Susanne för att ni hade möjlighet att vara med. Vi skickar en liten hälsning till Wille, Zia och Zingha. Hoppas ni kan komma nästa gång. Bilder från valpträffen ligger ute under övriga foton.

 

 

31/5-08 Lydnadstävling på Nynäshamns BK

Lydnaden har ju varit ett sorgligt kapitel sedan vi började tävla nu i vår. Vi hade bestämt oss för att lägga ner detta till efter hundarnas löp. Tävlingen i Enköping som vi skulle ha varit på i går skippade vi. I dag var det tävling på Nynäshamns BK och jag hade anmält mig och Trizza. Det slutade med att jag åkte dit, men var jättevelig om jag skulle starta. Blev övertalad. Det var 25 grader i skuggan och planen låg i stekande sol.

12 voffsingar var anmälda i klass 1. Jag bestämde mig för att det skulle gå bra och försökte tänka positivt trots alla negativa minnen från lydnadstävlingar. Kollade inte vad jag fick för poäng när jag var på planen. När det var prisutdelning väntade jag mig att bli uppropad först för man börjar ju bakifrån i prislistan. Jag väntade och väntade och väntade och började tro att de hade glömt bort mig. Vi kom fyra! Tyvärr var det inget första pris utan 151, men det känns ändå som ett stort steg framåt. Platsliggning 10, Tandvisning 10, Linförighet 7 (bra med tanke på värmen och framför allt bra med rätt attityd hos Trizza. Hon lyssnade. Inget nosande), läggande under gång 6 (jag gjorde ett stort misstag. Det var så otroligt varmt och jag hade tänkt lägga kopplet i jackfickan. När jag pratade med några tjejer utanför planen sa de att jag kunde ge kopplet till tävlingsledaren och skippa jackan. Det lät bra tyckte jag. Trizza blev jättestörd över detta. När vi skulle göra läggande så glodde hon ilsket på tävlingsledaren och gick jättesakta. Momentet i övrigt utförde hon bra, men det kostade många poäng. Jag tog snabbt tillbaka kopplet och tryckte ner det i byxfickan. Tänk att man som matte kan vara så förbaskat korkad), inkallning 8 (det ska bara vara en 10, men när jag vände mig om så hade Trizza lagt sig ner!!! Varför Trizza? Det har aldrig hänt tidigare. Inkallningen var bra), ställande under gång 8 (Trizza gjorde det bra, men jag fick avdrag för dubbelkommando. Jag måste ha gjort något som jag inte riktigt vet om. Saktat farten något vid själva kommandot kanske), apportering 0 (hon apporterar hemma och efter tävlingen låg hon och simmade och apporterade i havet hela eftermiddagen! Nu vände hon demonstrativt bort huvudet så långt hon kunde vid kommondot. Man blir lite trött ibland...), hopp över hinder 8 (det ska också vara en 10. Hon slarvade med ingången. Aja baja Trizza. Inte ok), helhetsintryck 7. Det är ju bara första pris som gäller,men jag kände mig i alla fall lite uppåt efteråt. Det var en trevlig tävling. Vi som tävlade hade kul när vi pratade om våra voffsingar. De flesta sitter ju i samma båt. Nu ligger jag och Trizza lågt till efter löpet. Vi får se om det är någon mening att tävla då. 

 

 

24/5-08 Julia deltog i ungdoms-DM

Julia var med på Ungdoms-DM. Hon blev tillsammans med Trizza trea i juniorhandling. Julia och Zelma var med i agility och hopp och blev diskade i båda loppen, i hoppklassen råkade hon ta en tunnel för mycket annars var Zelma jätteduktig. 

 

 

18/5-08 Tävlingar

I går var det KM i Skarpnäcks Hundungdom. Julia blev 2 i juniorhandlingen. Hon var superduktig med Trizza, men Gabrielle som vann var ju med i landslaget senast, så komkurrensen var hård. I lydnaden blev hon 3 med Zelma och i hoppklassen blev hon 3 och i agility blev hon diskad. Det var första gången Zelma tävlade i agility, så Julia är jättenöjd över att Zelma klarade hoppklassen så bra. Julia råkade komma åt Zelma vid ett tillfälle annars var loppet felfritt och Zelma var snabb. De hade också en tävling där de slog ihop resultaten och då blev Julia 2 av alla som tävlade under dagen. Grattis Gabrielle och Aika! Julia kom hem med en hel ryggsäck full med priser.

 

I dag har det återigen varit en sådan där tråkig lydnadsdag. Julia och Zelma tävlade i Strängnäs. Zelma gjorde återigen en okoncentrerad linförighet och skötte sig överhuvudtaget dåligt. Nu ger vi snart upp. Vi är anmälda till ett antal tävlingar till, men det känns meningslöst att åka. Vad gör man? Är det någon annan som har liknande problem. Har ni fått ordning på era hundar? Våra hundar kan göra ett helt program ursnyggt utan belöningar. Varför misslyckas vi alltid på tävlingar? Ska vi lägga ner och ägna oss åt knyppling i stället? Råd tack! Kanske är det löpet. Lydnaden fungerade ju bra tidigare i våras. Hur är det mer er som har tikar? Blir voffsingarna konstiga? Vissa säger att deras tikar blir sura i största allmänhet. Våra är lika snälla och glada som vanligt, men totalt ofokuserade och okoncentrerade. Lyssnar inte, är olydiga. Vi har varit runt på mängder av olika brukshundsklubbar och gått kurser både här och där, så det är inte så att de bara är vana att träna i köket.

 

 

14/5-08 GRATTIS Trizza 4 år!

dsc_3731

Tänk redan fyra år. Det känns som i går när Tanja ringde och berättade att Connie hade fått 12 valpar! Jaha tänkte jag. Jag visste ju att vi var på nionde platsen på tikväntelistan. Då sa Tanja att det blev nio tikar!!!

Jippie!!! Äntligen en perro till oss. Inte vilken som helst heller utan världens finaste....

 

 

Trizza fick en stor, mumsig pankakstårta och både mattarna och Zelma fick smaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11/5-08 Trizza BIR i Larv

dsc_3718

I går var Julia och jag på fest hos vår granne på eftermiddagen för hon har fyllt 60 år. Arne var förstås också med, men han stannade väl hela kvällen och halva natten. Tack Anders och Irene för att vi fick komma! Julia och jag hade anmält hundarna till Larv innan vi fick inbjudan till festen. Varför anmälde vi då till Larv? Jo, vi visste ju inte att Zelma skulle bli champion på sin första utställning och dessutom skulle det vara en spansk domare. Vi har spanska hundar, så jag föredrar spanska domare. Därför anmäler jag alltid till utställningar med spanska domare om jag har möjlighet. Jag trodde att andra också tänker så, så vi blev ganska förvånade när det bara var 8 perros på utställningen. Jag ringde till arrrangören och var ilsken över att det blev domarbyte. Vi skulle ju få en spansk domare och så blev vår ras som vanligt flyttad. Jag sa att hon borde prioritera perron för att det är en spansk ras. Då berättade personen i fråga att den spanska domaren hade fått 254 anmälningar! Det tyder på lite dålig planering  tycker jag, men hon sa också något annat tänkvärt. Irlänska settrarna är normalt sett inte så många på utställningarna. Nu var det närmare 50 stycken anmälda! Det var 9 anmälda perros (en kom inte). Det är väl klart att man prioriterar settrarna. Jag vet inte hur ni övriga perroutställare tänker. Antal anmälda hundar är ett sätt att visa vilka domare man tycker är bra på att dömma vår ras. Tänk på det!

 

Nåväl resan ner till Mariestad gick som en dans. Vilket trevligt vandrarhem! Byggt på 1600-talet och perfekt läge precis vid hamnen. Rekommenderas. Trots att det var domarbyte så gick det bra på utställningen. Trizza BIR och Zelma BT-3. Varmt och skönt var det.

 

4/5-08 Diverse lydnadstävlingar mm

Vi har märkt att lydnaden går sämre och sämre med Trizza. Hon är antagligen på väg in i löp. Det är ett ständigt luktande och kissande och hon är svår att få bra kontakt med. Hon tänker helt enkelt på annat. Killar skulle jag tro. Hon är otroligt förtjust i hanar i vanliga fall och ju närmare hon kommer löpet ju mer accelererar detta intresse. Vi har tävlat i Skogås. Helgen innan var det en träningstävling, så jag tänkte att nu ska vi vara maximalt förberedda. Träningstävlingen var en katastrof. Hon brydde sig inte alls om mina kommandon på planen. Jag höll på att bli tokig. Detta är så tröstlöst. Jag bestämde mig för att skippa tävlingen kommande helg. På torsdagen och fredagen var jag nere i Göteborg och föreläste. När jag kom hem på fredagskvällen körde jag igenom programmet med Trizza och hon var jätteduktig, så då bestämde jag mig för att tävla ändå. Tävlingen gick inte bra, men tack och lov bättre än träningstävlingen. Innan tävlingen sa tävlingsledaren att ni får inte ge godis till hundarna på planen. Jag tyckte det var en konstig kommentar. Det är väl självklart. Domaren var jättetrevlig och pratade och kom med kommentarer efteråt. Vi stod kvar på planen även om tävlingen var avslutad. Plötsligt utan att tänka på det, så gav jag Trizza godis. Det ledde till att vi blev diskade! Om hon hade fått ett 1 pris, så hade jag brutit ihop. Nu fick hon ju inte det så det spelade ingen roll.  

 

Med tanke på att Trizza är på väg in i löp, så är väl Zelma det också. Jag lyckades genom efteranmälan få med henne på två tävlingar. Först på Nynäshamns BK. Jag var på fest, så Julia fick åka med Lena som är kassör i NBK. Jag var övertygad om att Zelma skulle få ett 1 pris och ganska hög poäng. Lena skulle fixa köket, så Julia var där långt innan och tränade kanske för mycket..? Det blev inget första pris. Dels så fungerade inte linförigheten (Normalt sätt så har hon fantastiskt bra linförighet. Enligt Anne Dahlin så nära en 10 man kan komma). Hon gjorde tydligen kvällens snyggaste ställande. Tvärnitade, men sedan tog hon ett varv på planen.

Andra gången tävlade de i Haninge. Hunden som låg bredvid Zelma reste sig och gick till sin matte och då tyckte tydlligen Zelma att hon kunde göra likadant. Blä... Julia bröt. Tack Helena (Heddas matte) för att Du körde igenom programmet med Zelma. I Haninge har de helt fantastiskt fina priser. Imponerande. Grattis till Knut med matte. Han fick sitt LP 1. Han är en fantastiskt fin och duktig toy/dvärgpudel. Han är jämnklippt precis som en perro, så han är så otroligt söt. Knut är Trizzas allra första lekkompis.

 

19/4-08 En härlig utställning  i Västerås - BIR samt två SUCH!

Vår A-kull hade nu hunnit bli två år och två dagar, så både Zelma och Enzo hade chans att bli champions. Vi har hört många historier om hur lång jakten har varit på det sista certet, så vi hade väl inte så stora förväntningar.

 

Först in i ringen av våra voffsingar var Enzo. Den här gången kom Ninni och Julia överens om att Julia för första gången skulle få visa Enzo. Det är inte helt lätt för Enzo är en riktig mattegris, så Julia fick jobba. Det gick i alla fall bra. Han vann ökl och fick ck. Sedan blev han BH-2 och fick certet och blev SUCH! Vår första egenuppfödda champion. Jättegrattis till Enzo, Santos, Trizza och Bosse och Ninni! Obs! Han visades inte i sele...

 

Näst in i ringen av våra dsc_3701hundar var Nora som visades av Julia. Nora hade precis fyllt nio månader så hon var förstås med i juniorklass. Nora är så otroligt duktig i ringen trots att hon är så ung. Nora är väldigt liten, så mätstickan åkte fram. Tillräckligt stor även om hon är på nedre gränsen och domarna var förvånade över hur mycket kropp hon har. De hoppades att hon skulle växa mer och det gör vi också. Om det hade varit tävling om utställningens sötaste perro, så är vi övertygade om att Nora hade vunnit. Nora fick 1 jkl samt 2 jkk. Grattis till kusin Diza som vann och dessutom blev BT-3!

 

Därefter var det Zelmas tur. Hon vann ökl, fick ck, cert och blev BT-2 samt SUCH. Grattis Zelma, Trizza, Santos och Julia som har utställningstränat henne.

 

Nu höll jag på att glömma att Trizza blev BIR! Domarna var jätteförtjusta i henne. De tyckte att hon har "allt" exteriört och ett fantastiskt temperament. Tänk om de hade fått dömma gruppen. Gruppdomarna som vi har råkat ut för har knappt slängt en blick på Trizza överhuvudtaget. Det är väl helt ok om de placerar andra hundar, men de ska väl i alla fall titta på alla hundar. Antagligen vet de inte ens vad Trizza är för ras. Nu var jag riktigt elak, men det är så det känns. Om man har suttit och väntat en halv dag på en gruppfinal, så förväntar man sig i alla fall att domaren ska slänga ett ögonkast på voffsingen. Jag förstår verkligen dom som inte stannar kvar... 

 

Två utställnings champions på samma dag och dessutom BIR. Det är härligt när domarna gillar samma perrotyp som man har själv och dessutom placerar tre av dem i topp. De var (det var en domaraspirant med) dessutom otroligt trevliga. Julia och jag flög som på moln.

 

OBS Bir-kortet är fotat av Sangrid Landström.

 

 

17/4-08 Grattis A-kullen 2 år!

Grattis till Arriba, Dezzi, Enzo, Peppar, Ruffa, Zelma och Zingha! Vår första kull. Snyggingarna. Ni kommer alltid att vara speciella för oss.

 

 

5/4-08 Styrelsemöte, kurser, träningstävling, valpvakt till Nora

Förra lördagen åkte Sanna och jag iväg tidigt på morgonen till Göteborg. Vi var på Perroklubbens styrelsemöte.

Efter ett antal timmmars intensivt arbete bar det iväg med tåget till Stockholm igen. Arne mötte mig vid Liljeholmen halv ett på natten. Det var en lång, men kul dag.

 

I tisdags började Julia och Zelma på tävlingsagilitykurs på Nynäshamns BK. Det var kul! Zelma är duktig. Snabb och orädd. Lite för snabb och självständig i bland bara... Kursen avslutas med att de gemensamt åker till en tävling den 30/6. Jag tränade lydnad med Trizza och sedan tittade vi på. Stackars Trizza hon är så sugen på att vara med så hon skriker. När det blir någon ledig bana smyger Trizza och jag in...

 

I onsdags var Zelma och Julia på tävlingslydnadskursen. Zelma är duktig även på lydnad.

 

I torsdags var det dags för träningstävling i lydnad igen. Jag hade anmält både Trizza och Zelma, men Julia orkade inte följa med så Trizza och jag åkte själva. De senaste träningstävlingarna gick ju så bra, men det gjorde det inte nu. På platsliggandet ville hon först inte lägga sig (blött och lerigt på planen) och sedan satte hon sig upp före kommandot. 8 poäng. Usch, vad jag blir trött....Tandvisning 10 poäng. Linförighet 8 poäng.

Läggande 0 poäng (vill som sagt var inte lägga sig ner om det är blött och geggig). Jag tog ett dubbelkommando, men gör man det så ska det ske direkt jag gick tydligen något steg. Däremot så simmar Trizza gärna bland isflak, badar i dyiga kärr och klafsar runt och rullar sig i leriga diken. Inkallande 10 poäng.

Ställande 9 poäng. Apportering 0 poäng. Hemma fungerar det, men på tävling tar hon den för tidigt och släpper den för tidigt. Hopp över hinder 9 poäng Hon skällde innan hon hoppade. Det har hon heller aldrig gjort tidigare... Helhetsintryck 8 poäng. Poäng 149.

 

För ett par veckor sedan var vi hemma hos Nora och klippte henne. Nu är vi valpvakt till henne. Hon ska stanna till på måndag morgon. Nora är så otroligt söt och har ett fantastiskt temperament. Vi är väldigt förtjusta i alla våra valpar, men Nora har en speciell plats i våra hjärtan. Hon är en miniperro. Hon ser ut att vara ungefär hälften så stor som sin brottarmamma och brottarstorasyster, men när vi mäter henne så får vi henne till 40 cm. Hon väger 12,5 kg. Förhoppningsvis så blir hon både tyngre och några cm högre. Hon är ju bara 8 månader...

Vi var ute i det soliga vädret och fotade voffsingarna.

 

 

24/3-08 Arriba BIR på Lilla Stockholm, Malmöutställningen mm

dsc_3278

I går var Trizza samt fyra av hennes valpar med på Lilla Stockholm på Älvsjömässan. Det gick jättebra!

Enzo fick 1ukl, 1ukk samt hp.

Ruffa fick 1ukl, 1ukk, ck samt BT-2 med reserv-Cacib.

Dezzi fick 1ukl, 3ukk.

Arriba fick 1ökl, 1ökk, ck, cert, CACIB, BIR.

Trizza fick 1chkl, 1chkk, ck, BT-4.

Trizzas avelgrupp fick hp och likaså uppfödargruppen. Vi var tyvärr inte med i de finalerna. Jag tycker synd om valpköparna som ska stanna så länge...

 

Extra roligt var det att Arriba blev BIR. Hon blev skrämd av två domare i somras och började vakta sina mattar.

Ewa och jag bestämde oss för att byta tjänster. Ewa går utmed våra hundar emellanåt och jag började utställningsträna Arriba. Första gången hon var med på en inofficiell utställning utan att ens vara anmäld så stod hon alldeles spänd (som ett U), när jag bad några klämma på henne. Vi hoppade över klämmandet och hon fick göra allt möjligt kul i stället, men i utställningsmiljön som att spåra godis mm. När valparnadsc_3258 var färdigbedömda bad jag domaren titta på henne och han var jättebra med Arriba. Det gick bra. På nästa utställning gick det ännu bättre. Hon visade upp sig jättesnyggt. Trots det hade vi inte förväntat oss att hon skulle bli BIR. Denna gången var hon i ännu bättre form, glad som en lärka och full av energi. Domaren sa att det var det hon vann på. Hanen var också fin, men Arriba utstrålade mer energi och glädje. Jättestort GRATTIS till Ewa och Sofia! Vi fortsätter gärna att visa Arriba (och de övriga valparna också förstås). Nu har alla sju valparna i A-kullen fått minst ck. Det tycker vi är jättebra!

 

Lilla Stockholm var en riktigt bra utställning för våra Gröndals hundvänner. Portugisen Loke fick sitt tredje cert och blev champion! Dalmatinern Molly blev BIG-3. Schnauzern Birger blev BIR. Grattis till er och era mattar.

 

Förra helgen var vi på hundutställning i Malmö. Varför åkte vi dit kan man ju undra. De undrade vi också. Trizza skar sig i tassen på tisdagen innan utställningen , så hon var fortfarande halt. Nu hade vi bestämt denna resa tillsammans med Carina och Loke och vi hade bokat tåg och hotell, så vi åkte ändå. Dessutom hade vi med vår Dezzi. Vi kände att vi ville vara lite mer tillsammans med henne och dessutom tycker vi att hon är så fin så att hon också borde få till det på någon utställning. Hon blev 1 i ukk utan ck. Trizza hade vi inte ens tänkt ta in i ringen pga hälta, men vi gjorde det ändå. Hon fick ck och blev BT-2 och det var vi nöjda med. Hade förväntat oss ett KEP... Kul att juniortiken som blev BIR också blev placerad i gruppen. Det var kul att resa tillsammans med Carina och Loke och hundarna skötte sig bra på tåget.

 

Tack till Nina (Balders matte) för genrepsbiljetter till showen "Allt vi aldrig fick göra" med Pia Johansson och Katrin Sundberg. Den var jättebra! Rekommenderas.

 

 

7/3-08 Besök av Wille, tävlingslydnadskurs

dsc_3181

Vi fick besök av Wille med husse Patrik. Jättekul! Wille är en lugn och jättefin perro. Han är knappt 8 månader och väger 16 kg.

 

I onsdags började Julia och Zelma på tävlingslydnadskurs på Skarpnäcks HU. Instruktör är Anne Dahlin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2/3-08 Zia BIR på utställning

I dag fick vi höra att Zia (Perro Rizados Basilia) som bor i Finland har varit på utställning i Helsingfors. Det gick fantastiskt bra! Av 14 perrovalpar blev hon BIR! GRATTIS Zia med mattar!

 

 

Foto: Sanna  

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

 

 

26/2-08 Joanna 20 år, träningstävlingar i lydnad i lördags och söndags, vallning

dsc_3167

I dag skulle Jimmys lillasyster, Jens och Julias storasyster ha fyllt 20 år. Hon dog pga att moderkakan lossnade, så hon fick aldrig komma hem. Vi var på kyrkogården med blommor, ljus och en tårtbit. Det sistnämnda får man nog inte lägga på kyrkogårdar, men det gör vi ändå. Vi har haft "födelsedagskalas" nu i kväll. Joanna Du fattas oss. Åh,vad vi skulle velat ha Dig hos oss alla dessa år. Du finns i våra hjärtan. I min fantasi skulle den vackra mörklockiga lilla babyflickan nu vara en lång tjej med mörka "perrolockar" precis som sin pappa. Puss och kram från oss alla!

 

Helgen ägnade vi åt träningstävlingar lydnad trots att vi inte tränat sedan i oktober. På lördagen var det tävling på Nacka BK. Trizza fick 193 poäng! Tro nu inte att det skett underverk... Domaren var på sitt allra bästa humör och ville peppa deltagarna och gav väldigt höga poäng. Detta lyckades verkligen. Vi har aldrig varit så glada efter en tävling. Om man räknade bort bonusen så borde ändå Trizza ha fått ett 1:a pris. Julia hade inte anmält Zelma, men när alla var klara så frågade jag om hon också kunde få tävla och det fick hon. Hon fick 152 poäng och deltog då inte i platsliggning eller tandvisning (vilket är 40 poäng) för det hade vi ju redan gjort. Naturligtvis var även detta glädjepoäng, men Julia och Zelma var jätteduktiga. Apporteringen är det som fungerar sämst för båda hundarna, men det är som tur vad inte så många problem. Nu har vi kommit på att vi måste träna med olika apportbockar. Zelma får plötsligt för sig att hon inte vill ta vissa. Konstigt med tanke på att hon bär på grejer större delen av sin vakna tid.

På söndagen hade Skarpnäcks HU träningstävling. Julia och Zelma var anmälda. De var jätteduktiga även denna gången. Zelma har knappt gjort platsliggning i grupp tidigare (förutom med Trizza) men hon låg kvar trots att grannhunden var uppe och gick. Tandvisningen var också en 10:a. Linförighet 8 (lite snålt tycker jag), Läggande 6 (våra hundar vill inte ligga när det är kallt/blött ute) pga av dubbelkommando, Inkallande 10, Ställande 7,5 (tog ngt steg), Apportering 5 (gillade inte apportbocken -tog den inte på första kommandot), Hopp över hinder 8 (ingången kunde varit bättre), Helhetsintryck 8. Poäng 165,5 (1:a pris). På denna tävling gjorde jag likadant fast tvärsom dvs frågade om jag och Trizza kunde få köra igenom programmet. Även vi missade alltså platsliggningen och tandvisningen. Vi fick följande poäng: Linförighet 9 (fantastiskt bra för oss), Läggandet 5 pga dubbelkommando, Inkallning 10, Ställande 9, Apportering 0, Hopp över hinder 9, Helhetsintryck 9. Poäng utan platsliggning och tandvisning 130. Läggandet brukar gå bättre. Hopp över hinder brukar vara 10, men det övriga  (förutom apporteringen) är vi jättenöjda med. På det stora hela är vi jättenöjda med båda hundarna. Speciellt med tanke på att det var så länge sedan vi tränade. Zelmas resultat var verkligen över förväntan. Jag har nu lärt mig att jag ska vara sprudlande glad på planen för att Trizza ska vilja "vara med".

 

Det är ju inte alltid man är stolt över sina hundar precis. När vi hade varit på kyrkogården åkte vi till Gunsan som har fem fina bordercollies och en mängd får. För drygt ett år sedan prövade vi lite vallning med Trizza och Zelma. Trizza var ointresserad av fåren, medan Zelma visade ett intresse för vallning och jobbade på ganska bra. Därför så ville vi gärna pröva igen. Zelma blev alldeles tokig. Det handlade bara om jakt (som tur vad var hon inte lös). Jag har aldrig sett henne så triggad någon gång tidigare. Jag orkade knappt hålla henne och hon var inte kontaktbar. Julia och jag tog in hundarna i huset och jag skulle gå ut till Gunsan igen. Jag gläntade försiktigt på dörren för att gå ut. Då kommer Zelma som en torped och smiter ut. Även Trizza smiter ut i röran. Zelma springer förstås iväg till de 25 "träningsfåren" och börjar jaga dom samtidigt som hon skäller. Trizza sympati springer lite innan hon kommer. Efter ett tag har Zelma fått nog och kommer. Som tur är bet hon inte fåren eller gav sig på dom, men det är klart att de blir jättestressade av en sådan eländig hund. Jag höll på att skämmas ihjäl inför Gunsan, men hon är snäll och konstaterade att fåren inte hade fått psykiska men.

 

Arne ringde i helgen. Stackaren är i Sydafrika på jobb, men innan han började jobba så hann han med att åka på safari. Han var så nöjd och pratade om alla sorters djur han hade sett. Själva så längtar vi inte alls till Sydafrika utan är så nöjda med att dagligen se rådjur och harar... Efter Sydafrika bär det iväg till Åre. Jag har satt upp tre mål till Arne kommer hem igen den 10/3. Se till att den krockskadade bilen är ok. Storstäda vårt otroligt röriga hus. Träna hundarna att inte skälla ut besökare. Det sistnämnda hinner vi nog inte få färdigt, men det ska vara bättre i alla fall. Jag hoppas jag blir lite mer alert nu när jag skrivit målen på hemsidan. Jag lovar att redovisa hur det har gått... 

 

 

19/2-08  Valppromenad, utställning, tävlingslydnadskurs

I dag var vi på promenad med Ewa, Arriba  Lagottotrissa, Ninni och Ruffa. Efteråt bjöd Ewa på smaskig lunch.

Det är otroligt hur många vänner man har fått genom att ha hund.

 

På lördagen var vi på flyttfest tillsammans med hundvänner i Gröndal. Hundarna var förstås också med och skötte sig utmärkt. Tack Carina för jättegod mat!

 

I söndags var vi på en inofficiell utställning med Arriba och Nora. Konkurrensen var obefintlig, men båda voffsingarna fick hp och blev BIR. Båda hundarna skötte sig jättebra. Vi hade också Yvonne, Per-Erik och Azor som hejarklack. Voffsingarna tyckte det var kul att träffa sin kusin Azor. På hemvägen hände något mindre roligt. Jag krockade! Som tur var blev det inga personskador. Arne blev inte så glad. Bilen var sprillans ny.

Värre saker kan hända, men det blir jobbigt att vara utan bil framöver.  

 

I torsdags började tävlingslydnadskursen som Ewa med Lagottotrissa och Arriba har ordnat. Balder och Nora från B-kullen är med. Instruktör är Lotta Linusson.

 

Förra söndagen var vi på agilityträning i ett ridhus. Jag har aldrig kört agilityträning tidigare, men har tittat på när Julia har varit på kurser och tränat. Nu var alla så trötta efter allt springande och det var tid över, så jag hoppade in och sprang ett antal "lopp" med Trizza. Det var så otroligt roligt även om jag naturligtvis inte kan handling. Vi fick hundarna mätta också även om det inte är officiellt. Zelma kan nog gå medium, men Trizza hamnar antagligen i largeklassen om vi tävlar.

 

 

9/2-07 Årets utställningsperro, valputst, vi har varit i Indien

Vi är stolta över att Trizza blev näst bästa utställningsperro i Sverige och årets bästa tik trots att hon missade större delen av utställningssäsongen pga att hon fick valpar. Vi är så glada över att Du (Trizza) alltid är så glad och positiv i ringen tillsammans med Julia och verkligen visar dina bästa sidor. Jättegrattis till alla de perros som blev årets perro i de olika grenarna!

 

Vi är också stolta över A-kullens utställningsresultat. Fyra av valparna har cert/CACIB, två har ck och en hp. Med andra ord så tycker vi (liksom domarna) att valparna i A-kullen är väldigt vackra och rastypiska. STORT GRATTIS och TACK till alla valpköpare som var visat sina vovvar i utställningsringarna 2007! Vi hoppas förstås att ni har fått blodad tand och fortsätter att vissa era hundar under 2008. Grattis också till Enzo för godkänt anlagsprov i viltspår!

 

I slutet av januari var vi valpvakt till Balder. Han sov över här och åkte sedan med oss på valputställning. Med på utställningen var också Nora och Arriba. Den sistnämnda var med bara för att träna efter att ha blivit skrämd av en domare. Balder och Nora fick hp och bra kritik. De vann inte pga att domaren tyckte att de hade lite för korta ben. Han föredrag Nora och Balders kraftiga kroppar, men de andra voffsingarna var mer högbenta. Tack till domaren Hans Almgren för att Du "tränade" med Arriba trots att hon inte var anmäld. Det skulle vara bra om alla domare hade lika bra känsla för hundar som Du.

 

Julia, Jens och jag har varit i Kerala i Indien på semester. Det var verkligen härligt! Trizza och Zelma fick åka till mormor och morfar i Nynäshamn på semester. Det fanns en del beachhundar i Varkala där vi bodde. Framöver lägger vi ut foton under övriga foton.

 

20/1-08 Valputställning mm

dsc_2711

I dag har vi varit iväg till ett ridhus. Julia har tränat agility med Trizza och Zelma. Förra fredagen låg Nora över hemma hos oss. Det är så kul att vara valp vakt. På lördagen var vi på valputställning i Nyköping. BIR blev Balder och bästa tik blev Nora. Även Morris var med. Alla tre är jättetrevliga voffsingar. Julia har lagt in lite bilder från utställningen under övriga foton.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10/1-08 Vardagslydnadskurs - intresserade?

balder 052

Några av våra valpköpare ska gå på denna kurs och det behövs några fler deltagare. Hör av er till Tove om ni är intresserade. Telnr till Tove 070/4960700 mail tove@toveshundar www.toveshundar.se

Bild på Tove och hennes irlänska varghund ser ni här. Perron på bilden är vår Balder när han var 3 månader.

 

 

 

 

 

 

 

7/1-08 God fortsättning

I dag har vi varit och hälsat på hemma hos Balder. Han har ett helt fantastiskt temperament, är otroligt duktig och dessutom jättevacker. Vad kan man mera begära? Husse och matte kan verkligen känna sig nöjda med sin uppfostran av honom. Balder bor mitt i stan i en fantastiskt fin lägenhet. Kronobergsparken är hans lekpark.

Han lekte lite med Zelma där. Trizza löper fortfarande, så henne vågar vi inte släppa. Balder är 5 1/2 månad och är nu 43 cm hög.

 

Den 28/12 på värnlösa hundars dag föll lockarna. Nu har vi två kortklippta voffsingar och det känns helt ok.

Husse tycker vi är djurplågare som klipper av pälsen på vintern. Som tur är så har det varit varmt ute.

 

Vi överlevde nyårssmällandet... Det kommer fortfarande lite efterdyningar. Jag hörde precis några smällare.

 

Arne, Jens och Julia har varit i Sälen och åkt skidor. Jag har varit hemma och varit sjuk samt släpat mig ut med hundarna emellanåt.

 

I morgon börjar jag jobba igen och Julia börjar skolan.

 

 

23/12-07 GOD JUL

dsc_2479

God Jul till alla Perro Rizados-valpar, valpköpare, perrovänner, övriga hundvänner och sist men inte minst släkt och vänner som är utan hund.

 

Både Trizza och Zelma löper och vi går och laddar för att klippa av dem pälsen.

 

Idag var Dino med matte här och hämtade julklappar. Han var jättesöt och jätteglad över att träffa mamsen igen och förstås storasyster Zelma. Bilden är på Dino 5 mån.

 

Mellan den 18/12 och 19/12 sov Nora över hos oss. Det är så kul att få låna henne ibland. Både hon och Trizza och Zelma blir så glada över att träffas.

 

 

 

15/12-07 Stora Stockholm Trizza BT-2 och Peppar BH-2

dsc_2433

I dag har vi varit på NordV-07 på Älvsjömässan. Det var 33 anmälda perros. Kritiken kommer vi att lägga in senare. Det var en italiensk domare och vi har lite problem med italienskan. Peppar fick 1-1 samt ck i ukl. Enzo blev 1-3 i ukl. Det var nio anmälda championhanar. Jag har aldrig sett så många snygga hanar i samma ring tidigare. Domaren höll dock hårt i ckna. Han delade ut endast tre stycken. Det var ytterligare en som fick ck och det var en juniorhane som dömdes av en annan domare. BIR blev Z Ufano. BH-2 blev vår Peppar! Han fick naturligtvis certet och reserv- cacib. Jättegrattis till Peppar och Sanna! Att slå åtta championhanar är inte dåligt.

Sedan var det dags för tikarna. Ruffa och Zelma fick 2 ukl. Vi har ingen aning om varför för vi kan ju inte tyda kritiken. Dezzi fick 1-1 i ukl, men inget ck. Det var även många championtikar med och Trizza blev placerad som 2 i chkk. Som vanligt valde domaren länge, men fastnade för Reia från Finland. Reia blev BIM och Trizza BT-2. Usch, vad vi är trötta på att komma tvåa på vinnarutställningar. Det var bara tre tikar som fick ck. Vi var även med i avels- och uppfödargrupp och fick HP i båda.

 

Vi stannade kvar och ställde upp med bedömningshundar till två domare som skulle examineras på perro.

Vi handlade förstås hundprylar också och såg finaltävlingarna. Z Ufano blev BIG-3! Det är så kul när perros blir placerade.

 

 

8/12-07 Perroträff

I dag var vi på perroträff i Ågesta. Förutom Zelma och Trizza så var 10 perros till med. Hundarna tyckte det var jättekul.

Större delen av tiden lekte voffsingarna med varandra, men Susanne visade också några övningar som hundarna fick göra. Leta leksak i kartonger samt hitta en "tappad" sak. I januari är en kursdag i nybörjar agility inplanerad av Sanna och Susanne. Det finns fortfarande några lediga platser så hör av er på en gång till Susanne om ni är intresserade. Jag tog mängder av foton, men tyvärr så är det inget att visa. Min digitalkamera är så långsam så hundarna hinner springa hem innan det händer något. Det kändes för jobbigt att släpa med sig Julias systemkamera när jag var ensam med båda hundarna. Hundarna gillade att träffa likasinnande och det gjorde även vi mattar och hussar. Hundarna hade inga problem att hitta diverse vattendrag som de svalkade av sig i.

 

 

2/12-07 Klippkurs med B-kullen, besök hos Dino, träffat Arriba och Ruffa, Morris har blivit påkörd av en bil 

dsc_2380

Nu är det december och jag har varit ute på en lång promenad med hundarna. Och tänk vi fick sol på oss. Härligt! Nu är det storbak på gång, matbröd och saffranskransar. Mellan allt bakande försöker jag hinna skriva några rader i dagboken. 

 

Jag börjar med det värsta först. Dagen efter perrospecialen blev Morris påkörd av en bil. Han har lärt sig att vänta när grinden öppnas, men nu smet han ut på gatan och precis då kom en bil. Han skrek naturligtvis och hade hamnat med en tass under ett bildäck. När han kom loss åkte familjen direkt till Ulltuna där han sövdes och röntgades från topp till tå. Morris hade verkligen änglavakt. Ingen fraktur utan mjukdelsskador på en tass och skrubbsår. Det är så otroligt lätt att sådant här händer och vi  och Morris alla hussar och mattar är så glada att det gick så bra.

 

I torsdags var det klippkurs för B-kullen. Julia och jag är inte tillräckligt bra för att lära ut klippning till någon annan utan vi hade hyrt in Ann Collberg från Som Hund och Katt. Balder, Nora och Wille (fd Wilton) var där med matte och/eller husse. Alla ägarna klippte sina hundar själva med hjälp från Ann. Julia och jag hjälpte också till så gott vi kunde. Ägarna var jätteduktiga och valparna också. Balder och Nora sov lite emellanåt. Som vanligt tyckte valparna att tassarna och framför allt huvudet var värst. Balder har 16 mm päls kvar och Nora och Wille 13 mm. För oss som uppfödare kändes det jättebra. Det var en väldigt avslappnad situation för valparna. Om vi får fler valpkullar så ska vi göra på samma sätt. Ann är så lugn och pedagogisk. Det var verkligen en jättegivande och rolig kväll. Storasyster Zelma var med och såg till att allt gick rätt till. Hon var nog jättelycklig över att hon klarade sig... Vi kommer att länka till Ann. Bilder från klippningen ligger under övriga foton. Tyvärr blev det inte så bra ståbilder. Vi höll på länge så när det började närma sig midnatt var varken vi eller valparna så pigga.dsc_2428

 

I fredags fick Zelma träffa syrrorna Arriba och Ruffa en liten stund. De racade omkring tillsammans med Trizza.

 

I går em var vi och hälsade på Dino i Saltsjöbaden. Han bor på en höjd med strålande sjöutsikt i ett fantastiskt fint nybyggt hus. Dino blev jätteglad när mamma Trizza kom på besök (Zelma hade varit iväg tre timmar på agilityträning, så hon fick ligga hemma och sova). Voffsingarna lekte hela tiden med undantag för en sovpaus.

Dino är jätteduktig, trygg och självständig för att vara fyra månader. Vi tycker det är helt fantastiskt att vi har fått så bra valpköpare även till B-kullen. Även Dino är klippt och han är jättefin. Vi tog naturligtvis bilder när vi var hos Dino. Tack för gott fika Gull-Britt och Lennart!

 

 

26/11-07 Norsk Vinnarutställning i Hamar och Nora BIR på sin första valputställning

I fredags morse bar det av till Norge med tåg. Som vanligt var det Julia, Trizza, Zelma och jag. Vi fick byta tåg i Lilleström och var framme i Hamar kl 16. Där blev vi hämtade av Trizzas uppfödare Tanja samt en annan av Tanjas valpköpare, Lille. De hade hyrt ett jättefint hus på landet någon mil utanför Hamar. Förutom Trizza och Zelma var också Hera där. Hon är från samma kull som Trizza och jättefin. Tyvärr så är hon kohasig, så hon blir aldrig någon utställningsstjärna. Med var också Doris och Oskar från Connies C-kull. Även dom är jättetrevliga och fina. Oskar är stor, kraftigt byggd och vit med svart pigment. Han är 17 månader och har två cert. Hans matte håller på att fixa en blogg, så vi länkar dit.

Dagen innan vi kom hade Tanja fått en löwchenvalp från Finland. En helt underbart söt liten tjej på 10 veckor.

Tanja bjöd på norsk julmat "pinnekött". Gott.

 

På lördagen var det utställningsdags. Efter ett litet drama med frusen handbroms fick vi som hade bråttom till utställningen packa ihop oss i den andra bilen medans Jon (Tanjas kille) tinade upp den stora bilen. Det här var ju tredje gången vi åkte till utställningen i Hamar så vi börjar känna igen oss. Zelma var med i ukl och vann den och fick ck. Hon skötte sig utmärkt. Handlern dvs jag skötte mig inte utmärkt. Tidigare i Hamar och även på många andra utställningar har det varit pyttesmå ringar och hala golv. Det känns som ett skämt att försöka visa upp hundens rörelser. Nu däremot hade vi en stor ring och dessutom hade de lagt ut mattor i hela ringen. Jag fick en knäpp och blev alldeles vild av glädje över att få visa upp Zelmas utmärkta rörelser och sprang som en liten tok runt ringen. Stackars Zelma som är tränad av Julia som en travhäst dvs aldrig galoppera i ringen hade verkligen problem att trava i min sprintertakt. Julia skrek tydligen åt mig att sakta farten, men det hörde jag inte de första varven. Efteråt frågade jag Julia om domaren hade skrattat åt mig, men hon sa att han såg väldigt koncentrerad ut. Det är klart att han måste vara koncentrerad för att hinna se något i det tempot. När bedömningen var klart var det en mycket duktig perrohandler som kom fram och frågade om hon fick ge mig ett råd och det var att inte springa så fort i ringen. Så tyvärr var det fler än Julia som såg eländet. Nåväl jag har väl gjort bort mig värre än så. Turligt nog så tyckte domaren att Zelmas rörelser var bra.

Trizza vann ckl och fick förstås ck. Julia skötte som vanligt handlingen utmärkt. Det var många fina tikar med och ett stort antal championtikar, så jag blev jätteglad när han plockade ut även Zelma som en av de fyra bästa tikarna. Vid det laget så började hon dock ledsna på att springa runt i ringen (hon var väl helt utmattad stackarn). Zelma slutade som BT-4, men den svenske domaren tyckte att hon var mycket lovande och att hon hade ett bra temperament. Det är vi så glada för. Vem skulle då vinna Trizza eller en finsk tik? Vi som är så otroligt objektiva tyckte naturligtvis att Trizza var en självklar vinnare, men domaren valde efter mycket funderande den finska tiken. Trizza blev alltså BT-2. Vi lägger ut kritiken under respektive hund.

Vi hade sådan tur att Lille och Oskar skulle åka till Oslo så vi fick lifta med dem. Tusen tack för det! Vi tog tunnelbanan till det fina rum vi hyrt i Steinerud. Jag gick och köpte mat och bakelser på en restaurang och bar hem till rummet. Vi tog det lugnt. Det är så otroligt dumt att på lördagarna går det inget tåg till Stockholm från Oslo på eftermiddagarna och ingen av långfärdsbussarna tillåter hund. Det var därför vi stannade en natt till i Norge.

 

På söndagen tog vi det lugnt innan vi packade ihop våra prylar och började vandra i riktning mot Oslo Centralstation. Efter ett tag kom vi till Vigelandsparken. Vädret var som en vårdag så vi satt ute och drack choklad och åt kanelbullar. Vi fortsatte vår vandring några timmar till innan vi var framme. Strax före 16 gick Image0001tåget till Stockholm och ca 22 var vi framme. Tack Arne för att Du hämtade oss genomtrötta människor och hundar. Hundarna är superduktiga på tåg. Bryr sig inte om andra hundar, sover eller flirtar in sig hos medresenärer som får klia dem.

 

Vi har ställt våra hundar fyra helger i rad i november. Det är väl mycket att resa till Växjö, Riga och Hamar samma månad för att gå på hundutställning. Tack och lov att perrospecialen var i Stockholm.

 

Lilla Nora 4 månader har varit på sin första valputställning. Hon blev BIR och fick en fantastisk kritik.  STORT GRATTIS Nora och Kajsa!

Se kritiken nedan:

Utmärkt typ
Superfeminin tikvalp
Härligt huvud med välfyllt nosparti
Välplacerade öron
Mycket välvinklad fram och bak
Härlig kropp
Rör sig fantastiskt för åldern

 

18/11-07 Perrospecialen mm

dsc_2314

I går var det Perroklubbens specialutställning på Bromma Flygplats. 69 perros. Jättekul! Extra roligt var det att Antonio Garcia Perez var domare. Från oss var följande hundar med: Peppar (2 av 7 i unghundsklassen, enligt Antonis exc), Enzo (4/7), Dezzi (2/7 exc), Ruffa (4/7). Trizza vann championklassen! Hon fick mycket beröm av domaren. Arriba, Morris och Nora kom och tittade och Zelma var också där, så det var en riktig släkt träff. Efter utställningen åt vi lunch och sedan berättade Antonio om rasen. Det var en trevlig dag. Vi har lagt in kritiken från de tre senaste utställningarna. Den är klart läsvärd.

 

I dag har jag kört Antonio till flygplatsen. Han var mycket nöjd med sin vistelse i Sverige och tycker att vi har bra kvalitet på våra perros.

 

 

 

8-12/11-07 Lettlandsresan. Trizza BIR och Zelma BT-2!

dsc_2204

På torsdagseftermiddagen bar det iväg till Frihamnen och båten till Riga. Julia, Trizza och Zelma och jag.

På morgonen när jag vaknade kom jag på att lådan i den gamla ärvda byrån inte gick att öppna och där låg våra pass. Arne och jag vände och vred på byrån, men inget hände. När vi hade bestämt oss för att bryta oss in och vände tillbaka byrån, så fick vi plötsligt upp den och kunde plocka ut passen. Jag var genomförkyld och stressade runt hemma under dagen. Plötsligt så slog jag i en dörrkarm. Typiskt åka till Riga genomförkyld och med en blåtira. Som tur är har Julia mängde av smink och det är märkligt vad det kan göra underverk. När vi skulle checka in på båten så hittade jag inte passen som jag hade kämpat så att få ut ur byrån. Jag letade överallt, men hittade bara hundarnas pass. Planerade just hur jag skulle ta en taxi t/r hem när passen hittades i något väskfack. Äntligen var vi på båten. Vi trängde oss in i vår lilla hytt och var tacksamma över att vi är smala och att Zelma och Trizza inte är St Berhardshundar. Då hade det varit svårt att ta sig in. Vi blev visade ett kiss och bajs däck för hundarna. Zelma är väldigt ogenerad och kan kissa och bajsa var som helst. Men Trizza kräver gräs trots att hon är en storstadshund. Julia och jag åt smörgåsbord på kvällen och sedan var det dags att ta en däcktur med hundarna igen. Jag gick och gick och gick och hann studera säkerhetsföreskrifterna många gånger om. Flytvästarna, värmesäckarna och livbåtarna. Funderade också om man skulle kunna få på hundarna varsin flytväst. Trizza tyckte det var hemskt att behöva kissa på ett båtdäck klätt med någon grön matta, men till slut kunde hon väl inte hålla sig längre. Konstig nog så sov vi jättebra och på fm anlände vi till ett grått och regnigt Riga. Vi promenerade iväg till vårt hotel Islande. Nytt och fint och med ett bra läge på en liten ö i floden. Säkert jättemysigt på sommaren, men nu var det höst... Efter att ha installerat oss och bokat några spatider trotsade vi vädret och vandrade med hundarna till Gamla Stan. På kvällen åt vi smaskig middag på hotellet.

 

Vi tog det lugnt på morgonen och åt sen frukost. Sedan började vi gå till Olympiahallen där utställningen skulle hållas. Jag kom med det lysande förslaget att vi inte skulle gå bredvid den stora vägen som ledde till Olympiahallen utan vi skulle gå i mysiga parker istället (senare fick vi höra av en taxichaufför att det är förbjudet att ha hundar i parker). Det ledde naturligtvis till att vi hamnade alldeles fel. Efter många om och men lyckades vi hitta en person som vi kunde prata med. Hon förklarade att en av trådbussarna gick åt rätt håll. Vi hoppade in i den och fram kom en barsk kvinna som sålde biljetter. Vi förstod ingenting, men som tur var träffade vi en tjej från från Riga som jobbar i Stockholm. Hon tolkade åt oss. Julia och jag fickköpa varsin biljett. För varje hund fick vi betala två biljetter! När vi kom fram till utställningen träffade vi på en veterinär som såg när vi petade i våra voffsingar maskmedel och fyllde i hundarnas pass. Skönt att ha det gjort. Vi hade träffat ett svenskpar med ennewfoundlandshund på båten, så vi gick till deras ring och var hejarklack. Det var så bra att de hade samma domare som vi skulle ha dagen där på. Sedan var det dags för juniorhandling. Julia gick inte vidare. Vi tog taxi hem och åt god middag på den andra restaurangenpå hotellet. Sedan var det tasstvätt på hundarna.

 

Söndag=utställningsdagen. Lugn morgon. Frukost och ihop packning av prylarna. Taxi till utställningslokalen.

Vi satte oss vid ring nr 6 och tittade på vår domare när han dömde mops, fransk bulldog och bostonterrier. Vi träffade trevliga perroägare från Finland. Sedan var det dags att hoppa in i ringen. Jag hade i något svagt ögonblick lovat att visa Zelma. Av Julia fick jag rådet "Se säker ut". Jag försökte se ut som om jag aldrig gjorde något annat än att visa hundar och Zelma betedde sig som en utställningsstjärna i ringen. Ingen blygsel alls och stod och sprang jättefint. Hon vann ukk och fick ck. Trizza fick också ck. På sluttampen fick vi springa bredvid varandra och Trizza blev bästa tik och Zelma kom tvåa med reserv- CACIB. Trizza fick cert, CACIB, blev BIR och fick titeln BaltW-07. Nu är hon också Lettisk U CH. Båda hundarna fick jättebra kritik av den spanske domaren Javier Sanchez. Trizza fick olika plaketter, rosetter, hundmat, pokal och en fotografering. Tyvärr hann vi inte med att stanna och vara med i gruppfinalen utan vi fick ta en taxi till båten. Hemresan gick bra. Hundarna var jätteduktiga under hela denna resan.

 

 

7/11-07 Vi har blivit utmanade!

REGLER för utmaningen lyder som följer:
Varje utmanad hund ska skriva 6 underliga/konstiga fakta om sig själv och samtidigt ange reglerna för leken på sin hemsida. Sedan väljer man 6 nya hundar och gör en lista av deras namn.
Efter det är gjort skriver personen en kommentar i de utmanades gästbok. För att de ska fnatta in och läsa på ens egen hemsida för mer information.

 

Vi har blivit utmanade av två vovvar så då får vi väl skriva om två vovvar.

 

TRIZZA:

 • När vi åker på tågresor smiter Trizza i väg till främmande människor och sätter sig bredvid dem och slår med tassen - hon vill bli kliad förstås! Sedan pussar hon dem.

 • Det går inte att lämna något på bordet när Trizza är ensam i köket - en gång åt hon upp en hel sockerkaka. Nyligen så stal hon en stor bit lever när vi hade storhandlat. När vi hade A-kullen höll hon på att skrämma vettet ur oss. Plötsligt låg det något stort blodigt i valplådan och vi var alldeles förfärade innan vi såg var det var - entrecote. Hon tyckte väl att valparna behövde lite smaskens.

 • Trizza är en riktig livsnjutare. Hon älskar att bädda ner sig i sängar, soffor och fåtöljer. Hon brukar ligga som prinsessan på ärten på olika lager av kuddar och filtar.

 • Hon är en extremt snäll mamma. Hon älskar att träffa alla sina valpar och leker hejd löst med dem.

 • Hon tycker inte om att få klorna klippta. När Zelma blir kloklipt sitter Trizza bredvid och skriker allt vad hon kan.

 • Hon är en riktig killtjusare. Oj, vad hon gör sig till när hon träffar en hane.

ZELMA:

 • Zelma har inte förstått att hon har växt sedan hon var valp. Hon tror fortfarande att hon är jätteliten och föredrar att leka med små hundar.

 • Hon svarar sirener. När hon hör någon form av sirerner ställer hon sig med nosen i vädret och ylar allt vad hon kan precis som en varg. Det spelar ingen roll vart hon befinner sig, på ungdoms DM:et hörde hon en polisbil en bit bort och ställde sig med nosen i vädret och ylade. Det var många som fnissade då.

 • När man kommer hem springer hon runt, runt och tjuter hej vilt, när man sen har hunnit ta av sig en sko tar hon skon i munnen och fortsätter. Hon bär nästan alltid något i munnen.

 • Zelma älskar att tugga sönder pennor, undra hur många hon har tuggat sönder hittills...200 minst?

 • När Zelma ska sova vill hon alltid lägga sig bredvid sin mamma Trizza. Det uppskattas dock inte av Trizza. Om Trizza lägger sig i sängen, lägger sig Zelma precis nedanför. Ibland kan det fungera att smygkravla sig närmare utan att Trizza märker.

 • Zelma är livlig, full av hyss och väldigt inriktad på att lösa problem. Om vattnet är slut kan man skälla, krafsa, komma till mattarna och säga till, komma bärande på vattenskålen.. Kort sagt hon har fantasi.

 

Trizza och Zelma utmanar:

Bella

Chilli

Aika

Lallo

Peppar

Diza

 

 

6/11-07 Trizza BIR i Växjö

p02-11-07_15.11[3]

I dag började jag jobba på Haluxa FHV igen efter ett års friår. Det är otroligt vad snabbt ett år går.

 

I tisdags var det avslutning på valpkursen. Valparna och deras ägare har varit jätteduktiga.

 

Stackars Zingha har blivit biten av en mastiff. Husse och matte försökte hålla honom men orkade inte så han flög helt oprovocerat på Zingha. Hon fick åka till Blå Stjärnan och sövas och sys ihop. Vad trött man blir på hundägare med argsinta hundar som de inte ens orkar hålla själva. En 15 månaders hane som helt oprovocerat flyger på en tik. Vi hoppas verkligen att Zingha klarar sig från fysiska och psykiska men. Puss och krya på Dig Zingha.

 

I går var det promenad dags med voffsingarna och Ruffa, Arriba och LagottoTrissa.

 

I torsdags åkte Julia, vovvarna och jag till Växjö tillsammans med Carina och hennes portugis Loke. Tack för att vi fick åka med er. Vi bodde på Evendals vandrarhem strax utanför Växjö. Vi fick en hel övervåning i ett jättegulligt hus för oss själva. Vandrarhemmet ligger fantastiskt vackert. Dit vill vi verkligen återvända. Hon som tog emot oss var dagen efter ringsekreterare i perroringen. Jättekul! Vi hade väl egentligen ingen större anledning att åka till Växjö, men gjorde det bara därför att det var en spansk domare. Båda hundarna fick fantastisk kritik. Tyvärr så tyckte domaren att Zelma var för blyg så hon fick en 2 i ukl. Efter bedömningen gick vi fram till domaren igen och han tittade på tänderna och klämde på henne och hon reagerade inte alls. Trizza har ju inga problem med blygsel, så där gick det bättre. Hon blev BIR! Det roligaste var att domaren sa att hon är så fin att hon skulle vinna även i Spanien. Tyvärr blev det ingen BIG placering. Tack Liza och Julia med vänner för den goda buffen ni bjöd på på torsdagskvällen på vandrarhemmet. Det var jättespännande att lära sig mer om tryffelletning, se tryffelsvampar och äta tryffelost. Julia fick vara med och visa en lagotto i Tinos avelsgrupp. De blev BIS. Grattis!

 

 

27/10-07 Spårkurs, valpkurs och träningstävling i lydnad

dsc_1906

I onsdags var Trizza och jag med på en träningstävling i lydnad klass 1. Jag har bestämt mig för att köra ett antal träningstävlingar för att komma underfund med hur jag ska få Trizza att fungera på tävlingar. Som vanligt drog jag nit lott dvs fick starta sist, men jag var väldigt glad och livlig på planen (undvek tävlings allvaret) och det passar nog Trizza bra. Något som inte var så  kul var att Trizza reste sig när jag kom tillbka till henne vid platsliggningen. Platsliggningen har varit hennes paradgren. Hon har lagt ner huvudet på marken och legat där och jag har kännt mig ganska säker på henne. Vi går ju appellkurs i spår och på kursen är det ett par hundar som har problem med platsliggningen, så undrar om det är det som har haft negativ effekt. Efter tre års platsliggande utan problem så blir man ju lite förvånad... I går och i dag när jag tränade var det dock inga problem. Linförighet är inte vår starkaste gren. Trizza har svårt att upprätthålla koncentrationen när man ska gå och gå och gå. Det behöver vi träna  mer på. Ställande och läggande, inkallning och hopp gick jättebra.

Apportering har vi inte tränat så mycket. Vi lärde oss det i våras hos Anne och Lotta. De tycker att man ska försöka träna in att apportbocken är något måttligt roligt för att förhindra tugg och att hunden springer i väg med apportbocken. Jag har gjort som de har sagt och har bara tränat lydnadsklass 1 apportering. I måndags när jag var på appellkursen på Nynäshamns BK skulle vi lära hundarna appell apporteringen och då ska ju hundarna springa i väg och hämta apporten. Det var första gången Trizza fick göra det så jag kände mig lite tveksam till om hon skulle göra det. Hon for i väg som skjuten ur en kanon och hämtade apporten, så problemet är nog snarare att få henne att lämna apporten. Nåväl på träningstävlingen hittade hon några apporter som låg på planen. Tog en och racade omkring. Jag har hört andra som har berättat att deras hundar har gjort så och då har jag tänkt att det skulle aldrig Trizza göra, men nu har hon gjort det... Jag kände mig på det stora hela ändå nöjd för Trizza var sprudlande glad på planen och det var ju det jag vill ha. Det gäller bara att hon inte blir för speedad.

 

Trizza har tyckt att appellkursen har varit jättekul. Hon älskar att gå ut på appellplanen och spår har ju alltid varit en favorit. Hon tycker dock inte att personspår är lika fantastiskt som viltspår. Jag var orolig för pinnarna, men dom är hon suverän på att plocka. Däremot så fladdrar hon mer på personspåren. Kanske för att spåren ligger så kort tid och för att vi har spårat på ganska blåsiga fält. Spåren är dock de minsta bekymret.

 

I torsdags gick valparna på kurs för femte gången. De är nu 15 veckor och killarna väger mellan 9 och 10,3 kg.

 

 

24/10-07 Besök av Trizzas uppfödare Tanja Sandsböe samt valparna Peppar, Balder och Nora och vi har hälsat på Nora "på jobbet"

dsc_1922

Även de senaste veckorna har gått i perrons tecken. Balder med husse

och Nora med matte har varit här och hälsat på i samband med valpkursen.

Vi har varit och hälsat på Nora och Kajsa på jobbet på Långholmen (jättefina lokaler i fängelsebyggnaden). När vi öppnade dörren var det något som fladdrade förbi och det var Nora som körde ett race genom lokalen. Nora är företagets maskot och det kan man väl förstå. De tre damerna (Trizza, Zelma och Nora) lekte intensivt och tog ett dopp vid Långholmsbadet. Sedan grävde de i sanden. Jättekul! Trizza och Zelma har inte alls förstått att de är vackra utställningshundar utan deras motto är "Ju blötare och skitigare desto bättre"

I tisdags kom Peppar och Sanna på besök. Vi gick runt Vinterviken innan vi fikade här hemma. Voffsingarna tyckte det var jättekul att träffas. Även denna gång badade de och kom upp ur vattnet alldeles grönfärgade! Zelma och Trizza uppskattade tuggbenen som Peppar hade med sig mycket.

Valpkursen fortskrider. Förra torsdagen då valparna var precis 14 veckor vägde killarna mellan 7,5 och 8 kg och Nora 6 kg.

 

I fredags kom Tanja på besök med en av sina perros som var i Sverige för att paras med Nino. Vill ni veta mer hur det går så kan ni gå in på Tanjas hemsida och titta. Vi har länkat till Lyttas kennel. Det var jättekul att få träffa Tanja. Trizza var förtjust och även Tanja. Tanja tyckter att Trizza är väldigt lik mamma Connie. Tusen miljoner tack Tanja för att vi fick köpa världens trevligaste och vackraste perro av Dig!

 

 

9/10-07 Besök hos Morris samt utställning i Sundsvall

dsc_1720

På lördagsmorgonen åkte vi till Sigtuna för att hälsa på Morris! Vi hittade honom i ett fantastiskt vackert gammalt hus vid vattnet i Sigtuna. Han är helt osannolikt söt. Med sin teckning ser han ut som en OESvalp.

Han blev lite förvånad när det kom tre perros indrällande tidigt på lördagsmorgonen. Förutom vi så kom också Pia med Buzo. Buzo är en Fjärabodavalp från Santos första kull och alltså halvbror till Zelma och de övriga i A-kullen. Här kan ni se bilder.

Tack för trevlig besök och gott fika Anna och Tony med barn.

 

Efter några timmar åkte vi vidare mot Sundsvall. Vi bodde hos en kompis, Isa. Tack för en otroligt god middag, mysigt bastubad i ert fina SPA och vad kul att träffa Dig och se ert fina hus. Det är klart ni ska dsc_1896köpa en perro när det är dags för hund.

 

På söndagen var det utställning. Trizza blev BIM. Det var så roligt för hon var jätteglad i ringen. Hon strålade!

Zelma blev 2 i ukk och fick hp. Kritiken är inlagd under respektive hund. 

 

 

 

 

 

 

4/10-07 Balder och Nina på besök

dsc_1668

Vår lilla hanvalp Balder som vi har på halvfoder kom på besök med matte Nina. Det är imponerande att se vilken otrolig kontakt Nina och husse Pertan har med sin lilla Balder. Balder racade naturligtvis omkring på tomten tillsammans med Trizza och Zelma. Även han är otroligt söt och kroppen ser jättebra ut. Naturligtvis kom kameran fram. Balder fyller i dag 12 veckor och väger 6,5 kg.

 

Efter besöket och en liten tupplur var det dags för gång nr 2 på valpkursen. Kontaktövningar samt kunna möta andra voffsingar och bibehålla kontakten med matte eller husse.  

 

 

 

 

3/10-07 Åsa, Zelma och Trizza har träffat flera av valparna från A-kullen

Det har handlat mycket om perros de senaste veckorna. Vi har gått ett par långpromenader med Ruffa, Ninni, Arriba, LagottoTrissa och Ewa. Ninni, tack för den delikata lunchen Du bjöd på när vi promenerade hos Dig i Bromma!

Vi har också gått en långpromenad med Ninni, Santos och Enzo. Nu höll jag på att glömma att vi även träffat Dezzi, Reidun och Lars-Olof och promenerat i Vinterviken. Tack för smaskigt fika på Trädgårdscafet.

 

27/9-07 Valpkursen startar

dsc_1568

I dag fyller valparna 11 veckor. Morris börjar i dag valpkurs i Sigtuna, Zia tränar på i Finland och de övriga startar sin valpkurs hos Carina Bernefjell här i Vinterviken. Vad mysigt det var att träffa Balder, Dino, Nora och Wilton igen. De har suveränt temperament och ser jättebra ut. De har väldigt bra kontakt med sina ägare. Se bilder. Efter kursen var det lek med mamma Trizza. Frågan är vem som var vildast och som tyckte det var roligast. Trizza eller valparna? Trizza är helt tokig i att leka och allra roligast är det naturligtvis att leka med sina egna valpar.

 

 

 

 

 

22/9-07 100 årsfest

dsc_1452

Arne och jag hade gemensam fest med 90 personer. Det var kul! Tack Malla för att Trizza och Zelma fick sova hos Dig och Knutte! Tack alla ni som kom och förgyllde vår fest!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20/9-07 Trizza börjar appellkurs i spår och Zelma går på fortsättningskurs i agility

dsc_1538

Efter alla valpar så känns det roligt att få åka iväg och göra någonting med bara Trizza. Vi går en appellkurs på Nynäshamn BK. Det är långt att åka, men vi hittade ingen annan passande kurs. På den brukshundsklubben var jag aktiv när jag var i Julias ålder. Åsa och Moltas (engelsk springer spaniel) går på samma kurs. Det är kul.

 

Zelma och Julia går på fortsättningskurs i agility på Skarpnäcks hundungdom. Zelma är nu i en riktig slyngelålder. Oj,vad det går undan och oj vad svårt det är att lyssna på vad mattarna säger. På agilityn går det dock riktigt bra bortsett från något litet extra race runt banan emellanåt. Bilder finns här.

 

 

19/9-07 Vi får besök av Nora (Beatriz) och Kajsa

dsc_1252

Nora är nu 9 veckor och 6 dagar och det är första gången vi träffar henne sedan hon flyttade. Hon är lika osannolikt söt. Hon har inte gått upp så mycket i vikt. Väger runt 4 kg. Nora är en väldigt intensiv och tuff dam.  Det märks tydligt när hon leker med sin mamma och storasyster.  Trizza och Zelma tycker det är jätteroligt med besök. Julia tog en del bilder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © Julia Kriström 2006-2009 | 1280x1024 | Css | IFrame | Unika besökare sen 24/5-06: